Az ovit milyen érvekkel kerülhetik el?
Beiratni kotelezo. Aztan annyit veszed ki, amennyit akarod.
Miert nem szeretned h ovis legyen? Szocializalodast hogy oldod meg?
Előző, nem veheti ki annyit, amennyit akarja. Ha már felvették, akkor kötelező napi minimum 4 órában jelen lennie a gyermeknek, az új törvény szerint.
Ezen kívül a gyerekek többségének semmilyen nevelési intézmény nem való, 4 éves kor alatt
(a vonatkozó törvénycikkelyt nem szakmai okokból hozták, sajnos).
Tehát semmiféle szocializációt
nem kell megoldani, 4 éves kor alatt.
(Csak a munkába járás miatt létezik ovi, bölcsi, 4 éves kor alatt. Meg a gyerekek azon KICSI hányadának, akik 4 éves kor előtt imádják az ovit/bölcsit).
Az anya mellett érzi jól magát a legtöbb, 4 év alatti gyermek.
De ha érdekelnek a felmérések: még a legtöbb 6 éves is azt mondja, ha kérdik, mi a legjobb az oviban:
"az, ha anyu/apu értem jön".
Az ország egyik legkiválóbb óvodájában készült a felmérés, kiváló pedagógusok közreműködésével, akiket szeretnek a gyerekek. Mégis a legjobb számukra anyuval, apuval.
Ráadásul 3 évesen nem játszanak együtt a gyermekek, csak egymás mellett. A szocializációról
nincs elkésve egyik 4 éves se,
ha addig nem járt se bölcsibe, se oviba.
A szocializáció 4 év alatt akkor hatékony ,ha folyamatosan a szülővel van a gyermek. Szocializál az, ha sétálnak, ha találkozik az utcabeliekkel, a boltos nénivel, az, ha otthon játszi, beszélnek hozzá, beszélgetnek vele, játszanak vele.
Ráadásul az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja is kiemeli azon szakmai evidenciát, hogy az óvodás gyermek számára (beleértve a 6 éveseket is!!)
a legfejlesztőbb,
és legnagyobb élményt nyújtó TEVÉKENYSÉG (tehát a tevékenységek közül emeli ki) :
a szabad játék.
(És nem a direkt módon történő játékos fejlesztés. Egy valamire való óvodában olyan alig alig akad.)
Az óvodai nevelésnek egyébként is az indirekt fejlesztési módszer az alapja, kiemelten tehát a szabad játéktevékenységgel, melyet időnként óvatosan terel indirekt módon a pedagógus.
Ha érdekel szakirodalom, kedves előző, szólj, és legközelebb linkelek néhány vonatkozót.
.
Kedves kérdező, általánosságban erre nincs egyértelmű válasz, óvodavezetője válogatja, a legtöbbje
nem vár el súlyos indokot.
Enyhébb esetben (pl ha NEM él fogyatékkal a gyermek), a szobatisztaság hiánya ESETLEG érv lehet, vagy a túlzott félénkség, vagy ha nem beszél még a gyermek.
* "Tehát semmiféle szocializációt
nem kell megoldani, 4 éves kor alatt."
-értsd: ovi/bölcsi által
nem szükséges szocializálni,
4 éves kor előtt.
Szobatisztaság nálunk már nem feltétel.
Előző, köszi ezt a választ. Mindenki h..yének néz, amikor mondom, hogy a 3,5 éves gyerekem most ment csak oviba különböző indokok miatt, és én tudom, hogy neki a 3 év korán lett volna, csak szenvedés lett volna mindkettőnk részéről. Ennyi idősen szereti, bár csak fél napot van.
Szívesen, előző. Egyébként nem véletlen emeltem ki szavakat a kommentemben:
"a szobatisztaság hiánya ESETLEG érv lehet"
ESETLEG.
Tehát NEM tagadható meg a pelenkás gyermek felvétele óvodába -akár normál óvodába, vagy magánba-, amennyiben a 4. életévét még
nem töltette be A PELENKÁS gyermek -tehát most kifejezetten a pelenkásokra értem az életkori határt-, de a 4. életév betöltésétől normál oviba a pelenkások felvétele sajátos elbírálásra kerül tudtommal, lévén a 4. életévtől már fogyatéknak számít,
ha nem szobatiszta a gyermek.
Integrált normál állami oviba van esély felvételre pl egy 4 éves pelenkás esetén, de erre nincs garancia,
mert az, hogy integrált,
az nem az összes fajta enyhe fogyatékosságra értendő, hanem
helyi óvodai nevelési programja válogatja.
És hogy vezető óvónője válogatja...
A fogyatékosságról még annyit (nehogy félreértse bárki is), hogy bár
nem kompetenciám a középsúlyos és súlyos fogyatékkal élők, de annyi bizonyos, hogy normál oviba
nem veszik fel őket.
Az enyhe (testi, értelmi értelmi-akarati stb) fogyatékkal élők elbírálása szintén óvodavezető függő, de leginkább helyi óvodai programfüggő, ugyanis integrált nevelést folytató óvodába felveHETő az ENYHE fogyatékkal élő gyermek, de 4 év alatt az enyhe fogyaték szintén LEHET indok a halasztásra (ha van róla papír).
Itt-ott pontatlanul fogalmaztam -bár a lényeget ez szerencsére nem érinti-, szerintem értelmezhető a kommentem. Itt a végén az egy betű elírásom inkább lényeges, azt korrigálom:
testi, érTelmi, érZelmi-akarati.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!