Szerintetek van még tekintélye manapság egy óvónőnek?
Normális óvónők és normális szülők esetén van, mert a gyereket úgy nevelik, hogy tiszteli a másik embert. Nem a rangot, kort, beosztást, hanem az embert, aki jól bánik vele.
Szülővel szemben nincs szó tekintélyről, mert nincs szó hatalmi viszonyról. Kölcsönös tisztelet van, illetve kellene lennie.
Attól függ államiban vagy magánban dolgozik.
Mert sokan azért adják magánba, hogy ledirigàljàk az óvónőt.
Ha jól csinálja, van. Nekem 21 évesen, friss diplomával elég volt egyszer szólni és odafigyeltek, a szülők sem éreztették sosem, hogy fiatal vagyok, ne okoskodjak. Volt kolléganőm 50+ korosztály 20 év tapasztalattal és ha a székre állt és visított, mint az újévi malac, akkor is letojták a gyerekek és a szülők is gyakran pusmogtak a háta mögött.
Nyilván a szülőkön is sok múlik, ha ők is partnerként kezelnek minket, illetve a gyerkőcöknek megtanítják, hogyan kell viselkedni és szót fogadni, akkor igen, van tekintély. De ez kölcsönös dolog, alapvetően mi nem oktatást, hanem gondozást végzünk, ergo a szülőkkel közösen, amennyire csak lehet, egyetértésben neveljük a gyerekeket. Ha velük együtt tudunk működni és egy minimális érzékünk van a gyerekek felé, akkor nem is nagyon kell tenni azért, hogy szeressenek és hallgassanak ránk.
Helló!
Két módon lehet az óvónő tekintélyét elvenni:
- saját maga vesz(t)i el a tekintélyét, mert nem arra a pályára való, vagy belefásul, vagy nem ért szakmailag hozzá, vagy mert emberileg kevés.
- A szülő devalválja a pedagógust (az egész szakmát) azzal, hogy akkor is a gyereke mellé áll a pedagógus ellen, amikor szakmailag nincs igaza a kis Benjaminnak.
Amikor azt érezteti a gyerekkel, hogy csak beszéljen az óvónő, majd én bemegyek, és ...
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!