Mindent elhisztek fenntartások nélkül a gyermeketeknek?
3,5 éves a kisfiam, Ő a mindenem. Alapvetően egy anyatigris vagyok, hiszem, hogy a gyermekemnek éreznie kell, hogy én mindig, minden körülmények között mellette vagyok, megvédem.
Ma viszont megfordult a fejemben, hogy lehet, hogy nem szabad minden elhinnem Neki, mégis csak egy pici gyermek élénk fantáziával. Játszotta a szokásos szerepjátékait, és valamelyik figurája (akit a saját nevén szólított és a fiam nevében beszélt - bábozott -) azt mondta, hogy: Rossz vagyok és kerge.
Erre felkaptam a fejem. Elmondta, hogy az óvó nénije mondta Neki ezt. Ez azért furcsa, mert a világ legszerencsésebb emberének érzem magam, hogy a kisfiamnak olyan óvó nénije van, mint a mi Judit nénink. Egy csoda! Én magam is nagyon szeretem, a kisfiam nagyon szereti, más gyerekek is rajonganak Érte, sőt, a többi szülő szerint is fantasztikus. Nehezen hiszem el, hogy ilyet mondott. Viszont a 'kerge' szó nem egy mindennapos kifejezés: vagy tényleg mondta, vsgy a fiamnak van szuper szókincse.
Nincs baj, a helyén tudom kezelni a dolgot, a fiam tényleg egy izgága rosszcsont: ha szeretettel mondta, hogy 'De kerge vagy, te kis rosszcsont!', az még aranyos is tud lenni.
Mi nem mondjuk a gyerekeinknek, hogy rosszak, Őket sosem minősítjük, esetleg a tettüket, hogy pl. 'Most rosszat tettél, érdemes lenne bocsánatot kérned emiatt.' Tőlünk sosem hallhatta, hogy rossz.
Bár egyenes embernek gondolom magam, nem szívesen kérdezném meg az óvó néninket, .err szemmel láthatóan szereti a fiamat, jól kezeli az energiáit, és nem akarom,hogy tüske maradjon benne, ami esetleg kihathat a fiamra.
Mit gondoltok?
a gyerekem kezét 2,5 évesen a strandon elvágta egy kagyló. Hülye szó ez, nem is nagyon használjuk a mindennapok során, úgyhogy mire a bölcsibe értünk, addigra "kokodil" ejtette seb volt a tenyerén.
dehogy hazudott, de ennyi maradt meg a kis fejében: seb, amit a vízben szerzett... akár cápa is letett volna.
simán mondhatja az óvónéni, hogy rossz(alkodik) és kerge a gyerek. amikor már 6. alkalommal szól rá, és még mindig ész nélkül rohangálnak, hergelik egymást. azt gondolom, ez abszolút finom verzió sok gondozóhoz, óvónénihez képest.
én inkább azt nem értem, hogy ezen miért kell fennakadni. eszembe sem jutna ezt az óvónénivel megbeszélni, nem gondolom, hog ez egy olyan szó vagy szituáció, amiről beszélgetni kell (ha igen, majd azt Judit néni jelezni fogja feléd). nemsokára megy iskolába, elkerülni sem tudod, hogy majd simán lehülyézzék :o
neeeeem
túl élénk a fantáziája :) rendszeresen meglep olyan dolgokkal amik nem igazak
pl h megverte a dadusnéni, pedig imádja
vagy h mi történt otthon de képes olyan képtelenségeket kitalálni h csak nézek
szal én már csak max a 40% vagyok hajlandó elhinni neki
de ez csak képzelet semmi több :)
tetszik h van neki csak ahogy holt komolyan előadja ezeket ! na az kiakaszt néha
Szerintem is túlreagálod. Ez nem olyan súlyos dolog amiért szólni kéne az óvónőnek. SImán lehet h az óvónő mondta azt a fiadra vagy akár más gyerekre hogy kerge, de az is lehet hogy a fiad egy másik ovistársától hallotta, akinek otthon szokták mondani, vagy a tévében is hallhatta.
És nem, nem kell mindent elhinni egy ovisnak, néha összemossák az emlékeket, ahogy azt már előttem is többen leírták.
Pl. nekem is a lányom egyszer azt mondta h sapka nélkül ment ki az udvarra, mivel elég hideg volt akkor ezt szóvá tettem az óvónőnek, de ő azt mondta h volt rajta sapka csak nehezen találták meg. Gondolom a lányom már magában elképzelte hogy sapka nélkül fog kimenni és nekem így mesélte. Volt még ehhez hasonló eset vagy 5.
Azért tudnak érdekes dolgokat mondani a gyerekek. Húgom például mindenkinek azt mesélte az oviban, hogy Görögországba mennek nyaralni, pedig szó sem volt róla.
Aztán mindenkinek újságolta, hogy lesz egy kis tesója, holott erről sem volt szó, mostohaanyám meg is lepődött rendesen, hogy gratuláltak neki az új baba miatt.
Szerintem ez teljesen normális, ha egy ovis korú kisgyerek olykor mond olyasmit, ami nem igaz, nem gondolnám, hogy kimondottan hazudni szeretne, csak fantáziál. Ha pedig ennyire szeretitek az óvónénit és minden ilyen szuper, akkor nem kell szerintem ezzel tovább foglalkozni.
Szerintem, ha tényleg szupi az óvónéni, akkor az idézeted az igazi. A gyerek még kicsi, azt értette belőle, amit elmondott.
Kérdésedre a válasz: nem hiszek el mindent feltétel nélkül, de mindennek, amit mond, tudom, hogy van alapja. Okosan ki lehet deríteni, hogy mi az igazság, és mit konfabulál egy gyerek. Ha jól ismered, és figyelsz a jelekre, hamar belejössz.
Két hete azzal fogadott a 3 és fél éves unokaöcsém, hogy ma bepisilt az oviban. Nem is volt aznap oviban. :D
Szóval lehet, hogy mondta az óvó néni mondjuk egy másiknak, hogy kicsit kerge ma az egyik kisgyerek, biztos érzi az esőt. Például. A te kisfiad meg meghallotta és tetszik neki a szó. Nem tulajdonítanék neki nagy jelentőséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!