Erről mi a véleményetek? Ovis játékok, ruhák stb.
Egy ismerősöm által felmerült dolog kapcsán írom a kérdést.
Ugye ovikba sok gyerek viszi a saját játékát is ha engedik.
Ovin belül is megvannak a szegényebb rétegek, gazdagabb rétegek. Evidens, hogy nem tud minden gyerek egyforma kaliberű játékot vinni. Így megy a hisztizés, durcizás és a lenézés a gyerekek között akarva akaratlanul.
Ugyan ez vonatkozik a ruhákra is. Míg az egyik megteheti, hogy a legdrágább ruhákba járjon a másik örül, hogy turisba fel tudja öltöztetni.
Erről mit gondoltok? Nem kellene ebbe valami szabályozás?
A játékkérdést még megértem, ha szabályozzák.
De sok gyereket ismerek, aki csak valamelyik mesehősös ruhát hajlandó felvenni. akkor rá mit adjon a szülő? a "tehetősebb" szülő vegyen külön egyszerűbb ruhát az oviba?
még sosem hallottam az oviban egy gyereket sem a másik ruhájával foglalkozni. szerintem nekik fogalmuk sincs, hogy melyik a turis (ha csak a saját szüleitől nem hallja) vagy a drágább.
A gyerekeknek halványlila gőzük nincs róla, hogy melyik játék drága és melyik olcsó, melyik ruha márkás és melyik turkálós (ami szintén lehet márkás egyébként...). És ez így is van jól. Inkább a szülők érzik magukat kellemetlenül, mert az ő gyereküknek nincsen esetleg olyan szép ruhája, mint a másiknak - de itt sem a márkáról szól a történet.
Az viszont igaz, hogy ha 10 lány van a csoportban, és 8-nek már van Jégvarázs Elza babája vagy mittudém Hello Kittys pólója, kettőnek meg nincs, mert nincs rá pénz, akkor az a kettő ezt nélkülözésnek éli meg, és őszintén szólva én is annak élném meg a helyükben. Úgyhogy én ilyen esetben megvenném neki azt a vackot, csak hogy ne sérüljön a gyerek. Saját tapasztalat, kva szar érzés, ha neked esélyed sincs arra, ami az összes társadnak magától értetődő és természetes. Nem tesz jót a személyiség fejlődésének, az önbizalomnak, az önbecsülésnek...
5 éves, nagycsoportos kisfiam van.
Nálunk sincs játékbevitel az oviba, csak pénteken lehet (nem kötelező, csak ha valaki akarja) és csak 1 darabot és csak kicsit (nincs megafva a méret, de nyilván nem playmobil várra kell gondolni).
Jellemzően a kisfiúknál egy-egy kisautó kerül be, illetve mutattunk már meg új társasjátékot (bevitte közösen kipróbálni a kis barátaival- itt is ugye nem puzzle jellegű, nem szétszóródós, nem túl apródarabos a nyerő).
Más kisgyereknél láttam már kukásautót, lányoknál valami babát vagy kistáskát stb.
Nem is rendszeres, egyszer-egyszer eszébe jut az én kisfiamnak is, hogy majd pénteken mutassunk meg a többieknek, talán ha havi 1* viszünk be valamit, sokat mondok.
Most voltak a penny-ben is ezek a zöldség plüssök, na péntekenként 2-3 kisgyerek mindig hozta megmutatni az új zöldséget és ennyi- ezt én nem látom tragikusnak.
Ruházat: normális szülő nem az ovis foglalkozásokra, udvari poros-homokozós-sarazós játékokra parádéztatja a gyerekét a legmenőbb cuccokba.
Nálunk általában mindenki átöltözik és a kislányoknál ilyen leggins-póló, a fiúknál melegítő-póló öltözetek vannak. A hazamenetelkor meg persze normálisabb ruhák (farmer, mellény stb.) de szerintem ez így van rendjén.
Sőt: nálunk van egyen ovispóló- logós- egyszerű pamut több színben. Udvari játékhoz, mázolmányozáshoz, festéshez ezt szokták felhúzni.
Normálisak a szülők és a pedagógusok is.
Ja és egy jóhírű budapesti magánóvodáról van szó, de komolyam mondom, egyetlen gyerek hazamenős ruháját sem tudom felidézni magamban- még azon is gondolkodnom kell, az enyémet ma miben vittem reggel :)
A gyerekek nem tudják a dolgok forintértékét- csak kisautót meg csillogós szoknyát látnak.
Ha itt valamenyik gyerek kérdező a te történetedben kérkedik ezzel, akkor biztos lehetsz benne, hogy egy felnőttől, otthon hallja ezeket, nem magától talája ki.
Itt akkor a szülőkkel van a gond- ezt pedig lehet jelezni szülőin vagy a pedagógusnak, ha téged ez zavar.
Az én 3 évesem biztosan nem nézi, hogy ki miben jár, a játék, homokozás, mókázás érdekli. De tudod én sem nézem ki miben jár. Ez nem az én dolgom. Vannak olcsó, használt ruhái és vannak vadiúj dolgai is. Az oviban én melegítő-pólóban járatom illetve télen harisnyát+nadrágot kérnek. A játékhoz, homokozáshoz ez optimális.
Komolyan van, aki azt nézi mások miben járnak? Ráadásul gyerekek? Sokszor a saját ruhájukat nem ismerik fel, ha nincs benne a jelük:-)
Az ennyi idős gyerekek még nem a márkára vagy a pénzre "mennek". A mesehősös dolgokat szeretik, azt pedig ki lehet fogni akciósan/használtan, lehet venni aranyáron vagy kaphat egy zsáknyit a külföldön élő nagynénitől - hogyan szabályoznád be?
Azt már nem is írom, hogy a férjemet hétfőn körberajongták a minionos pulcsijában :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!