Hogyan lehet kikerülni az ovt ha egyáltalán lehetséges?
12!
külföldön sok helyen sokkal korábban kezdődik az iskola. Van, ahol már 4 évesen kezdik
Kedves Kérdező!
Te ismered a gyerekedet, ha úgy látod még kb két hét múlva is, hogy nem jó a gyereknek az ovi, és megteheted, hogy otthon tartod, nyugodtan tedd meg.
Sokan írják, hogy 3 évesen szocializálni kell a gyereket a közösségre. Ez szerintem nem igaz. A 3 évesek többsége az óvodai szabályokon kívül a gyerekek közti "farkastörvényeket" tanulják meg (én játékom, te játékod...). Nem együtt, hanem egymás mellett játszanak, de persze nagyon sok múlik az óvónőkön is.
Én anno 5 évesen kerültem óvodába, csak mert nem vettek fel előtte helyhiány miatt, és mert anyukám otthon volt. Az ég világon semmi hátrányom nem származott a közösségben, ugyanúgy be tudtam illeszkedni, minta 3 éves korom óta ott lennék. (Enni, öltözni megtanított anyám, játszótársnak meg ott voltak a szomszéd gyerekek.)
"Nem együtt, hanem egymás mellett játszanak"
A 3 évesek nagyon nem egymás mellett játszanak már.
Nem a kérdésre válaszolok,de azért leírom: nem mindenki érett még erre 3 évesen.És most nem a közösségről meg a gyerekekről beszélek.Nyilván azt minden 3 éves igényli,de az ovi kicsit több ennél.
Az én 3 éves lányom egy évig sírt minden egyes nap ha oviba kellett menni,ha lebetegedett,örült neki!Pedig nem volt baja az ovival,csak elmondása szerint én hiányoztam neki,velem akart maradni.Minden reggel görcsbe állt a gyomrom,hogy vinnem kell,és ordítva hagyom ott.Most töltötte a 4-et,egész nyáron itthon volt velem,bármikor kérdeztem,azt mondta nem akar menni.
Hétfőn megkezdtük,ebéd után mentem érte,közölte,hogy menjek haza, itt alszik.És 4 napja boldogan,örömmel jár.És most tudom,hogy ez így lesz!Én állítom,hogy ő most ért meg erre 4 évesen.Hogy miért,nem tudom,gondoltam arra hogy sokat csavargunk,sokat van gyerekekkel játszó,programok,talán nem a gyerektársaságot látta meg az oviban nem örült meg neki,mert neki ez természetes,hanem csak anya hiányát látta benne.
Hát egyik gyerek ilyen a másik meg olyan.Egységesen nem lehet tanácsot adni,mi sem vagyunk egyformák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!