Óvodai szereplés?
A fiam 4,5 éves kiscsoportos. Elég nehéz eset,mjelenleg tart a kivizsgálása, még az is lehet, hogy enyhe autista. Nem szeret szerepelni, de ezt tőlem is örökölhette.
Tegnap este egy jó másfél órán keresztül hisztizett, csapkodott, visított, ez előfordul nálunk sajnos sűrűn...viszont most lefekvés kor végül kiderült, hogy a mai évzárótól retteg, azért ilyen. Nagyon fél, hogy szerepelnie kell.
Mi ilyenkor a jobb? Elhozni, ahogy kérte, vagy igenis ugorj meg ezt a szintet, lesz, ami lesz. És ha életre szóló trauma éri? Tanácstalan vagyok. Tudnátok segíteni?
Ezt neki kell eldöntenie, de elhozni nem szabad, ha nem akar akkor te melletted nezze vegig hogy a többiek hogy szerepelnek!
Nekem egy nyitott es nyugodt lanyom van, es az elsö evben nem akart semmiben szerepelni! De nalunk senkinek nem kötelezö! Az ovoda mindig a gyerek erdekeit nezi, es a szereplest csak par gyerek szereti! A kicsik többsege mindig kiall a szereplesböl! De következö evekben mind csatlakozil!
Addig nem szabad erőltetni a szereplést, amíg nem éri azt a kort, hogy már bizonyos önkontroll elvárható legyen.
Egy kamasznál már lehet erőltetni, mert ott már jelen van a belső kontroll képessége, szorongás leküzdése, stb. Így, bár lehet, hogy kellemetlen élmény, nem hagy akkora nyomot benne, fel tudja dolgozni akkor is, ha negatív a kimenetele.
Erre egy óvodás ilyen szinten még nem képes.
Otthoni pozitív megerősítéssel próbálkozhatsz. Vagy megjön ettől a kedve, vagy nem, de ártani nem fogsz vele.Pozitív megerősítés alatt azt értem, hogy játékos keretek között szavaljon/énekeljen nektek, majd a legkisebb próbálkozást is nagyon dicsérjétek meg, kapjon sok elismerést. Ez vagy meghozza a kedvét, hogy nagyobb nyilvánosság előtt is kipróbálja magát, vagy nem. De ártani nem tudtok vele. A lényeg, hogy otthon se legyen erőltetve. Trükközni lehet, hogy "boci-boci tarka...jajj kisfiam, elfelejtettem hogyan is van tovább...te nem emlékszel?"
Amíg nincs meg a papír, és a szakvélemény, hogy autizmusról van-e szó vagy nem, addig szerintem semmiképpen ne erőltesd. Aztán meglehet utána sem...
Egyébként meg utána sem biztos, hogy jót tesz az erőltetés, akármi is a végeredmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!