Az óvoda nem akarja egy csoportba engedni az ikreimet. Megtehetik?
4,5 éves egypetéjű ikerlányaim vannak. Eddig egy csoportba jártak az oviban, de költözés miatt óvodát kell váltanunk. Az új helyen ikreket ELVBŐL nem engednek egy csoportba. Másik ovi nincs a településen.
A gond az, hogy a lányok bár barátkoznak másokkal is, meg az érdeklődési körük is sokban eltér, mégis nagyon kötődnek egymáshoz, és főleg az egyikük nagyon elveszett a másik nélkül.
Az szeretném megtudni, hogy joga van-e az óvodának ilyen szinten felülbírálni a szülőket, és semmibe venni a gyerekek érdekeit, vagy van lehetőségünk tenni a döntésük ellen?
Továbbra is úgy gondolom, hogy ez rugalmatlanság a részedről. Nem a gyerekek érdeke sérül, csak valami nem úgy van, ahogy te kigondoltad. Mert ebben az oviban így van. Ezt is pedagógus vezeti. Azt mondom, legyen ez a legnagyobb probléma vele kapcsolatban.
Mi lesz az iskolában, ott ezer dologgal fogsz majd szembesülni, ami esetleg nem fog megfelelni a te egyéni elképzeléseidnek.
Van két barátnőm, akik testvérek, és egyidősek a gyerekeik a lányommal.
Az ő gyerekeik (egy fiú és egy lány) születésük óta napi szinten együtt voltak, Minden nap együtt csináltak programot, hol az egyiküknél voltak, hol a másikuknál. Szóval a két gyerek inkább viselkedik testvérként, mint unokatestvérként. Aztán bölcsiben ismerkedtünk meg velük, egy csoportba jártak a lányommal. Óvodaválasztás előtt a bölcsiben javasolták nekik, hogy külön csoportba tegyék őket, semmiképpen se együtt. A bölcsiben csak egymással játszottak, csak egymással barátkoztak. Először mindkét anyuka felháborodott, de utólag úgy gondolják, hogy jó ez így.
Eleinte volt sírás, nem találták fel magukat a másik nélkül, főleg a kisfiút viselte meg. De most már mindketten megszokták.
Tudom, nem ugyanaz, de hasonló szituáció. Azért az óvodai pedagógusok értenek hozzá, nekik nem érdekük, hogy ártsanak a gyerekeknek.
Akkor irok mint erintett :) bar rovidre fogom.
Nekem ikertesom van, erettsegiig egyutt jartunk minden hova. Hidd el , nem csak feltetlen a tanaron/ovonon mulik a hasonlitgatas... a gyerekek is csinaljak. A mi termeszetunk eg es fold megis hasonlitgattak mindenhol, ezzel pedig rohadtul meg lehet keseriteni az ember eletet. Pedig nem voltunk mi sem elveszettek egymas nelkul... csak ha valahol ikrek vannak, akkor ok nem X meg Y , hanem AZ IKREK! Es ez mindenhol igy van .Hiaba probalod kulon szemelyisegnek nevelni te oket, ha kivulrol nem ezt latjak. En imadom a tesomat, meghalnek nelkule, hisz velem volt szinte minden fontos percben, de sok lemondassal jart. Sosem voltam En, csak az Ikrek..
Lemondast en ebbe ereztem sokszor, amit mar irtam. Hogy soha nem voltam en egymagam...csak mi. A tesom pl kicsit szokimondobb es lazabb. En inkabb megfontolt. Ez masoknal csak abba nyilvanult meg hogy en de csendes vagyok...pedig nem. Es ha kulon vagyunk akkor ezt mar rogton nem igy gondoljak! (2 eve nem vagyunk mar egy helyen) Ha dolgozat volt mindig neztek hogy melyikonke lett jobb...ki jobb tanulo es mibol..pedig az atlagunk ugyan az volt. Azt egyenesen gyuloltem hogy meg kozepsuliba is mindenaron egymas melle ultettek volna... Ezt mar ugye felnott dolgozo no letemre irom, hogy ismerkednel azert aztan borzaszto izgalmasnak talalnak a ferfiak hogy milyen lehet kettonkkel egy agyban? Pedig ki a francnak jut ilyen az eszebe? :) Ebbol nagyon jol le lehet szurni az ismerkedoked hogy hogyan reagalnak erre az infora...
Na az ilyen parbeszedektol meg a falra maszom:
-Te X vagy?
-nem.
-akkor Y? - hat nyilvan ha nem az egyik, akkor a masik.... :D
Tenyleg imadom a tesom, szavak nelkul is ertjuk egymast, csak egy pillantasbol, de jo igy , miota kulon vagyunk es van maganeletem!
"az iker"
Most olvastam a további hozzászólásokat.
Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a jelenlegi pedagógusaik szerint jobb nekik a közös csoport, főleg hogy eleve a környezetváltozással is meg kell küzdeniük a költözés miatt, az új óvoda vezetője meg ismeretlenül nem javasolja.
Nem vagyok problémás iskolás szülő, ez alaptalan vád, nem szokott gondunk lenni a 3-os fiam oktatásával.
Értem én a iker hozzászólót is, pontosan tudom,hogy nehéz elkerülni a hasonlítgatást. De mint írtam, iskolába amúgy is egy osztályba fognak járni, mert csak egy első indul minden évben, így meg minek most az oviban külön venni őket?
Összekeverni meg nem szokták őket, mert 2 éve különböző a frizurájuk is, akkor ugyanis Olívia sikeresen belenyírt a hajába, és frufrut kellett vágatni neki, meg hátul is elég rövid lett, mire a fodrász kiigazította. Megszerette így, azóta sem akarta megnöveszteni, közben a tesójának hosszú, derékig érő haja van frufru nélkül. Amúgy is Olívia a fiúsabb játékok, ruhák terén is, meg ő az, aki inkább fiúkkal haverkodik.
Egyáltalán nem hagyományos, hú de egyforma ikrek, önálló személyiség mindkettő, de érzelmileg azért szükségük van egymásra.
Megértem, hogy vannak az ikerségnek buktatói, nehézségei is, de sok pluszt is ad nekik, és ezt nem szeretném elvenni tőlük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!