Mennyire normális ez kiscsoportos korban?
Az óvodai fénykép ugyanannyira nem reális, mit a nyiltnapi szereplös magatartás!
Valószínüleg több idö kell neki, mire beleszokik a többiek társaságába, de az óvodának - többek közt - éppen ez is a célja.
Az én nagyobbik lányom is ilyen volt tavaly. Akkor kezdte az ovit. Keveset járt, sokat volt beteg, és nem igazán ment a beilleszkedés. Idén mintha kicserélték volna. barátkozik, cserfes, olyan, mint amilyen itthon mindig is volt. Ő nehezen szokta meg a közösséget, az óvónőkkel nem volt gondunk.
Nemsokára vége a tanévnek. ezt a kis időt már kibírja. Jövőre pedig meglátod hogyan alakul a helyzet.
Mondom ezt úgy, hogy én is nehezen illeszkedtem be, a bölcsiből ki is vettek emiatt. Az oviban pedig fél évig nem tudtak szóra bírni. Végül beszoktam, és nem vált hátrányomra az első nehéz év. Próbálj vele sokat beszélgetni az oviról. A nagylányomnál ez segített.
Amit láttál az nem a mindennapok voltak. 4 éves gyerekek szereplése, amit idegen emberek előtt kell előadni. Nem is értem, hogy egy nyílt napra miért kell műsort adni.
Az óvónőkkel nem beszélt él higy milyen a kislányod?
Én óvónőként úgy látom, hogy a kedves kollégákban van a hiba illetve magában a rendszerben, hogy egy csoportban 20-on X gyerek van. Leterhelik a gyerekeket, az óvónőket, dadusokat...27 felé figyelni és a nehezebb esetekre is kellő figyelmet fordítani nem egyszerű. De egy kedves szó, egy percig éreztetni azzal a befelé forduló gyerekkel, hogy neked, mint óvónőnek, mint idegen felnőttnek a világot jelenti...az azért képes csodákra!
Kitartás, nézz körül váltás ügyben, próbálj nyiltnapot kérni azoktól az óvónőktől, akikhez esetleg átkerülhet a kislány! Az ovis emlékek egy életre nyomot hagynak, ezért hatalmas felelősség ez a munka...sajnos a saját pályám során is érzékelem, hogy rengeteg kolléga csak a sok szabi és a fizetés miatt csinálja, de ezt pedig csak hivatástudatból szabadnak csinálni.
Elkanyarodtam, szóval ne add fel, lehet még jobb!!
"A fizetés miatt hogy lehet valaki óvónő? Így diétázik? ;)"
A kevés fizetés is több, mint a semmi!
Kisfiam is extrazárkózott az oviban, kiscsoportban nem hallották a hangját, csak magában játszott, és még középsőben is januárban ezt mondták róla. Most kezd egy kicsit javulni a helyzet. Végre mostanra lett egy másik kissrác, akit úgy elfogad.
Nálunk egyébként kiscsoportban az anyák napja volt ilyen szereplős, de csak közös énekek és körtáncok voltak meg olyan, hogy a fiuk egyszerre mondtak verset, meg a lányok, de nem kellett egyedül kiállni szerepelni. A legvagányabb kisfiu, aki a csoport legnagyszájúbb, durvább tagja- ahogy meglátta anyukáját egyből az ölébe ült, és nem volt hajlandó semmit sem csinálni. Nem gondoltam volna erről a kisfiuról. De nincs ezzel semmi gond.
Egyébként nagyon sokat változtak egy év alatt a gyerekek. Középsőben már tényleg sokkal kezelhetőbbek voltak, mint a kiscsoportban- ezt úgy az egész csoportra értem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!