Miért dől el már óvodás korban a nemi szerepek elsajátítása?
A melegektől a felnőttek "félnek" és ezt a tabuként kezelés, félelmet veszik át a gyerekek.
Ovis korúnak rettentő egyszerű elmagyarázni: a fiúk a lányokat szeretik, de ritkább esetben az is előfordul, hogy némelyik fiú a fiúkat, némelyik lány pedig a lányokat szereti.
Ennyi.
Anyámnak volt egy meleg kollégája, jóban voltak, gyakran járt hozzánk. 3-4 éves lehettem, amikor rákérdeztem, hogy X bácsinál mit jelent az, hogy ő meleg?
Kb úgy elmondták, ahogy fentebb írtam és nem volt olyan a hangulat közben, hogy jujjj, ez de ciki témaaa, hűűű.
Nekem tökéletesen elég volt ez a magyarázat, elfogadtam pont úgy, mint amikor azt kérdeztem meg, hogy én tudok-e úgy repülni majd, mint a madarak. Ott is elmagyarázták, hogy az én testalkatom nem alkalmas rá, ezért nem, én nem fogok repülni.
Nem olvastam a válaszokat végig, de a kommenteden megakadt a szemem, miszerint az egészről a média tehet, mert szakállas nőket mutogat.
Nem. Nem a média tehet róla, hanem a szülők, akik ilyeneket nézetnek a gyerekekkel. Miért kell egy óvodásnak szakállas nőkről, melegekről meg hasonlókról tudni, ha a szülő nem akarja, hogy tudjon róluk? Mert az megy a tévében? Ki is lehet kapcsolni a tévét, probléma megoldva.
Mi nem nézünk tévét, a gyerekeim nem tudnak semmi ilyesmiről, pedig állami oviba járnak, és remekül megvannak nélkülük. Mivel fiú-lány párosról van, ettől még persze játszanak egymás játékaival,a fiam szeret babázni (sőt, azt játszani, hogy megszüli a babát), a lányom szeret autózni is, soha nem mondtuk nekik, hogy ne tegyék, és ettől még nagyon is a nemüknek megfelelően viselkednek.
A nemi szerepek pedig amíg világ a világ fenn fognak maradni, mert a két nem közti különbség jórészt genetikailag kódolt. Ez nem azt jelenti, hogy egy fiú nem lehet gyengéd vagy egy lány nem lehet jó matekból, mert nem ez a lényeg.
A fiús-lányos ruhák színén és a játékok vásárlásán túl, olvasmányaim szerint a legtöbb szülő a gyerek nemének megfelelő viselkedésformákat jutalmazza és a nem megfelelőeket bünteti. Pl. már a fiú csecsemőket általánosságban lassabban veszik fel, ha sírnak, mint a lányokat, kisgyermekként az agresszív viselkedésüket viszont jobban tolerálják, míg a lányokat jobban korlátozzák.
A gyerekek 2-2,5 éves korukra különböztetik meg a nemeket és 3 éves koruk után sorolják be pontosan önmagukat és egymást, de általában egyelőre csak a ruhák alapján. A nemi modellek a szülőkön túl (óvodásként még a fiúk is utánozzák az anyjukat is, pl. babáznak - főleg, ha kistestvér van otthon), szép lassan inkább egy általános női és férfi sztereotípiát követnek (és ebben szerepe van a tömegkommunikációnak is). A nemi önazonosság tudata (mármint, hogy bizony végleges dolog fiúnak vagy lánynak lenni) 5-6 esztendős kor tájára alakul ki, és 8 éves kor körülre lesz biztos elképzelésük arról, mi a férfias és mi a nőies általános magatartás (és ilyentájt, kisiskolásként utálják őszintén a másik tábort:))
Nálam anyámnak nagy szívfájdalma volt, hogy nem tud fésülgeni, habos-babos ruhákba öltöztetni, de keresztbe tenni se akart az én elképzeléseimnek.
Apám meg nagyon is partner volt a birkózásban, később légpuskával tanított lőni, elvitt motorozni, autót vezetni, stb. Tehát teljes mértékben kiszolgálták a fiús érdeklődési körömet.
Ebből csak annyi maradt meg felnőttkorra, hogy a gondolkodásom férfiasabb. Célorientáltabb, határozottabb, kevésbé érzelgős vagyok. Meg utálok vásárolni :)
"Igen, arról van szó, hogy a nemi szerepek összemosódtak már gyermekkorban. Sajnos erről a média tehet."
Dehogy a média, hanem a természet tehet róla, ilyennek teremt minket a mindenható. Különböző beállítottságokkal. X vagy Y kromoszóma.
Vannak fiúsabb lányok, és lányosabb fiúk. A baj az erőltetés, hogy ha az ember nem lehet önmaga holmi társadalmi nyomás miatt.
Nem vagyunk egyformák, és ez nem divat kérdése. Amúgy értékes embereket nemi identitás problémák miatt tönkretenni hiba.
Az általad felhozott Koncsita dolog viszont azért volt baj, mert nem a tehetsége, énektudása, a dal szépsége miatt nyert...
Egyik kisfiú az oviban sellő barbikkal játszik.
Igaza van! Menő csajokkal játsszon, ne kukis katonákkal :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!