Milyen óvodai problémákról kell szólniuk az óvónőknek?
A mi ovinkban az a rendszer, hogy sem reggel, sem délután nem mondanak semmit, beveszik és kiadják a gyereket. Tegnap a lányom(középső csoportos) említett valamit, hogy egy másik kislánnyal rugdosódott, és az óvónő átkísérte a lányomat egy másik csoportszobába (vagy végül nem kísérte át, nem tudjuk).
Túlreagálom a dolgot, vagy ilyen esetről még nem kellene szólniuk az óvónőknek, amikor megyek a gyerekért? Én nem tartom elfogadhatónak, hogy az oviban rugdossuk egymást, azonkívül az ilyen viselkedésnek van valami háttere is, amit lehet, hogy tudnék orvosolni, ha tudnék arról, ami az oviban történik. Nagy valószínűséggel a gyerek nem fog itthon "dicsekedni" a rosszaságokkal, amiket az oviban csinál, tehát csak az óvónőkre számíthatok. Azonkívül itthon a hisztiken kívül nincs komoly probléma vele.
Köszi, ha tudtok tanácsot adni!
Én is édesanya vagyok.
Kövezzetek meg, de én szeretem tudni, hogy mi történt a gyerekemmel egész nap.
nehogy már 1-2 perc, 2 kérdés erejéig ne legyen ideje az óvónőnek arra a szülőre, aki igényli(!).
nekem ez alapvető elvárásom és visszafelé is: ha otthon történik valami lényeges, amiről tudom vagy gondolom, hogy hatással lehet a gyermekem napjára, akkor bizony nem mulasztom el megemlíteni az óvónőnek, ahogyan pl. azt sem,ha voltunk valamilyen orvosnál vagy státuszvizsgálaton.
Ha nem kommunikálnék az óvónőkkel, akkor mégis hogyan kell értelmezni azt, hogy az óvónő/óvoda és a szülő EGYÜTTműködik a gyermek nevelésében? Komolyan kérdezem, nem provokációnak szánom...tényleg nem értem.
Ha nem beszélgetünk egymással, akkor mégis honnan kellene tudnom a napi történésekről?
Az pedig, hogy az óvónő az orrom előtt becsukja az ajtót, számomra elfogadhatatlan és borzasztóan tiszteletlen lenne, én sem fordítok hátat senkinek, csak mert nekem dolgoznom kell :)
Nem minden szülő érdeklődik, így még az állami ovikban sem jó "kifogás" az, hogy "akkor minden szülőre 2 percet szánva egy órát kellene állni az ajtóban"- vagy hasonló.
Nekem az a szimpatikus hozzáállás, hogy annak a szülőnek, aki kéri, igényli, ugyan jusson már 1-2 perc, pár mondat, aki meg nem érdeklődik, annak lehet köszönni és átadni a gyermeket. Nem kell egy kalap alá venni sem az óvónőket, sem a szülőket, de éppen az együttműködés érdekében azért nehogy már szülőként könyörögni kelljen lényeges információkért :).
ha a gyerekem verekszik vagy köpköd, harap, tör-zúz, esetleg nem aludt, beütötte magát stb.) igenis szeretnék tudni róla. Ez a "tudni róla" egyébként NEM keverendő azzal, hogy bele szeretnék szólni a 6 órával azelőtt történt eseményekbe, mert NEM. Egyszerűen TUDNI szeretnék róla- és ez mind a gyerek, mind az óvónő, mind pedig a saját érdekeimet szolgálja. :)
Mindkét oldalról ez hozzáállás kérdése.
Sziasztok! Köszönöm a válaszokat! Az a helyzet, hogy én ebéd után megyek a lányomért, akkor szinte csak az ajtót nyitják ki a gyerekeknek, közben szedik le az asztalokat, az ott maradó gyerekeket viszik pisilni, fogat mosni, kezet mosni, közben ágyaznak a csoportszobában, szóval ha csak nem bontotta le az ovit a gyerek, akkor nem szólnak semmit a szülőkhöz olyankor. Reggel pedig azt vettem észre, hogy a gyerekek körében ül az óvónő, amikor jön valaki, akkor irányítják, hogy tányért, poharat vegyen (ha éhes). De tavaly ez nem volt probléma, a "csacsogósabb" óvónő állt az ajtóban, ott fogadta a gyerekeket, és simán lehetett beszélgetni vele. Lehet, hogy az meg a másik véglet, de így legalább jól kiegészítette egymást a két óvónő. Most két visszafogottabb (de határozott) óvónőnk lett, akik nem beszélnek "feleslegesen" a szülőkkel.
Kértem most fogadóórára időpontot, amikor nyugodt körülmények között meg tudjuk beszélni, hogy milyen a kislányom az oviban.
3 évig itthon voltam vele, és egy nagyon okos, ügyes kislányt engedtem oviba, sokat foglalkoztam vele. Nem szeretném, ha valahol kicsúszna a kezemből, és a sok kis apró "helytelen, de még nem kell szólni a szülőnek" viselkedése miatt megbélyegeznék, beskatulyáznák az oviban, vagy elfajulna addigra a dolog, mire nekem szólnak, hogy gond van. Arra gondolok, hogy én egy más képet kapok róla itthon, örömmel megy oviba, jókedvűen jön ki, szeretném tudni, ha a köztes időben olyan történik, ami nem okés, pl. köpköd, amit itthon be is mutatott. Azért is kérdeztelek titeket, mert tudom, hogy sok mindenben merev vagyok, és a gyereket is hagyni kell gyereknek lenni, de nekem a köpködés, rugdosás már "riasztó" kategória. :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!