Beiratnád normál fejlődésű gyerekedet integrált óvodába, ahol tudod, hogy lenne több SNI-s csoporttársa?
Értem ezalatt az értelmi fogyatékost, látás- vagy hallássérültet, mozgássérültet, hiperaktivitást, autizmust.
Beiratnád a gyereket úgy, hogy tudod van több SNI-s a csoportban?
Persze nem mindegy mi miatt SNI-s! Hallás, látás, down nem igazán jelent problémát.
De ADHD-s, autista már komoly problémát jelenthet!
Még én is sokszor teljesen lefáradok egy ilyen gyermek vizsgálatakor, pedig nálam CSAK kb. 2 órát van! S utána valószínű, hogy többet nem is találkozok vele!
Fiam csoportjába nem SNI-sek vannak, de a 23főből 13HHH-s. Ezek több mint fele fekete cigánygyerek. Ők sem jobbak, mert kiscsoportban a legtöbbjük igazi kis vadember volt.
Az igazság az, hogy két nagyon jó ovonéni van, nem vettük ki a csoportból a fiunkat. EGyébként nem akarjuk őt arra tanítani, hogy fúj utáljuk a cigányokat. Úgy gondolom, így elfogadóbb lesz velük szemben is. De érdekes, hogy a roma és nem roma származású gyerekek általában nem vegyülnek a csoportban. A roma gyerekek is inkább egymás társaságát keresik és a magyar gyerekek is. Pedig soha egyetlen szóval sem mondam neki, hogy Fúj az XY egy ... cigánygyerek, nehogy játszál vele! A gyerekeknek nem számít, hogy az egyik magyar a másik roma. A legtöbbjük azért normális a mi csoportunkban, 2gyerek van, akikkel sok a gond, és akik nagyon lepusztult környezetből vannak. De szerencsére két szuper ovonénik van- és nagyon sokat fejlődtek már ezek a gyerekek is.
Nem.
Többek között ezért váltottunk óvodát. Elegem volt abból, hogy az óvónő az SNI-sekkel van elfoglalva, a normális gyerekek meg unatkoztak és amúgy is zavarta őket, hogy ezek ordibáltak, nem figyeltek, ugráltak, összepisiltek-kakiltak mindent (ki miért volt épp SNI-s).
Az én gyerekem hátráltatva volt miattuk.
Átmentünk normális oviba, érdekes, itt jól érzi magát a gyerekem.
Köszönöm a válaszokat, nagyon tanulságos és hasznos volt!
Utolsó... "ezek", szégyelld magad...
" Nem. Napi szinten találkozok SNI-s gyerekekkel (gyógypedagógus vagyok)."
Tan pályát kellene modositanod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!