Szerintetek ezek normális tapasztalatok egy beszokó 3 éves esetében?
Kislányom hétfőn kezdte az ovit. Az óvónők szimpatikusak voltak elsőre, első nap kijöttek egyenként bemutatkozni, váltottak velünk pár szót. Első nap nem sírt kislányom ,csak második nap. Első nap 2 óra hosszat hagytam ott, a csoportszobába nem lehet bemenni egy percre sem. Második és harmadik nap ebéd után mentem, illetve ma is úgy fogok. Azt mondták, hogy 7-től a saját csoportjukban vannak, előtte gyűjtőcsoportban. Harmadik nap 7-re mentünk de sehol senki. A gyűjtőbe nem akartam betenni , mivel amúgy is sírt előző nap és nem ismer ott senkit, mondtam is nekik hogy megvárnánk az óvónőjét, mondták hogy perceken belül itt lesz. Negyed 8-ra érkezett meg. Számomra ez még a tűréshatáron belül van, a párom már tajtékzott ekkor de el is kellett mennie dolgozni úgyhogy nem várta meg. Kislányom volt az első gyerek a csoportban így. Ma direkt csak negyedre vittük, párom mondta hogy ha törik ha szakad megvárja az óvónőt, de végül muszáj volt elindulnia mert félre jött. Fél 8-kor már muszáj volt beadnom a gyűjtőbe a kislányomat :-( Nagyon sajnáltam, nem sírt de meg volt döbbenve rendesen hogy kik ezek az idegenek, mikor még a saját óvónőjét is csak 3 napja ismeri, szuper kezdés!!!! Őszintén szólva szétvet az ideg. Azt se tudom, ott van-e már az óvónő egyáltalán, de láttam hogy az ügyeletesek is erről beszélgettek egymás közt meg az órájukat nézegették. Most fel fogom hívni, hogy egyáltalán nem sírt-e a kislányom vagy volt-e valami extra.
A másik gondom, hogy nem lehet velük két percet se beszélni. Reggel nem akarom ezzel húzni az időt mert nem szeretik ha hosszan búcsúzkodunk, és ha elkezdek beszélni az óvónővel közben a kislányom már fogja a kezét, akkor elnyúlna a búcsúzás és lehet hogy esetleg sírna és nehéz lenne megnyugtatni. De amikor megyek érte, akkor se, csak ha kérdezem hogy mi volt akkor mondják hogy minden oké. Hát nekem ez kevés! Tegnap direkt olyan időben mentem lányomért, amikor tudtam hogy nem lesz más szülő és gondoltam hogy akkor tudok váltani pár szót az óvónővel, hát igazam is lett nem volt senki, de ki se jöttek csak szóltak a lányomnak hogy itt van anya, és kiküldték a csoport elé. Azért a harmadik ovis napján ennél többet várnék! Oké van 21 gyerek, bár nem hiszem hogy teljes a létszám most, de vannak rá hárman könyörgöm! A bölcsiben egy gondozónő volt a 10 gyerekre mégis minden reggel és délután meg tudtunk beszélni 1-2 dolgot, tényleg nem litániát várok hanem hogy pl. evett-e, kakilt-e. Ezeket az infokat még egyik nap se osztották meg velem úgyhogy jelenleg fogalmam nincs róla hogy jól használja-e a bölcsis wc-t, szól-e ha ki kell menni, eszik-e (itthon válogatós), iszik-e, játszik-e másokkal vagy ül a sarokban (itthon azt mesélte hogy egyedül játszik csak), valami foglalkozás volt-e és részt vett-e rajta...
Nálatok is így van?
Nálunk szülőin nem mondtak olyat, hogy fognak-e vagy nem beszámolni a gyerekről. Amikor mentem ma reggel, akkor egy másik csoportba is akkor érkezett anyuka a gyerekével, és ott rögtön azzal fogadta óvónéni , hogy minden kérdés nélkül elkezdte mondani , hogy "hát anya, nagyon vidám volt tegnap ez a kisfickó, és olyan ügyesen viselkedett".
Ehhez képest felénk meg semmi infó nem áramlik.
Nem, nem értettem félre. Ez pontosan így van, utána lehet olvasni fejlődéslélektani könyvekben.
Nem alakítanak ki olyan játékot,amihez 2-3 vagy több gyerek kell. Az, hogy egymás MELLETT játszik 2 kiscsoportos, nem jelenti azt, hogy együtt játszanak!
de ha bizonyíték is kell egyeseknek:
kiscsoport végére kezd kialakulni az együtt játszás.
De mindegy is, nem erről szólt a kérdés. Ezt különben is csak az tudja, aki pedagógia szakot végzett. Ott tanítják az ilyen szakmai dolgokat.
Hidd el, nem lesz attól a fél órától semmi baja a gyermekednek!
Tégy vele jót: ne féltsd túl! Az a legrosszabb...
Még ha sírni is fog miatta (amit nem hiszek), akkor is megszokja 2 nap alatt. Ha nincs ott a szülő, a gyerekek sokkal alkalmazkodóbbak, különben is megy a többi után.
Megszokott dolog ez, anyukám óvodájában is így van, ha kevés gyerek marad, összevonják őket estére. Ebben nincs semmi rossz, látják egymást a gyerekek egész nap (udvaron pl), nem idegenek egymásnak.
Ha te nem stresszeled be ezen magad, és pozitívan állsz a dologhoz, akkor a gyermeked is úgy fog hozzáállni!!
A reggeli gyülekezés meg amúgy is egy csoportban szokott zajlani általában az óvodákban.
De hogyhogy csak 4-ig van együtt a csoport? Ezt nem értem.
Egy óvónő munkaideje 7:30-13:30 vagy 11:00-17:00. Addig kell bent lennie a munkahelyén. ???
Mi is a héten kezdtük,bölcsibe nem járt a fiam,de a beszoktatás nálunk hosszadalmasabb lehet,söt,be is mehettem eleinte 3 órára vele,majd 2 re -1 órát otthagyva,(picit sirt állitolag,hamar lenyugodott),de ma már azt mondták nem sirt mikor 2 órára hagytam ott,bár mikor érte mentem örült nagyon,azt mondták eszegetett is,ügyes volt,és holnap ebéd utánig hagyjam majd... 15 gyerek van csak,3 picivel..2 óvónéni váltva..
Itthon fura mod közölte nem evett csak vizet kapott...(itt nincs olyan h pl kennek neki egy vajas kenyeret,ha nem eszik tizorait,hát majd ebédel,.. ha akkorse hát uzsonna,ami negyed 4kor van) !na ezt neheztelem igazán!!.hisz reggeltöl addig vizen élni ,még felnöttnek is rossz,nem egy picurnak :O egyik tízórai alatt hallottam mikor mondták egymásnak hogy ez nem hizlalda!!negyed kenyérdarab vajjal,hát ez tényleg nem!a fiam amugyse éhes ”soha„ így bizti nem is kell majd itthon eröltetni szegényt...
Kis ovistársát faggatgattam,azoknak én is elöbb hiszek valahogy mint az ovonéninek sajnos..de fiam se szokott loditani szoval nemtudom mit higyjek..
Lényeg hogy mig beszoktatos „voltam”,,vagyok,ebben az összevont csoportú oviban,szomoruan látom azt ,itt nem feszülnek meg a kiscsoportosokért,:a meséik se,a foglalkozások se köti le öket egyáltalán,söt a játszást is annyira a csoportbeli szabályokhoz kötik,hogy ha a kisfiamnak nem volna ilyen társaságéhsége,állitom 4évesen besokallna tölük! :( ennek ellenére fura mod szeret menni! Még..:)
Bár videózhatnék bennt ,de egyszer néztem meg az idöt a csoportszobában ,de az óvónö egyböl rémült arccal kért meg hogy gyerekek közt ne vegyem elö....
kedves kérdezö ,te se hagyd magad hisz ha a csoport életébe nem is ,de a gyerekedébe igenis bele kell hogy láthass! Igy ha,az elején rájuk hagysz ,késöbb rosszabb lesz..nemértem miért késeget mindennap egy óvónö! De járj a nyakukra! ;) sok sikert,kitartást! :)
Nálunk a beszoktatáskor 8-ra kell menni. Először együtt vagyunk a csoportszobában, később kimegyek. 1 hétig tart az egész, fokozatosabb, mint itt. Én csak azt nem értem, ha beszoktatós, akkor miért viszed ilyen korán? Én nem vinném, és csak az óvónőnek adnám oda, nem ügyeletbe.
Szerintem elég gyors a tempó és kevés a kommunikáció. Én beszélnék velük mindenképp.
9-es, amit Gabica írt, az igaz. Egyrészt gyógypedagógusként megtanultam, másrészt láttam a saját gyerekemen, harmadrészt a mi óvónőink is ezt mondták. Vannak ettől eltérések, vannak szociálisan érettebb gyerekek, de az a ritkább.
Kérdező, ez az egy, amin ne aggódj, neki még így jó. A többiben egyetértek veled. Nálunk valamennyire mondják maguktól is, ha pedig megkérdezem, akkor rögtön részletes tájékoztatást kapok. A reggelek nálunk sem mindig indulnak úgy,mint kéne, én is adtam be beszokósként a gyűjtőbe, bár nálunk sűrű elnézést kért az óvónő a csúszásért.
Köszönöm a további válaszokat!
Közben beszéltem az óvónővel, és azt mondja hogy játszik a többi gyerekkel...
Hát nálunk nem kértek elnézést a gyűjtőcsoportért, és innentől kezdve amíg nem jön meg az új óvónő, addig sajnos a gyűjtőbe megy és a gyűjtőből hozzuk :-( ha én ezt tudom, nyilván nem ide adom de erre senki nem számított. Beszéltem már a vezetőnővel is, mondtam neki hogy ez nagyon rossz nekünk (főleg a gyereknek), azt mondta hogy hát az óvónőnek is, és higgyem el hogy nagyon sietnek új óvónőt találni.
Miért viszem ilyen korán? Negyed 8-ra vittem, fél 8-ig vártuk az óvónőt aki nem jött. én és a párom is 8-tól dolgozunk...Kb. fél óra a munkahely az ovitól. Nem tudom nyolcra vinni. Nálunk nem volt ilyen, hogy beszoktatós hét, mindenki akkor jött-ment amikor akart, én szerencsére a héten szabin voltam és így el tudtam hozni ebéd után minden nap, de ezentúl ez nem így lesz! És azért kellett bevinnünk fél 8-ra, mert a párom is szerette volna megnézni, hogy hova kell menni mivel ő is fogja majd hozni-vinni és ő nem volt szabin. Ha már bevittük, akkor viszont ott kellett hagyni mert nem lehet hosszasan búcsúzkodni, illetve a lányom már nem bírt magával, rohangált stb. amit meg nem szabad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!