Szerintetek ezek normális tapasztalatok egy beszokó 3 éves esetében?
Kislányom hétfőn kezdte az ovit. Az óvónők szimpatikusak voltak elsőre, első nap kijöttek egyenként bemutatkozni, váltottak velünk pár szót. Első nap nem sírt kislányom ,csak második nap. Első nap 2 óra hosszat hagytam ott, a csoportszobába nem lehet bemenni egy percre sem. Második és harmadik nap ebéd után mentem, illetve ma is úgy fogok. Azt mondták, hogy 7-től a saját csoportjukban vannak, előtte gyűjtőcsoportban. Harmadik nap 7-re mentünk de sehol senki. A gyűjtőbe nem akartam betenni , mivel amúgy is sírt előző nap és nem ismer ott senkit, mondtam is nekik hogy megvárnánk az óvónőjét, mondták hogy perceken belül itt lesz. Negyed 8-ra érkezett meg. Számomra ez még a tűréshatáron belül van, a párom már tajtékzott ekkor de el is kellett mennie dolgozni úgyhogy nem várta meg. Kislányom volt az első gyerek a csoportban így. Ma direkt csak negyedre vittük, párom mondta hogy ha törik ha szakad megvárja az óvónőt, de végül muszáj volt elindulnia mert félre jött. Fél 8-kor már muszáj volt beadnom a gyűjtőbe a kislányomat :-( Nagyon sajnáltam, nem sírt de meg volt döbbenve rendesen hogy kik ezek az idegenek, mikor még a saját óvónőjét is csak 3 napja ismeri, szuper kezdés!!!! Őszintén szólva szétvet az ideg. Azt se tudom, ott van-e már az óvónő egyáltalán, de láttam hogy az ügyeletesek is erről beszélgettek egymás közt meg az órájukat nézegették. Most fel fogom hívni, hogy egyáltalán nem sírt-e a kislányom vagy volt-e valami extra.
A másik gondom, hogy nem lehet velük két percet se beszélni. Reggel nem akarom ezzel húzni az időt mert nem szeretik ha hosszan búcsúzkodunk, és ha elkezdek beszélni az óvónővel közben a kislányom már fogja a kezét, akkor elnyúlna a búcsúzás és lehet hogy esetleg sírna és nehéz lenne megnyugtatni. De amikor megyek érte, akkor se, csak ha kérdezem hogy mi volt akkor mondják hogy minden oké. Hát nekem ez kevés! Tegnap direkt olyan időben mentem lányomért, amikor tudtam hogy nem lesz más szülő és gondoltam hogy akkor tudok váltani pár szót az óvónővel, hát igazam is lett nem volt senki, de ki se jöttek csak szóltak a lányomnak hogy itt van anya, és kiküldték a csoport elé. Azért a harmadik ovis napján ennél többet várnék! Oké van 21 gyerek, bár nem hiszem hogy teljes a létszám most, de vannak rá hárman könyörgöm! A bölcsiben egy gondozónő volt a 10 gyerekre mégis minden reggel és délután meg tudtunk beszélni 1-2 dolgot, tényleg nem litániát várok hanem hogy pl. evett-e, kakilt-e. Ezeket az infokat még egyik nap se osztották meg velem úgyhogy jelenleg fogalmam nincs róla hogy jól használja-e a bölcsis wc-t, szól-e ha ki kell menni, eszik-e (itthon válogatós), iszik-e, játszik-e másokkal vagy ül a sarokban (itthon azt mesélte hogy egyedül játszik csak), valami foglalkozás volt-e és részt vett-e rajta...
Nálatok is így van?
A reggeli beszélgetés tényleg nem jó ötlet, olyankor én sem szoktam, de délután eddig mindig váltottunk pár szót, legalább arról, hogy sírt-e, aludt-e, evett-e. Nekem ez kb 2 perc, de ahogy néztem, az anyukák többsége átlag 5 percet igényel beszélgetni a gyerekről, nem hibáztatom őket ezért, teljesen jogos. Ugyanakkor nem kivitelezhető, 21 gyerek 5 perc beszélgetés, számold ki mennyi idő. A másik, hogy minden csoportban van pár anyuka, aki nagyon beszédes és állandóan feltartják az óvónőket. Az óvónők egyenlőre nem ismerik a szülőket, nem tudják, hogy ha éppen éles helyzet van és dolog lenne a gyerekekkel, akkor kivel kezdhetnek el beszélgetni.
Egyébként igazad van, 2 mondatra azért minimum kellene idő, főleg a beszoktatás idején.
Picit más, de én is gyerekekkel foglalkozom, csutkára jönnek a gyerekek, gyakorlatilag pisilni nincs idő két gyerek között és ha csoportos foglalkozások mennek, akkor épp elég 2-3 szülő, aki csak 2 percet akar kommunikálni (jogosan!) és a következő csoportban lévő gyerekek szülei már csúnyán néznek RÁM, hogy miért nem kezdjük időben a foglalkozást vagy (szintén jogosan).
A reggeli beérkezés viszont szerintem is nagyon gáz, legalább itt az elején figyelhetnének arra, hogy ne legyen pár perc késésnél több.
szia!
Kiscsoportban még nincs közös játék, egymás mellett, EGYEDÜL játszanak a gyerekek. Ez életkori sajátosság. Középső csoportban fog kialakulni a közös játék.
Szóval emiatt ne aggódj!
(Anyukám óvónő, sokat mesélt erről)
6-os, hát igen szerintem is nagy dolog hogy elsőre lefeküdt! Nem tudom, miért vannak ilyen nagy elvárások ilyen pici gyerekekkel szemben.
7-es, köszönöm, én egyébként úgy tapasztaltam hogy a bölcsiben a lányom játszott a gyerekekkel. 1,5 évig volt bölcsis, nagyon szerettük mindannyian, ott készítettek többször is videót és mindegyikben az volt, hogy bizony játszott együtt a társaival! A teremben és az udvaron is. De azt aláírom, hogy kisebb korban, 1,5-2 évesen még nem játszanak együtt, de ha összeszoknak már az más.
enyém tavaly kezdte.
nekünk szóltak szülőin, ami a kezdés előtt volt, hogy az első 1-2 hétben ne várjunk kiselőadást mert még nem nagyon fognak tudni mit mondani, először megismernék a gyerekeket, szokásokat, stb.
én is türelmetlen voltam, de tényleg így lett, 2-3 hét múlva már mondták. viszont annyi, hogy nálunk szólnak ha gond van, volt valami említésre méltó. ha nem szólnak, nem kérdezünk mert akkor minden rendben volt :)
Gabi azt hiszem, aki írta, hogy nem játszanak kiscsoportba. ez nagyon nem igaz. anyukádat félreérthetted mert nem hiszem, hogy egy szakmabeli ilyen butaságot mondana. pont azért 3 éves kortól van óvoda, mert ekkor érnek szociálisan, ekkortól játszanak együtt. én csak dajka vagyok, de ez nekünk is tétel, hát még egy óvónőnek. arról nem is beszélve, hogy napról napra látom, hogy a kiscsoportosok egymással játszanak!
Nálunk sem játszottak együtt a kiscsoportosok, főleg nem az első hetekben. Egymás mellett játszottak, én is néztem, hogy milyen cukik, hogy így együtt vannak már, de ha odamentem, akkor kiderült, hogy a hagyományos értelemben vett közös játékról szó sincs.
Ettől függetlenül nyilván van olyan, aki már együtt játszik, de nem ez az általános, a jellemző.
Nekünk mindkét óvónéni ezt mondta és igazuk is lett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!