Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Óvodában verekedés? Többi lent!

Óvodában verekedés? Többi lent!

Figyelt kérdés

A kisfiamat eddig úgy neveltem ,hogy nem verekszünk... az elv az,hogy amíg én nem bántom-ütöm,addig ő se! Nem ütünk senkit,mert azzal másnak fájdalmat okozunk!

De bekerült oviba,és elég verekedősek a csoporttársak.

Nem tudom,hogy most nevelek -e egy olyan gyereket,akit lehet verni,mert nem üt vissza :( ...vagy tanítsam arra,hogy védje meg magát,amennyiben szükséges? ...tud-e majd különbséget tenni? ...és akkor itthon is így fogja lerendezni a problémáját?

Ez is egy olyan kérdés,amikor farkastörvények uralkodnak?

Ti hogyan "neveltek" ebben a kérdésben?

2013. okt. 23. 14:49
1 2
 1/14 anonim válasza:

Szerintem abban az esetben, ha meg akarják verni, akkor semmikép ne hagyja magát. Az első ok az, hogy megverik, és az azért csak nem jó. A második, hogy kineveled belőle a férfiasságot. A harmadik pedig az, hogy ha hagyja magát, és nem veri össze azt, aki verekedni akar vele, akkor máskor is bántani fogják, mert "könnyű prédának" fogják tekinteni. De azt viszont nagyon neveld belé, hogy csak visszaüssön, és ne kezdeményezzen, valamint ezt otthon ne csinálja (egyébként ha normális a gyerek nem is fogja)

Üdv

2013. okt. 23. 14:56
 2/14 A kérdező kommentje:
Igen...de épp ezt érteni fogja-e a 3 éves gyerek,hogy CSAK! visszaütni szabad? ...mindig tud-e mérlegelni,ha mérges,ideges,valami bántja?
2013. okt. 23. 14:59
 3/14 anonim ***** válasza:

Én ezt tanítottam neki : mondd azt aki verekszik, hogy "buta vagy és itthagylak", fordítson neki hátat, hagyja ott a p@csaba.

Az a baj a visszaütésnél, hogy az óvónő őt fogja meglátni és ő kerül büntetésbe. Sajnos ez mindig így van. egy 3 éves még nem tud kiállni az igazáért meg nem is fog hinni neki az óvónő.

Amikor már nagyobb megmondod neki ha bánt rúgd vissza, de úgy , hogy senki ne lássa :)

2013. okt. 23. 15:07
 4/14 anonim ***** válasza:
Arra nem szabad tanitani,hogy üssön vissza! Abból van a verekedés! És igen,még a végén a visszaütő gyerek lenne a verekedősnek titulálva! Arra kell tanitani,hogy nem szabad verekedni. HA valaki megüti,akkor se szabad visszaütni. Ott kell hagyni,kerülni kell a verekedősöket és szólni óvónőnek! Én kisfiam is elmondta,hogy az egyik verekedős gyerek fejbeütötte egy játékkal! És ő sirt. Erre se mondtam azt,hogy vissza kell ütni,mert nem megoldás.
2013. okt. 23. 15:20
 5/14 anonim ***** válasza:

Én ezt most egy kicsit más szemszögből közelítem meg, remélem nem baj. Amikor oviba kerültem, úgy 27 évvel ezelőtt:), lett egy "barátnőm", aki aztán folyton harapdált, meg néha meg is ütött. Egy darabig ez ment, én meg szóltam aztán anyukámnak, meg az óvónéninek is, mert nem tudtam mit kezdeni a helyzettel, de már untam, hogy folyton harapdál (3 éves voltam).

Mindketten azt mondták, hogy adjam vissza neki. Nem emlékszem semmi egyéb lelkifröccsre, vagy körítésre ehhez kapcsolódóan. Csak az rémlik, hogy az óvónő is olyan lesajnálóan mondta ezt, mintha azt gondolta volna, hogy "minek jössz nekem ide panaszkodni, már unom, add vissza neki, a te dolgod megvédeni magad" (persze ilyet sose mondott volna, de ezt éreztem)

Na én megfogadtam a tanácsot, és a következő alkalommal amikor a kislány megharapta a fülem, én visszaharaptam szintén a fülén. Nagyon meglepődtem a reakción: a kislány eszméletlenül sírni kezdett, és futott az óvónőhöz panaszkodni. Nagyon furcsa volt látni, hogy fájdalmat okoztam valakinek, és egy kicsi lelkiismeretfurdalásom is volt azért. De nem szidtak le engem, tudták mi a helyzet. Ezután többé senki sem bántott, és én sem verekedtem soha. Persze én lány vagyok, azért az gondolom másabb mint egy fiúnál, de a lényeg, hogy ettől az egésztől magabiztos lettem, és soha nem is bántott senki később, és én se mást. Felnőttként is úgy érzem, hogy bárki ellen megvédeném magam, ha szükséges lenne, de ez általában csak szóban fordul elő, mert erőszakos emberek nincsenek a környezetemben.

Egy fiúnál azért fontos szerintem, hogy magabiztos legyen, és meg tudja védeni magát, azért azt se szabad hagyni, hogy bárki üthesse, ő meg hagyja és csak sírjon miatta. Nem ettől lesz felnőttkorban erőszakos, és nem fog ártatlanokat verni, mert oviskorában visszaadott egy pofont a másiknak, aki vele egyenrangú.

Az már más tészta ha egy gyereket egész gyerekkorában ver az apja, akkor ezt a magatartást tanulja el, és később könnyen előfordulhat, hogy ő is nála gyengébbeket fog verni.

2013. okt. 23. 15:48
 6/14 anonim ***** válasza:

Volt egy bébiszitterem, aki bölcsiben volt gondozó. Ő azt tanácsolta, hogy ne mondja azt a gyereknek, hogy nem szabad verekedni, mert beletáplálom az agyába, hogy az egy bűnös dolog, tilos, stb. És ha az életben egyszer arra kerül a sor, hogy megvédje magát, le fog blokkolni. A gyerekkorban felvett szokások nagyon erősek - ezt tudjuk.

Én azt szoktam neki mondani, hogy ez fáj nekem, anyát nem bántjuk. Ha valamiért nagyon dühös, akkor pedig azt, hogy gyere bokszoljuk a párnát.

Meg fogja érteni...

Általánosságban pedig azt mondom, hogy akkor verekszünk, ha bántanak, magadat meg kell védeni. (És persze akkor, ha valaki bánt egy kislányt)

2013. okt. 23. 18:59
 7/14 anonim ***** válasza:
55%
Ovono vagyok, es a falnak megyunk az ilyentol, hogy add csak vissza, ha megutnek. Mi mindig azt mondjuk a gyerekeknek, hogy ha valamelyik csoporttars bantja oket, szoljanak nekunk. Ha mindenki visszaadna, soha nem lenne vege, mert akkor meg o is visszaadna, es akkor ujra es ujra. Attol nem lesz valaki anyam asszony katonaja, ha nem kezd el verekedni, hanem szol az ovononek.
2013. okt. 23. 21:49
 8/14 anonim ***** válasza:
64%

Kedves óvónő! ne nagyon menj a falnak ettől! Lehet, hogy neked ezt tanították az iskolában, de nem ez az élet. Az én lányomat is néha megütötték, és mindig mondtam neki, hogy hagyja ott, mondja neki, hogy buta, stb. Aztán amikor ez nem működött, akkor azt mondtam neki, hogy szóljon az óvónéninek, hogy bántják. Erre az óvónéni azt mondta nekem, hogy árulkodós a lányom, csináljak vele vmit. Na?

Most már én is azt mondom, hogy üss vissza, kislányom. És az sem érdekelne, ha a lányomat verekedősnek könyvelnék el.

(Az más kérdés, hogy nem üt vissza.)

2013. okt. 24. 09:11
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Kedves óvónő. A fiamat folyton veri egy másik. Panaszkodok egyik héten, panaszkodok másik héten panaszkodok folyton..semmi. Míg egyszer csak lila folttal és véres hassal jön ki az oviból. A fiamnak azt tanítottam kerülje el az ilyeneket és arulkodjon, semmire sem mentünk vele. Ott tartunk, hogy fél már a fiúktól, akik úgy közelítenek. Hát marha jó stratégia volt, jól kiszúrtam a gyerekkel. Persze az óvónők is mondták, hogy nem szabad , hogy visszaüssön. A minap már rájött az óvónő, hogy nem tud a dologgal mit kezdeni, ő maga mondja a fiamnak, hogy üssön vissza!!!! Nekem kellett volna hamarabb erre tanítani.
2013. okt. 24. 09:36
 10/14 A kérdező kommentje:

Húúúúú...köszönöm mindenki válaszát...számomra mind hasznos volt ...mondjuk ez,is,mint nagyon sokminden a gyereknevelésben nem fekete és fehér :(

Okosabb nem lettem...talán arra jutottam,hogy "rábízom" a kisfiamra...nem mondom azt se,hogy üssön és azt se,hogy ne!

Remélem,hogy az adott helyzetben majd temperamentumától függően elválik,hogy hogyan cselekszik....és az lesz a lehető legjobb választás abban az esetben.

2013. okt. 24. 13:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!