Mikor költözzünk? Mikor nem érinti annyira rosszul a gyerkőcöt? Óvodaváltás, vagy iskolába menet?
Tervezzük, hogy vidékre költözünk pár éven belül, de így az egyik gyerkőcünknek mindenképpen csoportot, pajtásokat (óvodát) kell váltani. A fiam elég érzékeny lelkű a lányomat már most nem féltem.
Ha akkor költöznénk, amikor a lányom ovit kezdi, akkor a fiamnak kéne új nagycsoportba mennie. Egy év új nagycsoport, utána iskola, talán ismerős arcokkal.
Ha akkorra időzítjük, mikor a fiam iskolába megy, akkor tuti nem lesz ismerőse a suliban (ami amúgy sem biztos, ha maradnánk) de akkor a lányom fog új oviba járni egy év bölcsi, egy év kiscsoport után.
Vagy ha később , akkor iskolaváltás lenne. Melyik lenne nekik könnyebben elfogadhatóbb? Van tapasztalatotok?
Én azt láttam, hogy a gyerekek hihetetlenül alkalmazkodóak, jobban mint a felnőttek. Nálunk is volt csoportváltás, meg később külföldre költözés, baráti körben is, ahol nemcsak új társakkal/óvónőkkel/tanárokkal kellett megismerkedni, hanem a nyelv, a szokások és a kultúra is más.
Ha jó helyre kerülnek, tehát egy aranyos óvónőhöz, normális gyerekek közé, akkor hamar beszoknak. Az egyik lányomnál volt egy kis sirdogálás a legjobb barátnője miatt még oviban - 3 évvel később a vezetéknevére már nem is emlékezett. Azóta jöttek új barátnők, történtek új dolgok, a régiek közül sok ment feledésbe.
Én azt javasolnám, hogy ne agyalj ezen fölöslegesen, amikor indultok, körültekintően nézd meg a lehetőségeket, ha jó az ovi, akkor tök mindegy hogy most, 1 vagy 3 év múlva mentek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!