Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Rossz anyának érzem magam,...

Rossz anyának érzem magam, mert úgy érzem elrontottam a beszoktatást. Meg tudnátok nyugtatni?

Figyelt kérdés
Kislányom nemsokára 3éves lesz. Ovi mellett döntöttünk, amit ehéten hétfőn el is kezdett. Aznap megmondták az óvó nénik, hogy az anyukák hazamehetnek ebéd után mehetünk értük. A kislányom alapból fél napos, nem járt előtte bölcsibe, de aznap jól elvolt. Kedd,szerda,csütörtök már sírt, de nemcsak előtte, hanem mikor elhoztam akkor is. És az amúgy barátságos kislányom, visszahúzódó lett. El kezdte a körmét is rágni. Péntekre lebetegedett, úgyhogy 1hétig most nem megy. Sokat gondolkoztam és arra jutottam, hogy beszélek az igazgatónővel, hogy szeretnék anyás beszoktatást, akkor is ha nincs, mert a kislányom hangulata nagyon rapszódikus lett (egyik pillanatról a másikra el kezd zokogni :( ), nem alszik jól, csak akkor ha mellette fekszek. És ha nem megoldható átviszem máshova. Nagy félelmem hogy később nem lesz meg a bizalom kettőnk között, mert én meg anyum között nincs semmilyen kapcsolat. Tegnap ovisat játszottunk (ő akarta) és így kiderült, hogy úgy élte meg, hogy magára hagytam egy olyan helyen ahol nagyon fél. A másik oldalon állva tényleg elég rossz volt. Szerintetek visszafordítható ez a dolog, h megszeresse az ovit, ha megoldom a beszoktatást? Olyan rossz hogy azt hittem, ez jó lesz így :(
2013. szept. 8. 07:37
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
18%

Nem csináltál semmi rosszat.

A legtöbb gyereknél semmilyen lelki törést nem okoz az óvoda, max. pár napig sírnak egy kicsit, de aztán megszokják.

Problémás, vagy valami más ok miatt instabil, érzékeny gyerekeknél okozhat ekkora gondot a beszoktatás, de a hibát ne abban keresd, hogy hirtelen magára hagytad az oviban.

2013. szept. 8. 08:05
 2/18 anonim ***** válasza:
82%

Én azt gondolom, hogy nem azzal volt itt a gond, hogy otthagytad, hanem hogy beteg lett.

Ugyanis írtad, hogy az első nap nem volt gond, elvolt a lányod, aztán már sírdogált, de akkor is, mikor mentetek haza. Biztos, hogy közrejátszik az is, hogy 3 évig otthon volt csak veled és hirtelen környezetváltozás történt, de ha első nap elvolt, utána napokban nyűgös lett és meg is betegedett, akkor szerintem a betegség ami inkább okozta ezt az egészet.

A fiam még csütörtökre megbetegedett és ő is nyűgösebb volt, mielőtt kijöttek a tünetek, 2 napig éjjel szinte alig aludt, sokszor felsírt. Aztán megbetegedett, elkezdtük adni a gyógyszereket, amiket az orvos mondott és megint alszik éjszaka és kevésbé nyűgös, mivel délután is ki tudja pihenni magát.

De amúgy nagyon rossz ötletnek tartom, hogy ne legyen anyukás beszoktatás. Vannak könnyebben és vannak nehezen elszakadó gyerekek. És szerintem mindenkinek meg kéne adni a lehetőséget, hogy a saját gyereke igényei szerint menjenek a dolgok. Amelyik gyerek könnyen beszokik, azt hagyja ott az anya az első nap utána, amelyik meg nehezebb eset, az meg maradhasson ott az első 1-2 hétben és szépen fokozatosan mindig több időre hagyja ott. Nálunk ez teljesen bevált. Első nap még végig ott voltam, majd mindig kicsit hosszabb időre eljöttem, és az utolsó nap, amikor is lebetegedett már egész délelőtt egyedül volt. És minden rendben ment.

2013. szept. 8. 08:53
 3/18 anonim ***** válasza:
70%

szerintem nem lesz jobb ha ott leszel, ha neki nehéz, akkor ugyanúgy sírni fog, mikor elmész, mint most

az enyém 4 éves, kisfiú, amikor legelőször otthagytam üvöltött hogy anya ne hagyj itt :((

már 1 éve jár oviba, és még mindig sír legtöbbször :( tavaly már előző este rázendített, most már "csak" az ovikapuban, viszont szeret már ott lenni, mert du van hogy még játszani akar az udvaron, mikor megyünk érte, csak az elválás nehéz

viszont lehet hogy emellett még pluszban vmi történt a kislányoddal, a körömrágás és a hirtelen sírás miatt gondolom

nálunk egyszer egyik este hirtelen elkezdett nagyon sírni, és azt mondta hogy nem megy oviba mert fáj a hasa, éreztem hogy nem mond igazat, és kiderült, hogy a kajával van gondja, nem eszi meg a főzeléket, és az egyik óvónő erőltette neki és ettől kiborult, és már félt az ebédtől :( de miután beszéltem az óvónővel, hogy hagyja, utána már jobb lett a helyzet

2013. szept. 8. 09:03
 4/18 anonim ***** válasza:
31%

Azért nem jó az anyukás beszoktatás, mert akkor azok, akiknek hazamegy az anyukája, elkezdhetnek sírni, hogy az övék miért nem maradt ott, nem értik, mi ez a kivételezés, hogy Zsuzsika anyukája ott van, az övék meg miért nincs.

Jobb ez így, hogy a szülők elköszönnek és elmennek.

Óvónő az anyukám, ő is így tapasztalta, hogy csak nagyon kivételes esetekben van gond a beszoktatással, a legtöbb gyerek pár perc sírás után feloldódik amint beér a csoportszobába.

2013. szept. 8. 09:06
 5/18 anonim ***** válasza:
77%

Teljesen jól látod, és ez nem beszoktatás hanem egyszerüen kinzás a gyereknek amit csinálnak. Nem is értem, hogy lehet ilyet csinálni.

Ahogy hallom kiscsoportos(nem is vegyes csoport), és mindet egyben ott kellett hagyni.

Kegyetlenség. Még az is akinek jobban megy a beszoktatás ha látja hogy a másik sír akkor ö is sír.

telejse idegennek otthagytad nehány óra után.

A menet normálisan az lenne, hogy 1-2 nap játék az anyukával max 1-3 órányi. majd az anya elmegy 1 órára felveszi a gyereket és haza mennek. ès ha megy akkor mindig hosszabb idöt ott maradni. ha 3-4 napot tud félnapra menni, akkor lehet ebédeltetni és altatni ott.

Ès egyzserre 1-2 gyerek kezheti csak elsönek és minden nap egy újabb gyerek , de max 5 új gyerek egy csoportba.

Ez lenne ideális, és azt gondolom az az ovoda aki nem törödik ennyire a gyerekek érzéseivel az késöbb sem. Ök nem értik meg a gyereket, és még régi rendszer szerint gondolkodnak, hogy jo ez a gyereknek hadd bögjön.

Lányom kedden kezdte az ovit. Ö volt az egyetlen aznap. Hétfön egy másik gyerek kezdte, de neki elég jól ment.

Hétfön együtt játszottunk 1 órát. Másnap már alig várta,

1 óra volt nélkülem. Akkor is úgy emntem el, hogy megnéztünk együtt mindent, majd mondtam, hogy emlegyek vásárolni, majd megyek. Elvolt. Harmadik nap már elengedett(ö mondta hogy mehetek), de félóra után sirdogált, nem akart csinálni semmit. Ekkor felhívtak az óviból és bementem. Nem sírt, csak ücsörgöt és szomorkodott. Akkor elsírta magát. Maradtunk még kicsit együtt majd haza mentünk. Megbeszéltük a dolgot, így pénteken már várta hogy menjünk és 1 órát jól érezte magát. Hétfön újra megyünk, megpróbáljuk 2 órával, ha nem megy akkor megint csak addig marad amíg jól érzi magát. Látszik nála, hogy egyre jobban megbízik az ovonénikben, már tudja, hogy megyek érte.

Köv hét már nem lesz gond nála.

Ha sírni hagyták volna, akkor csak utálat és méreg alakul ki benne. Olyan helyen ahol nem szeret epdig egész ovis idejét megpecsételi, és benned sem fog bízni, utálni fog gyerek táborokba menni, és még felnöttként is nehezen bizhat meg másokban.

Kérd az anyás beszoktatást. Az ovi jó érzés legyen neki. Kérd, hogy 1-2 órát maradjatok csak. ès mikor ö elenged menjél el max elöször 1 órára. Sajnos ilyen rossz tapasztalat után ez még tovább és még nehezebb lesz.

A mi ovodánk abban a mottoban van, hoggy minden gyereknek más ütembe kell beszoknia, és az ovodában szeressen.

2013. szept. 8. 09:09
 6/18 anonim ***** válasza:
49%

Kedves utolsó! Ez nagyon nem jó ötlet, hogy csak max. 5 gyerek szokjon be. Ha peched van, 2 hét után kerülsz te sorra, amikor már esetleg dolgoznod kéne. Arról nem beszélve, hogy egy 3 évesnek megmagyarázni, hogy ő már miért van egyedül, a másiknak miért van ott az anyukája, lehetetlen.

Nálunk múlt hét szerdától-péntekig ott voltak a szülők is 1-3 órát, utána hazajöttünk. A héten ebéd után kellett érte menni, és az elválás nagyon nehéz, kapaszkodik belém :-(. Holnaptól ott alszik. Lehet, nem fogják engedni, hogy ott maradj, ha náluk nincs beszoktatás. Megzavarnád a többi gyereket.

2013. szept. 8. 09:23
 7/18 A kérdező kommentje:

Hát én igazából attól félek, hogy miután magára hagytam 4napig, akkor nem fog annyira megbízni bennem :( Most megbeszéltük, hogy elintézem, hogy legyen anyás beszoktatás, ha nem akkor elmegyünk máshova.

Igen, valószínű, amúgy nem fogják engedni, mondván, hogy más gyereknek meg rossz lesz, hogy nincs ott az anyukája, de ezt végül is az ovi cseszte el, hogy nem csinált beszoktatást. Ha csak annyi lenne, hogy az ajtóban sírna, akkor tudnám, hogy "csak nekem szól", de egész délelőtt szomorkodik, az óvó nénik is mondták, hogy pici még és hogy semmiképp nem tanácsolják az ott alvást. (ami amúgy sem lenne). Én csak azt szeretném, hogy jókedvűen járjon oviba és sírás nélkül menjen a leválás az ő tempójában. És félek, hogy ez a 4nap úgy megtörte. Vajon elfelejti, hogy akkor magára hagytam, ha utána meg jó élménnyel be tudom szoktatni? Az 5ösével való szoktatást nem nagyon értem, mert nálunk pl 28an vannak egy csoportba, elég sokára kerülnénk sorra :)

2013. szept. 8. 11:39
 8/18 anonim ***** válasza:
85%

Kedves hatos.

Az ötösével való beszoktatás úgy értem, hogy egy új csoportba max annyi új gyerek lehetne. Gondoljatok bele, hogy 20 gyerekböl 15 sír minden nap. Mert átlaos 3 éveseket egyik napról a másikra otthgayni egy idegen környezetben egy óriási stressz.

Ha 5 gyerek sír, szomorkodik egyszerre, és 3 gondozó van, abbol 3 gyerek az ölébe ül akkor mi van a másik kettövel aki sír vagy csak ül egymagában az asztalnál. Ahhoz ki szól, azzal ki törödik?

Szerintem kegyetlenség amiket ide leírtok, hogy hagyni bedobni és ordíttatni a gyereket majd meg szokja.

Ezért kellene még kiscsoportosokat is szétvenni és idöt adni(egy hét legalább) beszoktatásra. Nálunk az ovi 2 idöpontot adott 5 gyereknek(vegyes csoport), az egyik már augusztusra szolt ott 3 gyerek szokott be, most pedig a lányommal még egy gyerek kezd, és hétfön jön egy kislány még. Ès nem nem sírnak a gyerekek miért lehet ott annak az anyukája és miért az övé nem. Ennek az az oka, hogy azok akiknek már nincs ott az anyukája azok már beszoktak és nekik nem hiányzik az anyukájuk, ök már elfogadták, hogy ovoda van.

Gondoljatok bele hogy titeket valaki most ebben a pillanatban kiszakítana a környezetetkböl és egy vad törzsbe afrkia közepén beraknának, senki nem lenne ott, az ottani emberek egy része bántana is. Mit éreznétek? Nem lenne rossz, hogy senki nincs aki megmutatja mit kell tenni, mi lenne a jó? Nem lenne jobb ha az elején 1-2 napot csak keveset kellene ott lenni, és akkor is a érjed aki már ismer mindent megmutogatná mi merre?

Sajnálom azokat a gyerekekt akiket ilyen urván szoktatnak be.

Valaki írta hogy a gyereke még mindig sír. Az enyém csak 1 napot sírt, de amikor sírt rögtön hívtak is és megnyugtattam. Hétfön már várja nagyon, és biztos vagyok hogy a hét végére már egész délelötre képes lesz vidáman és szeretni fog oda járni.

Kérdezö, azt javaslom , hogy ha már felismerted a bajt, akkor tegyél ellene. Ha az ovi nem megy bele keress más ovit, mert késöbb ha baj lesz a gyerekkel sem fogják engedni, hogy megbeszéljétek és megoldjátok, hanem majd mindent ráhagynak, hogy gyerek annak bögnie kell.

A másik ovit keresd úg hogy megkérdezed mi lesz a beszoktatással. elmondod, hogy te igen is anyás beszoktatást akarsz, szeretnél mellette lenni 1-2 napot(mert több tényleg nem kell), majd ezek után szépen lassan elválni töle.

Nálunk van olyan anyuka aki leül az 5 éves gyerekkel a kanappéra reggel és mesét olvas neki. A gyerek nem sír egyik reggel sem, csak éppen anyukának volt 10 perce munka elött, és a többi gyerek is oda ült melléjük. Nekem ez nagyon pozitív volt.

2013. szept. 8. 12:30
 9/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen! Igen, én is így vagyok vele, hogy ez stressz neki, és annyira sajnálom, hogy magára hagytam akkor, amikor szüksége volt rám :( Most sem alszik, mert félt, hogy egyedül hagyom. Mindig mondom neki, hogy most igaziból bemegyek majd az oviba, nemcsak játékból és bentmaradok vele, valahogy megoldom, nem érdekel. Megígértem neki.

Szerintetek elfelejti, hogy ezt tettem vele? :(

A lepontozást nem értem, mindenkinek ment a zöld kéz és köszönöm a megnyugtató szavakat és a saját tapasztalatokat is.

2013. szept. 8. 14:23
 10/18 anonim ***** válasza:
100%

6.vagyok.

Értettem mire gondolsz, csak ez egy 20-25 fős, nem vegyes csoportban kivitelezhetetlen. 2-3 napot szoktatni egyszerre 4-5 gyereket, 2-3 hét is lehet és aki dolgozik, annak számára kivitelezhetetlen. Azzal, ahogy pl.nálunk volt, jó volt, örültem, hogy nem pár új gyerek volt. Hiába írod, hogy a "régiek" nem sírnak, mert beszoktak, biztos nem jó, hogy az ő anyukájuk nem lehet ott, nem hiszem, hogy nem viseli meg őket.

Senki nem írta, hogy jó, hogy szoktatás nélkül megy a gyerek.

De ha ilyen az ovi, nem tudsz mit tenni. A mi kerületünben nagy a túljelentkezés, ha nem tetszik, esélyem sincs átvinni egy másik állami oviba.

Kérdező! Előbb érdeklődj körbe, hogy van-e máshol hely. De ne legyél biztos benne, hogy engedni fogják, hogy menjél te is, mert ugyanaz lenne mint a mostaninál.

2013. szept. 8. 14:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!