Eléggé meg vagyok ijedve. Jól jönne egy kis segítség! Jár valaki hasonló cipőben?
Kislányom 17 hónapos. Első baba. Szeretnénk neki mihamarabb tesót, de sajnos eü. problémám adódott, ami miatt úgy néz ki nem alakul minden a terv szerint.
A gondom abból adódik, hogy eddig meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg őt bölcsibe kell majd adnom, mert azt gondoltam folyamatosan itthon maradok a második gyerkőc miatt.
De anyagilag sajnos a sima Gyeses ellátást nem bírná ki a családi költségvetés, ezért vissza kell mennem dolgozni 2 éves korára. És én nem tudtam azt, hogy hogyan mennek ezek a bölcsibe iratások, meg oviba. (Most sem vagyok igazán tisztában vele, csak fórumokat kezdtem olvasgatni pár napja.) Tudom naívan, de úgy gondoltam, majd mielőtt oviba megy, elmegyek jó párba, kiválasztom, hogy melyik a legszimpibb, és beiratkozunk. Nem tudtam, hogy ezt már évekkel ezelőtt meg kellett volna tennem, meg hogy erre csak áprilisban volt lehetőségem (már a látogatásokra). Igen, elismerem, hogy abszolút kezdőként állok a témához, de valójában ez azért van, mert az is vagyok. Sem a családban, sem a barátaim között nincs kisgyerek, ezért nem igen tudok ilyen körökből tájékozódni. A védőnőm (már a 4.) sajnos semmilyen tájékoztatással soha nem lát el. Ez így volt már a kezdetektől. A mostanival is az a baj, hogy - ugyan nagyon kedves -, de nem segít semmiben. 21 éves, gyerektelen, nem is a környéken lakik. Sem az étel bevezetésekről, sem alapvető egyéb dolgokról sem tud soha semmit. Nézzem meg az interneten. Köszi! Na ott igazodjon ki az ember. Mindegy is, nem terhellek tovább ezzel benneteket.
A kérdésem, kérésem arra vonatkozna, hogy kitől tudhatok meg alapvető információkat, hogy ne maradjunk le mindenről. A bölcsit már ne is forszírozzam? És mi legyen az ovival? Már azzal is elkéstem? Ha csak jövőre lehet megismerni őket, hogy válasszam ki a nekünk megfelelőt? Vagy örüljek, ha a körzetibe bekerül. Attól nagyon félek, nagyon rosszakat olvastam róla. Tele van kisebbséggel, lopások, nem törődöm kevés nevelő, magas csoportlétszám. Mit tehetek? Jól jönne egy kis biztatás! Bocsánat, ha valakit fárasztottam.
Annyira kedvesek vagytok, amit mostanában nemigen tapasztaltam senki részéről. Nagyon köszönöm a segítséget, tényleg nagyon hálás vagyok. A védőnőm nevét nem szívesen osztom meg, nem szeretném lejáratni ennyire, végül is ő is csak egy kezdő. A héten a mamánál nyaralunk, de azt követően nyakamba veszem a városrészt. :)
Az utolsó válaszoló miatt jutott eszembe, hogy hova költöztek Kőbányáról? Felmerült bennem, hogy a jobb bölcsi- ovi reményében adjuk ki a mostani lakásunkat, és költözzünk helyette albérletbe valahol. Az eladás még szóba sem jöhet, mert hiteles. Van olyan kerület, ahol "babakánaán" van? :)
Szia,
a tegnap többször válaszoló, linkelő válaszoló vagyok.
A személyes vagy megbízható barátok, ismerősök tapasztalataimat tudom leírni neked nagyjából.
BÖLCSŐDÉK
A 13. kerületben (főleg a sok újépítésű ingatlan miatt Angyalföld és környéke) teljesen tele vannak az önkormányzati intézmények és ez a kerület rendelettel zárja ki a nem kerületben lakó (hanem pl. dolgozó) szülők gyermekeit. Ezen a környéken eléggé nehéz a bejutás, tele a csoportok.
A 6. kerületben az intézményekkel általában az a gond, hogy a belvárosi régi típusú lakóházakban kapnak helyet és az "udvar" az lehet, hogy csak a bérház betonos kis udvara, parkba menni közterületen közlekedve kell picikkel- az is általában közpark, így olyan, amilyen (nem túl jó).
15. kerületben Rákospalotán a Fő úti és az Arany János utcai intézményt nem ajánlom- viszonylag sok ezekben az intézményekben a sokszorosan hátrányos helyzetű és szociális támogatásokból élő családból származó kisgyermek (tudod, érted, kikről van szó...), a maguk sajátos szocializációjával (vagy inkább annak feltűnő hiányával). A Nádastó park (újpalotai) viszont a legnagyobb a kerületben, oktató intézmény is- itt van az átlagosnál jobb nevelési- szakmai munka- a tárgyi körülmények viszont igen-igen szegényesek.
Újpesten a Chinoin Vadgesztenye magánbölcsődét messziről kerüld el, ha tudod, az ismerettségi körömben több nagyon negatív tapasztalatot hallottam, főleg az intézményvezetés, pénzügyi dolgok és egyes csoportokban a dolgozók kifogásolható hozzáállása miatt (pedig fizetős rendesen).
Ha nem önkormányzati bölcsődében gondolkodsz, akkor jó a 15. kerületben a Sződliget úton lévő CSANA (Morzsa vagy Morzsi a neve), viszont a Kolozsvár (talán Napsugár vagy hasonló neve van) utcai kevésbé. Ez utóbbiban még a tárgyi feltételek sem túl szépek.
A IV. kerületben Újpesten a Chinoin Vadgesztenye bölcsi-ovin kívül még az angol-magyar montessori bölcsi-ovit (a szakrendelő mögötti utcában) sem ajánlanám. Itt az angol annyit tesz csupán, hogy egy magyar anyanyelvű, ott dolgozó "angolozik" az oxford university press kiadó Potato Pals könyvecskéiből hetente 1-2 alkalommal a gyerekekkel (nem vagyok biztos abban, hogy nyelvtanár-e, ezt tényleg nem tudom). Anyanyelvi nevelő nincs, az áraiból viszont ezt lehetne várni. Az intézményvezető nagyon-nagyon nincs topon.
Remélem, valamennyire hasznosak ezek a tényleg szubjektív vélemények is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!