Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Állami vagy magánóvodában...

Állami vagy magánóvodában jobb óvónőként elhelyezkedni?

Figyelt kérdés

Minden pró és kontra érdekel!

Gyerekek, szülők, környezet, "mocskos anyagiak" stb.

jan. 17. 20:48
A kérdező szavazást indított:
Állami
Magán
11 szavazat
 1/8 anonim válasza:
100%

Én úgy hallottam még úgy x éve hogy magánba

Óvodapedagógus szeretnél lenni?

jan. 17. 21:02
 2/8 anonim ***** válasza:
98%

Óvodában nem dolgoztam, csak magániskolában. Ott az volt a tapasztalatom, hogy valóban a jómódú szülők íratták oda a gyereküket, viszont cserébe hatalmasak voltak az elvárások. A gyerek bármit megtehetett, nem tanult, nem írt leckét, órán nem figyelt, szemtelen volt, és mégis mindig neki volt igaza. A gazdagok sokszor azt hiszik, ha pénzük van, nekik mindent szabad.

ÉS egyébként bértáblát kaptunk.

Két előnye biztos volt: nem volt olyasmi, hogy mondjuk nem voltak taneszközök a suliban, meg nem voltak mélyszegénységben élő gyerekek sem.

Az oktatás bármely szakaszára igaz lehet ez, szerintem. Beadják a magánba a gyereket, mert ott jobb szolgáltatásra számítanak. Ami persze jogos igény, hiszen azért fizetnek. Kérdés, hogy mi van a háttérben. Lehet, hogy az állami óvodából már kitették, mert mondjuk spektrumzavara van, csak anyuka nem hajlandó elismerni, hogy valami gond lehet a gyerekkel. Az biztos, hogy jobban bele akarnak majd szólni a mindennapi munkádba. Nekem is volt olyan kolléganőm, aki állította, hogy fizet az óvodáért, tehát ő simán elvárhatja, hogy Pistikét kirúgják, mert bántja az ő lányát. Valahol persze érthető ez, de Pistike szülei is fizetnek, szóval azért ez nem ennyire egyszerű.

Persze most talán már megtehetik a magánban, hogy kicsivel többet fizetnek, de túl sok fizetésre azért itt se számíts.

Én inkább valami elit környékre mennék. Bár már pályaelhagyó vagyok, csakis valami elitgimnáziumba mennék vissza dolgozni. Államiba.

jan. 17. 21:10
 3/8 anonim ***** válasza:
98%
Korábbi városunkban egyetlen magán intézmény volt akkoriban. Nem dolgoztam ott, de hallottam, hogy rengeteg konfliktus volt, pont amiatt, amit a 2-es írt. Újgazdag apukák eltartott feleségeinek cicaharca, ami a dolgozókon csapódott le. "Én fizetek ezért, tehát legyen az én Bercikémnek a segge kinyalva, akkor is, ha folyton bántja Annácskát." Ha szóltak valamiért a szülőknek, azt személyes sértésnek vették, mert ők nem azért hordják ide a pénzt, hogy a gyereküket kritizálják. Tudom, hogy nem mindenhol van ez, azóta lett egy másik intézmény is, másféle szemlélettel, másféle családokkal, és arról jókat hallottam.
jan. 17. 21:43
 4/8 anonim ***** válasza:
79%
Az állami óvodában a közalkalmazotti bértábla szerint kötelesek besorolni, jár a pedagógusok extra szabadsága, a közalkalmazotti kedvezmények, nagy eselllyel határozatlan idejű munkaszerzodest kapsz. Magán óvodában egyedül a minimálbér és az életkor szerinti szabadság kötelező, a szerzodesed lehet hatarozott idejű is.
jan. 18. 07:11
 5/8 A kérdező kommentje:

Igen, idén fogok államvizsgázni, de a gyakorlati helyemen nem tudok maradni.

Magánról és államiról is hallottam hideget meleget, ezért szeretnék több információt.

Államinál a nagy csoport létszámra, a hiányos felszerelésre panaszkodnak leginkább, viszont a kerületi pótlék (bár pontos információm nincs, hogy ez hol mennyi) jó és a szabadságokat is mindig megkapják.

Magánnál úgy hallottam, hogy a szabadságokat olykor megpróbálják elsumákolni és a bérek is elég változók, de ritkán magasabb, mint a kötelező, viszont fele annyi a gyerek, változatosak a programok és eszközt is többnyire biztosítanak.

A szülőkről igazából ugyanazt hallom mindkét helyről, aki nem tudja moderálni magát és azt hiszi több jár neki, az itt is - ott is azt fogja gondolni.

jan. 18. 13:29
 6/8 anonim ***** válasza:
Állami, falusi nagyobb oviban vagyok, tragédia a szülők és a gyerekek is, kollégákról nem is beszélve. A seggnyalás és az egymás eltaposása megy napi szinten nálunk. Nem tudom meddig bírom még.
jan. 19. 14:49
 7/8 anonim ***** válasza:
6-os, pedagógus körökben mindig ez megy, pláne most, hogy a teljesítményértékelés majd csak egymás rovására hozhat több fizetést.
jan. 19. 16:08
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Én államiba dolgozok és nagyon szeretem, szép felújított óvoda felszereltsége is jó, a kollégák és a közösség is szuper, a csoportunk is, nagyon aranyos gyerekek. Államiba is vannak nagyon jó ovik, a vezetőn múlik nagyon sok minden. Én magánba semmiképpen sem mennék mert oda tolják be az összes olyan gyereket akiknek ilyen-olyan problémája van (autizmus, viselkedés zavar stb.) de a szülő ezt képtelen elfogadni ezért elviszi inkább magán oviba, és akkor te semmi miatt nem szólhatsz a szülőnek, de minden képtelen igényüket ki kell szolgálni lesni a kívánságaikat. Pénzbe meg szerintem annyival nem kapnál többet hogy ez igazán megérje.
jan. 20. 13:42

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!