Állami vagy magánóvodában jobb óvónőként elhelyezkedni?
Minden pró és kontra érdekel!
Gyerekek, szülők, környezet, "mocskos anyagiak" stb.
Én úgy hallottam még úgy x éve hogy magánba
Óvodapedagógus szeretnél lenni?
Óvodában nem dolgoztam, csak magániskolában. Ott az volt a tapasztalatom, hogy valóban a jómódú szülők íratták oda a gyereküket, viszont cserébe hatalmasak voltak az elvárások. A gyerek bármit megtehetett, nem tanult, nem írt leckét, órán nem figyelt, szemtelen volt, és mégis mindig neki volt igaza. A gazdagok sokszor azt hiszik, ha pénzük van, nekik mindent szabad.
ÉS egyébként bértáblát kaptunk.
Két előnye biztos volt: nem volt olyasmi, hogy mondjuk nem voltak taneszközök a suliban, meg nem voltak mélyszegénységben élő gyerekek sem.
Az oktatás bármely szakaszára igaz lehet ez, szerintem. Beadják a magánba a gyereket, mert ott jobb szolgáltatásra számítanak. Ami persze jogos igény, hiszen azért fizetnek. Kérdés, hogy mi van a háttérben. Lehet, hogy az állami óvodából már kitették, mert mondjuk spektrumzavara van, csak anyuka nem hajlandó elismerni, hogy valami gond lehet a gyerekkel. Az biztos, hogy jobban bele akarnak majd szólni a mindennapi munkádba. Nekem is volt olyan kolléganőm, aki állította, hogy fizet az óvodáért, tehát ő simán elvárhatja, hogy Pistikét kirúgják, mert bántja az ő lányát. Valahol persze érthető ez, de Pistike szülei is fizetnek, szóval azért ez nem ennyire egyszerű.
Persze most talán már megtehetik a magánban, hogy kicsivel többet fizetnek, de túl sok fizetésre azért itt se számíts.
Én inkább valami elit környékre mennék. Bár már pályaelhagyó vagyok, csakis valami elitgimnáziumba mennék vissza dolgozni. Államiba.
Igen, idén fogok államvizsgázni, de a gyakorlati helyemen nem tudok maradni.
Magánról és államiról is hallottam hideget meleget, ezért szeretnék több információt.
Államinál a nagy csoport létszámra, a hiányos felszerelésre panaszkodnak leginkább, viszont a kerületi pótlék (bár pontos információm nincs, hogy ez hol mennyi) jó és a szabadságokat is mindig megkapják.
Magánnál úgy hallottam, hogy a szabadságokat olykor megpróbálják elsumákolni és a bérek is elég változók, de ritkán magasabb, mint a kötelező, viszont fele annyi a gyerek, változatosak a programok és eszközt is többnyire biztosítanak.
A szülőkről igazából ugyanazt hallom mindkét helyről, aki nem tudja moderálni magát és azt hiszi több jár neki, az itt is - ott is azt fogja gondolni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!