Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Hogyan kezeljem ezt? Nem...

Hogyan kezeljem ezt? Nem mehet oviba.

Figyelt kérdés
Elkezdődött ugye az ovis időszak, mindenki az ismerettségi körünkben már beszokott, kivétel az én kislányom akit nem vettek fel, mert nem töltötte be a 3 évet szeptemberre. Lejárunk ugyanúgy, de látom rajta, hogy hiányoznak neki a kis barátok, teljesen kiürült a játszótér, szokta is kérdezni, hogy xy jön e le? Szóval a lényeg, hogy sajnálom őt nagyon, játszom vele, de látom rajta, hogy más amikor a kortársaival szaladgál. Van valami tippetek, hogy milyen plusz tevékenységet tudnék kitalálni neki kintre? Illertve ha valaki hasonló cipőben van hogy élte meg ezt?
okt. 3. 13:44
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
100%
Fú 10-es, most aztán megmondtad az okosat. Ja nem, szimplán csak rosszindulatú és mérgező a hozzászólásod.
okt. 3. 19:10
 12/30 anonim ***** válasza:
0%

Lehet kicsit nyersen fogalmazott, de akkor se értem én se, hogy hogy nem veszik fel oviba, még idén be tölti a 3-at.

Úgy oké, hogy ha tavaszi pl akkor meg értem, hogy csak jövőre kezdi az ovit, de nálunk is vannak egészen picik is amúgy. 2,5 éves is kezdte a kiscsoportot.

Ha meg városban élnek, a lehetőség adott, lehet válogatni az óvodák között. De tudomásom szerint, a körzetes ovi igenis köteles fel venni a gyermeket. Akkor szokták azt mondani, hogy nincs hely, ha eleve nem oda tartozik körzetileg, csak pl munkahely miatt a közelebbit jelölik meg.

Segíteni ugyan nem tudtam.

Egyébként nekem is lányom muvel tavaszi, 3,5 évesen tudta kezdeni a kis csoportot. Nemtudom, annyira azért nem unatkoztunk itthon, mint pl egy kis iskolás meg értem, hogy jobban igényli a társaságot.

okt. 3. 19:28
 13/30 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk annyira sok a gyerek, hogy a szeptember 30-ig született gyerekeket vették csak fel. Kisváros, Fejér megye.
okt. 3. 19:33
 14/30 anonim ***** válasza:
100%

Miert vagy ennyire ertetlen 12-es? Tudod ugye, hogy azert, mert nalatok x dolog van, az nem azt jelenti, hogy az akkor minden ovodara ervenyes?

A torveny annyirol szol, ha augusztus 31-ig betolti a harmat, akkor ovodakoteles.

Ha nem, akkor csak akkor veszik fel, ha van hely. Mit nem ertesz?

Szopas, ha mondjuk szeptemberi a gyerek, de nem veszik fel abban az evben? Igen, az. De megtehetik.

Es lehet, hogy nem mindenki tudja am masik oviba vinni 🤷‍♀️

okt. 3. 19:42
 15/30 anonim ***** válasza:
100%
7-es vagyok. Nálunk senkit nem vesznek fel, aki nem tanköteles korú, hacsak egy napon múlik akkor sem 🤷🏼‍♀️. Még így is annyi a körzetes gyerek, hogy jegyzői engedéllyel túllépték a lehetséges maximum létszámot. Nincs hely csoportbontásra, na meg óvonő se lenne hozzá. Így aki nem töltötte be augusztus 31-ig a három évet azt elutasították. Ahol van szabad kapacitás, ott az óvodavezető dönthet arról, hogy felveszi vagy nem. Lehet akár mennyire óvoda érett a gyerek, nem veszi fel, mert nincs hova.
okt. 3. 20:19
 16/30 anonim ***** válasza:
100%

Egyesek, akik a törvénnyel nincsenek tisztába, mi a fenet irkálnak hulyeseget? A kutyát nem érdeklik, hogy a te decemberi gyereked fel lett véve... A kérdező gyereke nem ovodakoteles és kész, honnan veszed te és mi jogon az eretlenseget??

Az enyém októberi, mondták is beiratkozásnal, hogy szinte biztos, hogy nem tudják felvenni, mert nincs hely. Készültem, hogy akkor csinálok valami Facebook csoportot hasonló koru gyerekek anyukájáival vagy valami. Ráadásul az enyém is nagyon igényli a gyerek társaságot.

Aztán végül felvették, úgyhogy megoldodott.

okt. 3. 20:30
 17/30 anonim ***** válasza:
0%
Oke rendben elfogadom, hogy valahol ez igy működik, de akinek nem veszik fel a gyerekét és dolgoznia is kell az mit csinál? Beadja bölcsibe 3 évesen?
okt. 3. 20:40
 18/30 anonim ***** válasza:
100%
Arról nem rendelkezik törvény, hogy az mit csináljon 🤷🏼‍♀️. De arról igen, hogy nem kötelesek felvenni, ez nem "valahol így működik", hanem ez a jogszabály rá, hogy azt köteles felvenni aki szeptember 1 előtt tölti a három évet és körzetes. Utána ha van hely feltöltheti a fiatalabbakkal és a nem körzetesekkel. De ha nincs, vagy nem akarja akkor elutasítjatja. Értem én amit írsz és nagyon bosszantó ez a helyzet. De teljesen jogszerűen járt el az óvodavezető. Akinek dolgoznia kell az viszi máshová (munkahelyhez legközelebbi, ha van szabad hely, vagy ahol akad egy hely), családi napközibe, rokonhoz stb. Messze nem "családbará" a rendszer, akit emiatt elutasítanak és emiatt nem tud visszamenni az a jogalkotókat nem izgatja 🤷🏼‍♀️. "Oldja meg". Nincs rá szabály, hogy ilyenkor mi van, ha pont velük "cseszik ki" a rendszer.
okt. 3. 20:52
 19/30 A kérdező kommentje:

Egyet reagálva összességében a válaszokra.

A jogszabállyal tisztában vagyok, sokan nagyon jól leírták, miről szól, mik a kikötések. Arra külön reagálva, hogy nem érett a gyermekem ovira. Most sorolhatnám mennyire is érett, okos, szobatiszta, folyékonyan beszélő, mindent is megértő gyermek, de teljesen lényegtelen, ugyanis a beiratkozásnál nem a gyereket nézik hanem a papír, mi szerint nem tölti be a 3-at. Innentől a rendszer tojik egy nagyot rá, hogy érett e vagy sem. Erről ennyit :)

De az én kérdésem egyébként nem is erre irányult, hogy miért nem vették fel, hanem ha már így alakult szeretnék minél több tartalmas progamot szervezni neki.

okt. 3. 21:52
 20/30 anonim ***** válasza:
100%
Èn be is írattam,2022.augusztusban,mentunk nyilt napra,alig vàrta,hogy 2023.februàrban kezdjen .A doki lebeszèlt róla,hogy ne menjen mèg,mert sokat lesz beteg ès hozza haza nekem.Èn akkor voltam terhes.Szóval nem ment.Itthon folyton azt jàtszotta,hogy oviban van.😓Nagyon sajnàltam,plàne,hogy èn akkora hassal nem tudtam sok helyre vinni.Azèrt talàlkoztunk a kis barátnőjèvel nèha,de az nem ugyanaz.
okt. 4. 07:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!