Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Az autisták tényleg nem...

Az autisták tényleg nem szerepjátékoznak? Akkor nem értem. A lányom autista, most megy nagycsoportba, de jó ideje egész nap szerepjátékozik. Nagy fantáziája van.

Figyelt kérdés
aug. 31. 15:18
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
94%
Nem magyaraztak el neked, hogy mi is az az autizmus? Es hogy a tunetek nagyon egyediek minden gyereknel?
aug. 31. 15:20
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Nincs két egyforma auti...
aug. 31. 15:25
 3/17 anonim ***** válasza:
97%

Tévhit!

Az én kisfiam is autista, rengeteget szerepjátékozik. Az autóval utaztatja a kedvenc figuráit. A plüssöket chipssel eteti. Stb...

Nyílván ehhez az kell, hogy magasan funkcionáló, épértelmű autista legyen.

aug. 31. 15:30
 4/17 anonim ***** válasza:
97%
Nem igaz. Mai napig szerepjátékozik a lányom 9 évesen is.
aug. 31. 15:33
 5/17 anonim ***** válasza:
90%
Simán lehet, pl. én.
aug. 31. 17:34
 6/17 anonim ***** válasza:
96%
Az én gyerekem is auti, szerepjátékozik. A ,,rigid llay", azaz rugalmatlan játék vuszont jellemző rá. Ugyanazt a jelenetet sokszor, ugyanúgy vagy nagyon hasonlóan eljátszani, és minden szereplőt ő irányít sokszor, hogy mit mondhat/csinálhat. És is auti vagyok, szerepjátékoztam gyerekként.
aug. 31. 19:13
 7/17 anonim ***** válasza:
100%
Bocs, typo, rigid play
aug. 31. 19:13
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

A lányomnak akkora fantáziája van..egész fantáziavilágot alkotott. Általában abban játszik. Mindennek és mindenkinek neve van. Még a testrészeinek is emberi neve van. Szinte már követhetetlen normál aggyal.

8.5 éves Asperger szindrómás kislány.

aug. 31. 20:00
 9/17 anonim ***** válasza:
19%

Az enyém is kapott auti diagnózist, pedig szerepjátékozott már 2 évesen is. Terített, leültetett, megetett, babázott, pónizott, babusgatott, beszélgettek az emberei. Nem ragaszkodott nagyon semmihez, csak könnyen ideges lett, ha valami leesett, összekócolódott a póni farka, a baba haja, vagy elvetted a megterített asztaláról az általa kirakott holmit. Alkalmazkodott a játék menetéhez, akár te diktáltál, akár ő, néha talán kicsit akaratosabb volt, pl edd meg, ami nem ízlik(képzeld étel:D), vagy hogy melyik babával legyél, de ha olyan kedve volt, simán belement abba, amit ajánlottál. Totál normálisan játszott, annyi, hogy folyamatosan gagyarászott játék közben, majd mikor megtanult beszélni eljátszotta a helyzeteket hangosan kimondva a dialógusokat minden szereplőnél. Sok különböző konfliktusa volt mindig, bármit játszott, valami veszekedés ment, amit a miénkről másolt néha, néha meg kitalált ilyen tiltakozósdit.. Több különböző dolog van, sosem volt "séma" a játékában, sokszor rendeltetésszerűen és sokszor kreatívan játszott, pl az evőeszközökkel babázott a babák helyett, ha olyan kedve volt, jó sokszor:) És mégis rárakták a diagnózist, egyszerűen figyelmen kívül hagyták a nem autis dolgokat, és összeszedegették azokat, hogy mi alapján lehet autista. Pl nem beszélt, csak 3,5 évesen, ezért nem is nagyon tudott barátkozni, konfliktust kezelni a sok beszélő közt, amiért őt szidták le, amiért nagyon durván kibukott sokszor(és le merném fogadni, hoyg sokszor nem is értette a helyzeteket). Levonták a következtetést: megkésett beszéd, kommunikációs nehézség, szociális problémák, együttműködési nehézség, hisz nehezen megnyugtatható, ilyenkor rugalmatlan(és kerülte, vagy eleve előítélettel ment bele hasonló helyzetbe, pl ha kilökték a kisházból, utána betolakodott a kisházba eleve arra számítva, hogy kilökik, kellett idő, mire jó tapasztalata is lett) --> autizmus.

NE foglalkozz a diagnózissal, amíg nem akadályoz vagy segít, a gyereked képességeit nézd, és ahhoz mérten tekints rá. Ne autistaként, hanem egy gyerekként, akinek ez meg ez nem megy, ez meg ez megy, esetleg pár dolog meg kiemelkedően megy(mint a szerepjáték, biztos kreatív gyerek).

Amúgy a macskás volt a legjobb az összes szerepjátéka közül, azt bírtam, ha cicát alakított.. ha valaki elkezdte, minden más ovis lement állatba és ugyanúgy játszottak egymással, sosem volt valódi konfliktusuk és nem kellett beszélniük sem.

szept. 1. 11:17
 10/17 A kérdező kommentje:
9. Pont ilyen az én gyerekem is. Mindent eljátszik, hamar kiakad. De MINDENT meg lehet vele beszélni és megérti. Annyi, hogy a zajt nehezen tolerálja, attól frusztrált lesz. De már nem kiabál, főleg már nem verekszik, hanem morog az oviban. De hát hadd morogjon! Szerintem nem minden pszichiáter egyformán diagnosztizál. Máshol lehet nem lenne kódja, de már mindegy.
szept. 1. 12:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!