Normális az az elvárás egy 5 évestől, hogy minden nap 2 órát feküdjön csendben, sötétben, még a többiek alszanak?
A lányom néhány hónapja nem alszik már délutánonként és mint ma kiderült, ameddig a többiek alszanak az oviban, neki is végig feküdnie kell addig.
Az év elején még azt mondták, hogy ha nem alszik el egy gyerkőc, akkor bevonják feladatokba, addig, még a többiek alszanak…
Szegénykém minden reggel elmondja, hogy nem akar az oviban aludni, de eddig nem értettem, hogy miért.
Azt ugye tudod hogy alvásnál a dadus nincs bent? olyankor pakol, takarít stb. Csak fektetésig van bent.
De vidd haza ebéd után, és akkor nem kell feküdnie.
Igen, normális, mondom ezt úgy, hogy a nagyobb gyerekem 2,5 éves kora óta egyszer se aludt, óvodában sem, volt is problémánk belőle, mert neki is nehezére esett csendben feküdni:
DE nem elfogadható, hogy miatta 20 gyerek ne aludjon, mert felveri őket, másik helyiség meg nincs.
Ez nem újkeletű dolog.
31vagyok, anno nálunk is így volt.
Fiam 2,5 éves korától nem alszik délben. Ennek ellenére már kiscsoportban megértette, hogy amíg a többiek alszanak, ő pihen. 5éves most ő is. Eljátszik az ágyban csendben a plüssével.
Nálunk ebédnél az óvónők elköszönnek, a dadus marad csak ott velük és a pedaszisztens. a dadus takarít, a pedaszisztens van benn velük. Mégis akkor ki figyeljen rájuk?
Emlékszem, nálunk is csak a dadus volt anno benn. Margit néni mindig köztünk tornázott :D
Szerintem meg kell tanulni, hogy vannak olyan dolgok amibe nincs beleszólása. Csendespihenő van, ha nem tud aludni csendben marad.
Unokahúgom is 5 éves, és őt elhozzák a tesómék, de csak azért, mert tesómnak rugalmas munkahelye van. Amíg nem így volt bizony ott maradt a kislány és csendben feküdt. Utálta, de ez volt. Nem mindig úgy van a felnőtt életben sem ahogy szeretnénk.
Ez 30 éve is így volt, amikor mi jártunk oviba. Vagy hazavitt a nagyobb tesóm hogy ne kelljen aludni vagy csendes pihenő volt akkor is amikor nem akartunk aludni. Azzal is pihen a gyerek ha fekszik, unatkozik, nézelődik.
Ez nem csak oviban hanem iskolai táborokban is így volt.
Szerintem ezzel semmi baj sincs. Sőt azzal sem ha otthon is van csendes pihenő délután. Nem sérül a gyerek, max pihen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!