Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Mi a teendő? Pedagógusként?

Mi a teendő? Pedagógusként?

Figyelt kérdés

Amennyiben egy 2 csoportos óvodában baleset történne az ovoda udvarán és az adott osztály pedagógusa éppen nem látta a balesetet, mert az udvar egy másik szögében foglalkozott a gyerekekkel, akkor is ő számít szemtanúnak?

Ha a baleset véletlenül történik és egyik pedagógus (3volt kint) sem látta, ez esetben a felelős az adott osztaly pedagógusa? Aláírhat egy papírt úgy hogy végképp nem látta a balesetet, mert erre kötelezik? Hiteles így ez vagy ilyen esetben nem számít hogy hiteles legyen, a lényeg hogy meglegyen jelölve egy szemtanú -lényegtelen hogy látta-e vagy sem?

Szóba jött és nem találom igazságosnak. Főleg, hogy az udvaron nem adottak a korulmények hogy a két csoport ne keveredhessen így minden óvónő csak a sajátjára tudjon figyelni. Nincs semmilyen meghatáozás hogy melyik pedagógusnak épp hol kellene figyelnie.

máj. 20. 19:42
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
75%

Szemtanú az, aki látta a balesetet.

A felelős pedig az, akire rábízták a gyerekeket.

Pedagógus szemszögből jobban megüthetnéd a bokád, ha a "te gyereked" sérült meg úgy, hogy nem láttál semmit. Valószínűleg ezért akarnák aláíratni veled, amit én nem tartok helyesnek.

40 évig volt óvodavezető az anyám, ilyen nem volt náluk, amiket írtok. Pl: ha az udvar egy része nem belátható, akkor bizony úgy alakították, hogy oda szabadon ne menjenek (kerítés). 8 csoportos ovija volt, ami fel volt osztva korosztály szerint, így könnyebb volt belatni is. Sose engedte, hogy az óvónők ücsörögjenek egy kupacban, mindenkinek megvolt a saját helye és egymás "gyerekeire" is figyeltek. Nyilván balesetek előfordulnak, de hogy szemtanút gyártsanak róla...

máj. 21. 08:25
 12/14 A kérdező kommentje:

Igy, ahogy az egyik hozzászóló írja: elég egy orrfújas, akár egy cipőbekötés vagy míg sebtapaszt ragasztasz fel, máris történhet olyan baj amiből semmit nem látott a pedagogus.

Mellesleg a kint tartózkodás alatt is vannak játékok, ahol máris történhet olyasmi amit éppen véletlenül nem lát valaki.

Nálunk az a gond, hogy vegyesen vannak kint a gyerekek és hiába figyel az egyik pedagogus míg a másik lehet véletlenül nem lát valamit az ő területén, és ha az a gyermek a másik csoportjához tartozik, már nincs is szemtanú.

Így ahogy írod utolsó, szemtanú gyártás...

Ez az egész abszurdum. Hogyan lehetne aláírni egy papírt, ha komolyabb baleset tortent hogy latta a felelos pedagogus, ha nem. A gyermekek elmondása alapján irja le a pedagógus hogy ezt látta?

Nyilván pedagógus abból a szemszögből hogy legalább nem úgy jön le hogy nem láttam/nem figyeltem a gyerekre. De ez akkor sem tetszik nekem...

máj. 21. 10:08
 13/14 Tatyó válasza:
65%

Mindig van felelős, de a felelős nem minden esetben hibás, még akkor sem ha az ő felelősségére bízott dologban hiba történik. A felelősség jelentését a neve is tartalmazza: ő felel az ügyben feltett kérdésekre:

-mi történt?

-mit látott?

-mit nem látott?

-miért nem látta?

-mit tett?

ezen kérdésekre adott válaszaiból lehet eldönteni, hogy hibázott-e valaki.

Manapság mindig EGY! felelőst keresnek akit hibáztathatni lehet, holott rengeteg esetben nincs mindig konkrétan ilyen...ezt kéne megérteni a jogalkotóknak, törvényhozóknak...

máj. 23. 13:21
 14/14 Tatyó válasza:

Ja, és a felelősséget a kérdésekre adott válaszokkal hárítani is lehet másra, mégpedig jogosan is:

ez csak egy életszerűtlen durva példa de:

1. felelős: óvónéni:

-mit látott: dől a kémény

-mit tett: kiáltott, szaladt

-mi történt: Pistikét vállon találta egy zuhanó malterdarab.(8 n. belül:)

miért nem akadályozta meg a kémény ledőléslét:

-mert ez nem az ő dolga

Kinek a dolga:

2. felelős: karbantartó:

miért dőlt le a kémény?

-mert ku*va öreg

-miért nem lett felújítva?

-én mondtam, de nem kaptam rá keretet...

Ki nem adott rá keretet:

3. felelős: vezetőség

stb.

máj. 23. 13:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!