Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Asperger-szindrómát kommunikál...

Asperger-szindrómát kommunikáljuk az óvodának vagy se?

Figyelt kérdés

Nemrégiben kiderült, hogy a 3 éves kisfiam Aspergeres. Ezidáig maximálisan úgy gondoltam, hogy a diagnózis után tovább megyünk a Pedagógiai Szakszolgálathoz és kérjük az SNI státuszt, azonban úgy érzem, hogy az óvodaválasztás során falakba ütközünk, kevés JÓ intézmény közül választhatunk és nem szeretném megfosztani a fiamat a lehetőségektől.

Vannak magánóvodák, ahova hivatalosan nem járhat autista gyermek, de a kis létszám és az ismerős gyerekek miatt tudom, hogy jól érezné magát ott a fiam. Ha beismerjük az Aspergert, akkor szerintem nem vennék fel.

Tapasztalatok szerint ha van egy olyan Aspergeres gyermek, aki látszólag "átlagos" és problémamentes, akkor kérjük az SNI státusz, vagy "kummantsuk el" ?

Fiamról:

- békés természetű

- nem agresszív

- jól elvan magában

- nyugodt

- "Aspergeresen" játszik: sorrendbe tesz, körbe körbe szaladgál, közelről vizsgálja a tárgyakat

- de: nem alszik napközben

Van diagnózisunk gyermekpszichiátertől.

jan. 9. 19:54
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
73%
10, bőven vagyunk itt is érintett szülők. A fenti kommentekből 2-t biztosan az írt
jan. 9. 21:11
 12/29 anonim ***** válasza:
76%

Mert az jobb, ha eltitkolod, és eltanácsolják, mikor kiderül?

Mert úgyis kiderül

jan. 9. 21:21
 13/29 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a rengeteg hozzászólást, észrevételt és véleményt. :)

Egy ideje érezzük, hogy gyermekünk más a kortásaihoz képest, de úgy igazán csak ősszel merült fel bennünk szülőkben az autizmus. Felkerestünk egy fejlődéspszichológust és egy gyógypedagógust, akik előzetesen megerősítették a gyanúnkat, majd nem sokkal később megkaptuk a diagnózist a gyermekpszichiátertől. Ezzel bezárult a kör, ki lett mondva, hogy a kisfiam autista. Tudom, hivatalosan nincs különbség autista és aspergeres között, de a gyermekpszichiáter az Apsergeres kifejezést használta, ami számomra megnyugtató. Továbbá azt vettem észre, ha azt kommunikálom a családnak/ismerősöknek, hogy a gyermekem Aspergeres, akkor az kevésbé hangzik vészjóslóan, mintha azt mondanám, hogy autista. Az autista szótól félnek az emberek.

A fejlesztéseket magánban elkezdtük abban a percben, hogy a gyógypedagógus javasolta. A fejlesztéseket mindenképppen folytatni fogjuk.

Most, hogy megvan a diagnózis, de nincs SNI státuszunk, lehetőségünk van kislétszámú magán intézményekbe járni és magánban folytatni a fejlesztéseket.

Ha viszont megkapjuk az SNI státuszt a Pedagógiai Szakszolgálattól, akkor a környéken csak nagyobb létszámú (20-24 fős) csoportokba tud járni a gyermekem és szinte csak állami óvodák jöhetnek szóba.

jan. 9. 21:21
 14/29 A kérdező kommentje:

Ahogy írtam, én első körben SNI státusz párti voltam, és jó lenne olyan intézményt találni, ahol délelőtt biztosítják a fejlesztéseket.

Ugyanakkor látom, hogy a klasszikus állami rendszerben sok gyerek van egy csoportban, kérdéses, hogy az óvodák tudják-e biztosítani a szakszolgálat által előírt fejlesztőórákat, stb.

Ami totál elbizonytalanított: itt gyakori kérdéseken olvastam , hogy vannak családok, akiknél sokkal később derült ki, hogy a gyermekeik Aspergeres, és így a gyerek olyan intézményekbe járhatott, ahova SNI-sként nem járhatott volna és összességében jót tett a gyereknek, hogy "normálisnak" kezelték és nem voltak megbélyegezve.

Szóval ez a gondolatmenet az, ami most megborított.

jan. 9. 21:29
 15/29 anonim ***** válasza:
86%

Kérdező, mondok egy okosat!

Kérdezd meg erről azokat a szakembereket, akik kiállították a diagnózist ill. most foglalkoznak vele!

1. Ők pontosan látják, mit lehet vele megcsinálni és mit nem.

2. Ők pontosan látják ennek a kérdéskörnek minden előnyét-hátrányát.

Én a helyedben biztos rájuk hagyatkoznék, nem random laikusok véleményére.

jan. 9. 21:48
 16/29 A kérdező kommentje:
15: Jogos! :)
jan. 9. 22:02
 17/29 anonim ***** válasza:
39%

"Aspergeres, akkor az kevésbé hangzik vészjóslóan, mintha azt mondanám, hogy autista"

Pedig súlyosabb besorolás, mint aki BNO10-ben pl: egyéb pervazívot kap. Mindkettőt átlagos vagy magas IQ, nem akadályozott beszéd esetén adják. A különbség, hogy Aspergert annak adnak, akinek erős tematikus kattanása van és sokkal rugalmatlanabb.

jan. 10. 06:54
 18/29 anonim ***** válasza:
52%
17-es: neked aztán tényleg foglamad sincs a témáról, az Aspergeresek többsége megfelelö fejlesztés mellett teljesen normálisan be tud illeszkedni a társadalomba, az autisták egy része nem - amiket filmekben lehet látni, ök súlyos autisták, de NEM Aspergeresek.
jan. 10. 07:42
 19/29 anonim ***** válasza:
69%

Mindenképp olyan intézménybe írasd be ahol kiemelt figyelmet kap. Egy átlagos óvodában nem kapja meg azt a figyelmet amire neki szüksége van ebben az esetben. És igen az óvónők észre veszik ha valami nem stimmel.

Én egy kiscsoportosról legelső nap észre vettem hogy valami nem stimmel pedig pályakezdő vagyok.

jan. 10. 08:39
 20/29 anonim ***** válasza:
47%

18, te vagy eltájolva, de nagyon. Hadd világosítsalak föl a BNO10 mibenlétéről:

A főkategória az F84. Akinek F84-el kezdődik a BNO kódja, az MIND autista.

Nem csak az, aki az F84.00 kódot kapja, ami az egyedüli olyan alkategória, aminek megnevezésében szerepel az autizmus szó.

UGYANOLYAN autista az F84.50-ez kapó "Aspergeres" és a többi is. És ahogy távolodunk az F84.00-tól lefelé, annál enyhébb az érintettség. Az F84.80 Egyéb pervazív pedig "lentebb" van az Aspergernél.

jan. 10. 09:46
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!