Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Nem lesz barátja az oviban?

Nem lesz barátja az oviban?

Figyelt kérdés
A lányom tavaly 2,5 évesen kezdte az ovit mini csoportban. Kiderült a viselkedése (agresszív) miatt, hogy SNI-s. Sok támadás ért minket a szülők részéről, már akkor gondolkodtam rajta, hogy kiveszem, de mivel az óvónők és az intézmény vezető erről gyakorlatilag lebeszéltek, és járt fejlesztésekre, maradt. De így senki nem barátkozott vele. Amúgy elvan nagyon jól egyedül is, de azért igényelné. Van egy kis barátja, aki vele egyidős és velük össze szoktunk járni, de az óvodába szinte mindennap jár, jó lenne, ha legalább egy kis barátja lenne ott is. Fájó szívvel látom, hogy sok csoport társa barát lett. Igaz, az is közre játszhat, hogy ő nyáron nem volt oviban, mert itthon vagyok a kicsivel. Szerintetek van esély arra, hogy lesz barátja vmikor a lányomnak? Azt még hozzá tenném, hogy rengeteget változott pozitív irányba.

2022. szept. 4. 08:35
1 2
 11/18 Derjaderja ***** válasza:
41%

Én nem vagyok szakember, de előbb keresnék itt lelki okot mint idegrendszeri betegséget. A testvérféltékenység elfojtása az teljesen realis.

Ahogy látom ez az SNi egy ilyen nagy kondér. Se ok szerint se okozó mechanizmus vagy kórjóslat szerint nem differenciál, ellenben megbélygzi a gyereket.

Kizárt hogy nyugati országokban is így működne ez, inkább segítik a gyerekeket.

A 24 fős csoportban pedig szerintem nem kellett volna otthagyni.

2022. szept. 4. 11:30
 12/18 Derjaderja ***** válasza:
0%

Meg amúgy hasonló korkülönbséggel és komoly testvérfeltekenyseggel és azt tapasztaltam, hogy hullamokban került újra és újra válságba a lányom. Nálunk decemberi kistesóval szintén nyár végén volt egy krízis, talán a 3.

Mert volt 1 amikor megszületett, 1 amikor elkezdett tudatára ébredni, játékokkal jatszani, és a 3. Amikor már mászott meg felállt es elkezdett szétgórni mindent, amit a lányommal csináltunk pl rajz vagy gyurma.

Aztán meg később van amikor már tudatosan akarja megszerezni mindig amivel a nagy játszik.

Most kb 1,5 éves kortól mar egesz jó, ahogy a kisebbnél megjelent a beszédértés meg minimális kompromisszum keszség.

Amúgy ők tökjó cimbik, ölelgetik is egymást, csomót játszsnak, nevetnek, szaladgálnak együtt, szóval még nem is a legrosszabb lehet a helyzetünk.

2022. szept. 4. 11:38
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Az oviban a barátságok jönnek mennek. Nem kell aggódni. Ez a szociális érés folyamata
2022. szept. 4. 11:59
 14/18 anonim ***** válasza:
97%

"Ahogy látom ez az SNi egy ilyen nagy kondér."

Micsoda felismerés!

Persze hogy az, mert az SNI csak annyit tesz: sajátos nevelési igényű.

SNI-s a hallássérült, mozgássérült, az ADHD-s, a beszédfogyatékos, a törpenövésű és az autista is....stb.

Ugyanabban szorulnak megsegítésére?

Hát persze, hogy nem.

Ezért is vall óriási tudatlanságra amikor a szülők általánosságban irtóznak az "SNI-s gyerektől", "csak SNI-s gyereket az osztályba ne!", holott fogalmuk sincs, hogy épp mi baja van. Pl: egy dongalábú gyerektől aztán nagyon félni kell..

2022. szept. 4. 12:35
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Hivatalosan 3 éves kortól kezdenek barátkozni a gyerekek, addig inkább utánozzák egymást. Mármint ezt tanultuk anno tanár szakon pszichológiából. Persze azért bőven habitustól függhet ez, mert a nagyobbik gyerekem jóval korábban ért szociálisan, a kisebbik viszont nagyon félénk volt, ő hozta ezt a 3 éves kort (mindkettő 2 évesen ment bölcsibe). Szóval csak azért írom, hogy nem vonnék le ilyen hosszú távú következtetést, még annyit fognak változni. Fejlesztést viszont komolyan kell venni, ne hagyja abba és használjatok ki minden lehetőséget, mert most számít sokat.
2022. szept. 4. 12:39
 16/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Én is bízom benne, hogy javulni fog a helyzet idővel. Mert például a játszótéren simán eljátszik bárkivel, nyitott másokkal. Tehát ő barátkozna, csak valószínűleg a korábbi affér miatt ódzkodnak tőle a csoport társai. Vmikor összefutunk egy-egy csoport társával, akkor simán el tudnak játszani. Szóval nem mondom, hogy félnek tőle (bár lehet van köztük olyan is, mert vannak félénk gyerekek), csak inkább mással játszanak, hiszen vannak bőven. De sajnos én azt is el tudom képzelni, hogy a szülők hergelik a gyereket, hogy ne barátkozzanak vele, vannak köztük ilyen rosszindulatúak. Fejlesztések nyáron megszűntek, most azt mondta az óvónő, kérdeztek rá a szakszolgálaton, most mi a helyet, kell-e neki. Én is szeretném, ha folytatná.
2022. szept. 4. 13:20
 17/18 Derjaderja ***** válasza:
100%

14. Lehet, hogy nem jól fejeztem ki magam, de pont erre gondoltam. Tudom, mit jelent az SNI, és mennyi részkategória van, de pont emiatt a közbeszédben már negatív mellékíze van.

Itt a viselkedése agresszív, emiatt SNI-s, anyuka is így fogalmaz: "kiderült a viselkedése miatt, hogy SNI-s".

Érted.... Elment valahová, ott megkapta ezt a diagnózist, mint egy magyarázatot.

Miközben lehet, hogy a gyereknek tényleg valami nyomora van, és azt fejezi így ki. Tudom, vannak biztos fejlesztések, de itt erről nem írt, engem érdekelne amúgy.

Másrészt ha a kislány agressziója miatt sok szülő részéről támadás érte őket, azt én nem tudnám le annyival, hpgy "az óviban a barátságok jönnek mennek" (ez amúgy teljesen igaz és jó meglátás ettől függetlenül).

2022. szept. 4. 13:53
 18/18 anonim ***** válasza:
40%
Ha úgyis otthon vagy a kicsivel, nem kellett volna 2,5 évesen óvodába adni.
2022. szept. 4. 18:27
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!