Rossz döntés volt, teljesen kétségbe vagyok esve?!
Kislányom októberben lesz 3 éves. A bölcsiben nagyon ajánlották, hogy menjen oviba, hogy ne újra a 2 évesekkel legyen a bölcsibe és jobban fejlődjön. Hallgattam rájuk, de úgy érzem rossz döntés volt.
A kislányom nem nagyon beszél, ez azt jelenti, hogy max 10 szót használ. Mindent megért, mindent mutogat de a szavak nem jönnek. December óta tsmt tornazunk, semmi hatása nem volt. Hallásvizsgálaton túl vagyok, ott se találtak semmi rendellenességet. Logopédiai szakszolgálat csak ősztől fogadja. De nem is szobatiszta. A bölcsiben sokszor, itthon néha rá ül a wcre, de csak ül rajta produktum nem történik. Próbáltam mesével, dallal, plüssel motiválni. Volt, hogy levettük a pelust. Össze pisilte a kanapét 3 helyen, a szőnyeget.
Egy hónap és kezdődik az ovi, a bölcsibe nem maradhat. Az oviba leveszik róla a pelenkát, mondták hogy vigyünk sok váltó ruhát.Félek, hogy ez nem fog jól elsülni, hogy állandóan össze fogja magát pisilni. Itthon is mikor bepisilt akkor sírt utána.
Nem is értem, hogy mondhattak ilyet hogy menjen oviba. Szerintem jól átvertek. Az nem gond ha nem beszél még, ismerek olyat aki 5 évesen kezdett értelmes mondatokat mondani, simán megérteti magát az oviba. A játszótéren is van aki már 3 múlt, de komolyan egy szót sem értek belőle, annyira hibásan beszél, marha egyáltalán épp mond valamit. Oviba megy ő is. Ezzel nincs baj, majd megtanulja. A gond a szobatisztaság lesz, ha idegrenszerileg nem érett rá, nem fog menni.
Ami nálunk bevált, az a váltott lábbal lépcsőztetés. Állítólag ha ezt meg tudja csinálni, és már magától ráállt az agya, akkor tud szobatiszta is lenni. Most 2,5 éves, és már egy pár hete szépen lépcsőzik, tegnapelőtt száraz volt az éjszakai pelenka, tegnap még közölte hogy nem kell több pelenka, és bugyit vesz fel. Egyszer volt baleset tegnap, ma egyszer sem, alvás közben sem.
Én nem erőltettem, csak minden reggel megkérdeztem már egy ideje hogy bugyit vagy pelenkát szeretne felvenni. Eddig mindig a pelenkát választotta. Az is használt hogy elmondtam neki hogy a játszótéren a kisbarátai már bugyit hordanak, és a bokorban pisilnek ha kell. Ezt látta is,tetszett is neki.
Valahogy te is próbalkozz vele, hátha. Viszont ha nem sikerül, akkor marad az hogy rengeteg váltóruha, amíg meg nem érik rá, vagy esetleg a nyugdíjas nagyszülők délutánonként, délelőtt meg ovi.
Higgyétek el a bölcsiben minden követ megmozgattam, hogy mégis maradhasson, de nem engedik. Az óvoda nem vert át, a közös szülői értekezleten elmondták, hogy jöhet a gyerkőc oviba úgyis ha nem szobatiszta de leveszik róla a pelenkát. A szülői értekezlet az oviban 1 hónapja volt.
Egyedül nevelem a kislányom a férjem 2 éve elhunyt.
Sajnos nyugdíjas nagyszülő nincsen, az én szüleim még dolgoznak. Így egyáltalán nem opció, hogy otthon maradjak vele míg szobatiszta lesz.
"hogy jöhet a gyerkőc oviba úgyis ha nem szobatiszta de leveszik róla a pelenkát"
Csak éppen ennek semmi értelme. Hiába veszik le, ha nem érett. Ez csak azoknál működik, akiknek csak egy kis lökés kell.
Ez nem esett le?
Miből gondoltad, hogy ami neked nem ment, a bölcsinek nem ment, az majd megy az oviban?
Igen, ezt szokták mondani, mert arra számíanak, hogy csak anyuka lusta, de a gyerek készen áll.
Utána meg eltelik pár hét és megmondják hogy ne vidd.
Te meg viszed, a gyerek ordít, megutálja egy életre az ovit.
De ha már ennyi eszed volt, hogy önként lemondtál a bölcsis helyéről, amikor még csak nem is oviköteles...
Még az oviköteles, minden téren érett gyermekemmel kapcsolatban is megkérdezte a bölcsi, hogy maradunk vagy lemondunk a helyünkről. Csak rajtad állt. A gyerek meg szív.
Segítséget kértem a bölcsődében. A gondozónők tanácsára hallgattam, egytől egyig azt mondták, hogy menjen az oviba. Ügyes, okos kislány, nyár végéig biztosan szoba tiszta lesz. A fejlődése érdekében is mondták, hogy 3 évesen ne legyen újra a 1,5-2 évesekkel. Egyik kis csoporttársa se maradt. Mivel nincsen semmi tapasztalatom, nekik pedig igen hiszen minden évben ez történik, bíztam bennük és hallgattam rájuk.
Nem gondoltam márciusban mikor erről kellett dönteni, hogy nem lesz még mindig szobatiszta.
27 Hát nem tudom. Nálunk a bölcsi inkább gyerek megörző. Nagy ritkán van valami rajzolás vagy ilyesmi. Az oviba meg minden nap van valami foglalkozás, minden ünnepre készülnek, fejlesztik a gyerekeket. Én inkább beírattam szeptemberi fiamat.
Kérdező! Hogy próbáltátok a szobatisztaságot?
Nyugi, elég gáz válaszokat kaptál.
A sok anyuka akinek szobatiszta leaz a gyeteke, eléggé lehuzzák azt akinek nem.
Az én fiam augusztus 31 ei. Bölcsi után ment oviba. Nem lett szobatiszta, de opció sem volt hogy emiatt marad. Az ovi azt mondta átveszi. Sajnos csak márciusban lett szobatiszta, akkor viszont egy hét alatt pisi, kaki és éjjelre is. Addig nehéz volt, elküldött az ovi gyermek pszichiátriai is, ahol azt mondták semmi elmaradás, türelem, ne sürgesssem. Nehéz volt, mert az ovibol jött a nyomás kb november után unták meg, addig sokan visszaesnek az új helyzet miatt es6visszaállnak ismét szobatisztává.
Kb 3 kisgyermek volt még rajtunk kívül, akik nehezen tették le a pelust.
Az ovi is összezavarta, mert unták már és pelust adtak rá, hol meg levették.
Végül a covid kezdete oldotta meg, otthon egy hét alatt teljesen letette. Ebből azt gondolom h előbb is megérett rá de össze volt zavarodva
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!