Az allami ovik hagyomanyosak vagy vegyes csoportuak?
Szerintem nehezebb fejleszteni a gyerekeket, ha többféle korú gyerek van a csoportban. Az óvónőnek kevésbé kell több irányba figyelnie és gondolkoznia egy tiszta csoportban.
Nálunk tiszta csoportok vannak és várhatóan maradnak is. Szerintem jó ez így, délután az udvaron egyszerre van kint minden csoport, ott találkoznak egymással a gyerekek, de a foglalkozások csoporton belül zajlanak. Szerintem ez hatékonyabb.
Megjegyzem így is becsúsznak bölcsiből korán érkezett picikék a kiscsoportba, vagy még nem iskola érett nagyobbacskák a nagyba. Szóval valahol összecsúsznak a dolgok azért mindenhol.
A falun, ahol éltem régen, ott vegyes csoport volt összesen 12 ovissal. Nyilván ezt megértem miért.
A mi ovinkban vegyesen van tiszta- meg vegyes csoport is.
A lányom tiszta csoportban kezdett, aztán menet közben valamiért bevegyesedett. Összességében én nem bántam, mert így ugyanabba a csoportba járhatott az összes gyerekem, jól kijöttünk a nénikkel, és az aktuális kicsinek könnyebb volt beszoknia. Mondjuk cserében meg nehezebben barátkoztak a többiekkel.
Nekünk jó óvónénink volt, simán elmentek kirándulni, színházba, programokra, és a nagycsoportosok fejlesztése is mindig rendben volt.
De összességében azt gondolom, egyke gyereknek kifejezetten előnyére szolgál a vegyes csoport, akinek meg van kisebb-nagyobb testvére is, annak meg mindegy.
#5 vagyok"Ha te jobban szeretnéd h csak a saját korosztályával legyen"
Ebből szerintem egyértelműen kiderül hogy tisztában vagyok a "vegyes csoport" fogalmával
Én pontosan értettem hogy mire gondolsz. A cigányos rész annak a válaszolónak szólt aki szerint a vegyes csoportban sok a roma stb.
#3 vagyok, óvónő
Vegyes csoport esetén szokták mondani, hogy a nagy segít a kicsinek, de a nagynak nem az a dolga. Persze szociális kompetenciákat növeli, de elsősorban óvodás legyen a 6 éves, ne óvónő. Teljesen a nagy rovására megy a sok pici. A kicsik több figyelmet igényelnek, ezáltal aki pl iskolába készül nem kap akkora figyelmet, pedig szüksége lenne rá.
Ha pedig erre van nagyobb figyelem fordítva, akkor a picik sínylik meg.
Sokkal alaposabban lehet egy-egy témát körbe járni azonos korosztállyal a nekik való módon. Hisz gondoljunk bele mennyivel másabb egy 3 éves és egy majdnem 7 éves gondolkodása, finommotorikája, megfigyelő képessége, mozgáskoordinációja...stb
Az óvónőnek is sokkal nehezebb a felkészülés, hiszen ha minden korosztály van a csoportban, 3 féle tervvel kell készülnie 1-1 foglalkozásra. Sajnos ez akkor lenne maximálisan kivitelezhető, ha minden csoportban 2 pedagógus és egy asszisztens lenne. De mint tudjuk ez a gyakorlatban legtöbbször csak álom.
Én úgy gondolom a vegyes korcsoportnak falvakban kellene,hogy legyen létjogosultsága, ahol a létszám miatt nem megoldható a tiszta életkorú csoport.
Ahol lehetőség van a tisztára én nem erőltetném a vegyest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!