Iskolaérettséggel kapcsolatban kutatok. Mi a véleményetek arról, hogy a gyermeknek 6 éves korában kötelező iskolába mennie? Ha korainak tartjátok, milyen területen?
Lányom halaszt 1 évet az iskolával. Ennek nagyon örülök. Annak viszint nem, hogy fejlesztést még mindig nem sikerült kapnia, mert nem mérte fel a pedagógiai szakszolgálat..
Igazából nekünk ez nagy kálvária. 3 éve toporgunk egy helyben.
Én örülök neki
A legtöbb gyerek érett, csak anyuci nem akarta, hogy menjen.
Aki pedig nem érett, az most sem megy, csak az dönti el, aki kompetens a témában.
Azért baj, hogy életkorhoz van kötve, mert az óvoda és az iskola között óriási szakadék van. Szerintem 6 évesen kéne egy előkészítő év, ahol képesség alapú fejlesztés folyna.
Nem az életkorral kéne variálni. A tanulási nehézségek egy része simán megelőzhető lenne.
De alapvetően nem korainak tartom, csak a visszatartott gyerekek max maguktól érnek be, semmi extrát nem kapnak egy év ovitól.
Nem tudom most hogy van
Én 34 vagyok
Amikor én voltam 5 éves, akkor az utolsó évet iskolaelőkészítőbej hívták.
Rengeteg üldögélős, tesztírós stb feladat volt.
Amikor nem a torna és jàték volt, akkor más csoportokból is csatlakoztak.
/ az alattunk lévő csopoban voltak hatàreset korú gyerekek/
A mi időnkben annyi más volr, hogy az oviban csak ez az év volt kötelező.
Magam részéről ezen felül 2-3 hónap beszoktatásom volt az előttevaló èvben.
Akkor máj. 31 volt a határ, nem aug.31
Én máj. 31. Késő este születtem..
Mentem suliba...
Világ életemben a legfiatalabb voltam az osztályomban.
Volt, hogy éreztem hátrányát, mert mindemellett testileg későn érő voltam.
De nem gondolom, hogy jó lett volna egy évet maradni még.
"csak az dönti el, aki kompetens a témában."
Pont hogy nem. A jelenlegi szabályozás szerint jogászok döntenek az Oktatási hivatalnál. Hozzájuk érkezik be a kérvény, ők döntik el a beadott kérvény alapján, hogy marad vagy megy a gyerek. Jobb esetben, ha úgy érzik nem tudnak dönteni, tovább küldik szakértői bizottsághoz a gyereket, ahol mindössze 2*1 óra vizsgálat alapján döntenek a sorsáról. Nem azok a szakemberek döntenek, akik ismerik a gyereket. Nem a saját neurológus, logopédus, gyógypedagógus, konduktor, gyógytornász, akikhez évek óta jár akár fejlesztés, felzárkóztatás miatt vagy az óvónő, hanem ismeretlenek papír alapján vagy egy rövid vizsgálat szerint.
Nézz utána, így van.
Egyébként a régi májusi határ sokkal gyerekbarátabb volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!