Falusi/kisvárosi óvodákba elhelyezkedett vmely ismerősöd óvónéni/óvóbácsiként, pedagógiai asszisztens (csupán technikumi) végzettséggel? Hiába van törvény hogy csak felsőfokú végzettséggel alkalmazhatnak óvodapedagógusként, én is tudok adott helyeken
...adott helyeken asszisztens végzettséggel munkát vállaló nem-pedagógus pedagógusokról. Magától értetődő, hogy ezt a kényszer szülte. Tetszik, vagy sem, adott helyeken ez van. Igaz, ha azt vesszük, még mindig jobb, hogy valaki, aki két évig pedagógus asszisztensnek tanult vigyáz a gyerekekre, mintha egy ebben a szakágban teljesen képzetlen ügyelne. Elég sovány vigasz tudom.
Nektek vannak ilyen ismerőseitek, akik így helyezkedtek el, nem hivatalosan?
"asszisztens végzettséggel"
Biztos sok jót írtak eddig, de történetesen nem olvastam, elnézést, ha ismételnék. Az idézett mondatra írnék előbb: nem létezik olyan szakág, hogy ped asszisztens. Csak a pontosság kedvéért. Az alkalmazzák ped asszisztensnek, akinek más a pedagógiai szakága, mint ami az adott munkahelyre kell.
Pl egy tanár, vagy egy tanító végzettségű embe rfelvehető pedasszisztensnek egy oviba, de ha a tanár egy suliban helyezkedik el, akkor már automatikusan NEM asszisztens, hanem tanárként a saját szakégéban dolgozik.
És megfordítva: egy óvodapedagógus csakis pedasszitens lehet egy suliban -ha gyermekekkel foglalkozik ott-, míg egy oviban meg pedagógusként, a saját szakterüléetén dolgozik.
Tehát a pedagógiában az asszisztensi munkakör az nem egy szakirány, hanem nézőpont kérdése.
A kérdésedre érdemben: tudtommal a miniszterelnök SAJNOS már sajkáknak is megengedte a gyermekfelügyeletet az óvodai csoportokban, olyannyira hiányszakma lett az ovped. Egy súlyos hiba. Még felügyeni se szabadna oviban egy nem pedagógus végzettségű részéről! Csak 5 percekre, ha nincs a pedagógussal egyidőben kolléga, és a pedagógus wc-re megy. Legalábbis eddig így volt.
És igen, ismerek ilyen esetet, kérdező, és súlyos flelütlenség. l tehát egy tanár dolgozhat oviban, evvel ugyan nincs gond, akkor, ha pedasszisztensként dolgozik, tehát egy ovpedeshez beosztva.
Csakhogy sajnso olyan esetről is tudok, hogy óvónő párja (férfi), aki utóbbinak semmilyen végzettsége nem volt, csak érettségije, felvették pedasszisztensnek! Felelőtlenség. Hát még, ha egy személynek nincs ovped főiskolai diplomája, és ovpedesként bejegyezve dolgozik...
Elnézést, ezek szerint az évek során ped.asszisztens szak lett az általános pedagógus szak elnevezése. Az évek során átnevezhették. Régebben volt egy általános pedagógus szak, amely kiegészítő jellegű volt, pl koleszba nevelőtanárnak, vagy épp úgy pedasszisztensként, mint bármely pedagógus a nem saját szakágának megfelelő intézményben dolgozva.
Az átnevezésről nem tudtam, de a lényegen nem változtat. Az előző előtti voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!