Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » 3 éves gyereknek ismernie...

3 éves gyereknek ismernie "kell" a színeket?

Figyelt kérdés
2020. nov. 4. 12:53
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
91%

Attól függ.

Érdeklik egyáltalán a színek? Szokott színezni? Szoktátok mondani neki, hogy az ég kék, a fű zöld, stb?

Csak mert pl az én SZÜLEIM a türkizkéket vagy a magengtát nem ismerik. Mert ritkán hallják és nem is érdekli őket.

2020. nov. 4. 14:25
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
4 évesen státuszkérdés, nem kell aggódni miatta.
2020. nov. 4. 14:29
 13/14 anonim ***** válasza:
26%

Az előzőnél a pont. Óvodában is dogloztam. Vannak 3 évesek, akik meg tudják nevezni az alapszíneket és vannak, akik még nem. Semmi gond evvel. Azonban szinte minden esetben indirekt módon fejlesztünk, és nem javítgatunk, nem kérdezünk ki semmit!

Ezáltal mire 4 évesek lesznek, már mind meg tudja nevezni az alapszíneket (4 évesen nem is várható el több), kivéve ritka esetben (fogyaték stb).

Ne tessék csodálkozni, hogy a 2-3 éves azt mondta az egyik kedves hozzászólónak: "csúnya"( = elege lett abból, ahogyan hozzáálltál, mivel iskolás korúakkal lehet nagyjából olyan módon hozzáállni, amiről írtál). Hét éves kor előtt nem tanítunk direktben, máshol van a hangsúly az agyműködésben (kortex, és alatti állomány, stb).

A direkt, iskolás tanítási módszer megfelelési kényszert alakít ki az erre egyébként is hajlamos 7 év alattiakban (főleg óvodás korban).

Nem kérdezgetjük ki a kisgyermekeket és nem javítgatjuk. Játsszunk velük, közben beúsztatunk infókat, pl színeket.

Lényeges tényező az is, hogy a SZÓKINCSÜK még relatíve alacsony a 3 éveseknek, és semmi előnyt nem jelent a 3. életév körül, ha valakinek az átlagostól kicsit nagyobb, vagy kisebb a szókincse. Ergo üzenem a kedves elsőnek, hogy általában NEM érzékszervi probléma áll amögött, hogy a 3 évesek átlag fele még csak néhány színt tud helyesen megjegyezni, hanem ilyen életkorban még elfogadható.

2020. nov. 5. 00:13
 14/14 anonim ***** válasza:
0%
13 nem csodálkoztam, hogy azt mondta, csúnya, csak jót nevettem és játszottunk tovább. Azért ne dramatizáljuk már túl “kikérdezésnek” ha valaki megkérdezi a babától, melyik a labda, melyik a kutya, milyen színű a golyó stb. Egyébként két éveseknek való kereső könyvek is erről szólnak, hogy az ábrán meg kell keresni mindenfélét. Én értem, hogy van több irányzat, de nagyon nem szeretem, mikor egyet feltüntetünk a szent Grálként a többit meg leszóljuk...Annál inkább, mivel 5-10 évente más a szent Grál...
2020. nov. 5. 10:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!