Két nyelvű óvoda jó választás, ha már magyarul szépen beszél a gyerek? Van aki ilyenbe járatja a gyerekét?
Mi turizmussal foglalkozunk. Sok a külföldi. Így egyrészt lenne is alkalma beszélni idegennyelven -velünk is; másrészt, ha idővel át szeretné venni a vállalkozást, akkor szüksége lesz arra, hogy tudjon beszélni más nyelven; harmadrészt pedig egyébként is előnyös, és szükséges a mai világban, hogy legalább egy másik
idegen nyelven jól tudjon az ember.
Mindemellett pedig ez egy magán ovi lenne. Egy csoportban max. 10-en vannak, két nevelővel. Az egyik csak magyarul, a másik csak angolul kommunikál a gyerekekkel. Sokkal többet tudnak így 1-1 gyerekkel foglalkozni, sok programra viszik Őket, jobban odafigyelnek Rájuk, az enyéni igényeikre. Sokkal családiasabb. Ez is mellette szól, már önmagában is.
Nekem a gyerekeim az apuka miatt két nyelvüek(német), mi eleve elutasítottuk az óvodai plussz angolt is. De most az iskolában eddig mindegyik nagyon jó angolból.
Szerintem, hogy oviban megtanul pár dalt az nem oszt nem szoroz. De ami fontos, hogy iskolás korára a magyar nyelvet tökéltesen beszélje. Az olvasás ,íráshoz nagyon fontos hogy a nyelvet nagyon jól beszélje, és jól kihallja a hangokat.
Ami mellette szólna, hogy kiscsportos óvoda. A gyereknek amúgy van ideje megtanulni az angolt. De egy nyelv nem is nyelv. Mi külföldön élünk itt a gyerekek általában elsö 5 évben csak angolt tanulnak de utánna jön a második nyelv be nekik. Nálatok is nem is igazán az angol lenne fontos, hanem a német elöször.
Èn is Mo-n turizmusban dolgoztam, és a német sokkal fontosabb volt mint az angol.
Csak abba gondolj bele, hogy később iskolában, amikor elkezdik tanulni a nyelvet, akkor ő nagyon fog unatkozni. Ő már tudni fogja az alapokat, míg az osztálytársai most hallanak először idegen nyelvű szavakat. Káros.
A legtöbb gyerek akkor kezd el rosszalkodni az iskolában, órán, amikor nagyon unatkozik.
Azt azért ne akarjuk már bemagyarázni a kérdezőnek , hogy káros, ha a gyereke előbb tanul meg angolul, mint a többiek. Meg hogy nem a magyar oktatási rendszer híresen rossz nyelvoktatása adja meg neki az alapokat.
A gimiben, ahová jártam, az osztály jó ha 20%-a volt képes érettségire beszélni a tanult nyelvet( általában magántanárhoz is jártak). Persze az érettségi tétel témákat mindenki remekül bemagolta. Ahogyan a nyelvtant is. De önállóan szöveget alkotni szótár és főleg gondolkodási idő nélkül már nehézkesebb volt. Pláne, ha a beszélő anyanyelvi kiejtéssel beszél.
Rengeteg ismerősöm dolgozik angol vagy német nyelvterületen és szinte mind azt mondta, hogy eleinte nem igazán tudtak beszélni az ország nyelvén, pedig minimum 4 évig tanulták. Ezzel szemben kislányom már 3-4 évesen elcsevegett külföldi túristákkal, pedig csak mesékből tanulta az angolt.
Egyszerűen ez egy nagyon fogékony időszak és ha van lehetőségetek, szerintem kár lenne kihagyni. Ha az egyik óvónő folyamatosan angolul beszél, akkor az jóval több, mint pár dalt megtanulni. Hogy emiatt unatkozni fog órán? Ennyi erővel aki már tud írni, olvasni nagycsoportban, az is unatkozik. Vagy aki okosabb és gyorsabban tanul. Vagy aki eleve kétanyanyelvű. Nehogy már az legyen a hátrány, ha egy gyerek valamiben előrébb tart.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!