Mindenhol van hetekig tartó beszoktatás az óvodába? Nálunk nincs.
Nálunk abszolút rugalmasak. A szülőin megbeszéltük ki mikor viszi a gyereket szeptember 2-án, h ne egyszerre tömörüljön be 23 gyerek + 23 szülő...
Van olyan szülő aki csak 3-án viszi csak először, illetve aki megteheti mert otthon van mondták hogy bőven ráér ha csak egy héttel később viszi először.
Nálunk 1 hét a beszoktatas, közben megbeszéltük az óvónőkkel, hogy fogunk olyat csinálni hogy kimegyek a közeli kisboltba stb
Az én lelkemnek is jobb így
A szülőnek joga van beszoktatást kérni, szakmai szempontoknak megfelelően. (És némileg a gyerekek saját temperamentumára és pszichés jellemzőire szabva.) Átlagos esetben két hét. Egyéntől függően lehet ettől kicsit hosszabb, vagy rövidebb is.
Kérheted, hogy az első nap (vagy 2 napig) vele lehess egy órácskát az óvodában.
A köv. lépésben pedig percekig vele vagy, majd 3-4 óra hosszra ott hagyod, jelezve, hogy a folyóson vagy, érezze jól magát, és talál játékot, és szóljon az óvónéninek / óvóbácsinak, ha szeretne valamit (ölelést, vagy pisilnie kell, stb, konkrét példákat mondj neki!). Ez a szakasz 2-3 napon át is tart átlagosan.
Általában a 3. fázis arról szól, hogy elköszönsz tőle kedvesen, határozottan és hamar, szintén naponta felsorolva, hogy mi mindent tud tenni az oviban, kire és miért számíthat, és hogy érte mész ebész után, alvás előtt.
Miután kezdi megszokni, eldöntheted, hogy az ezt követő hónapokban továbbra is csak ebédig hagyod-e ott, vagy pedig tovább.
A mi ovinkban anyás/apás befogadás van, ami azt jelenti, hogy addig jöhet a szülő, amíg a gyerek valóban igényli, és nincsen semmilyen erőszak, csak határtágítás. A kisfiam már túl van ezen, mert járt heti 3 napot bölcsibe is, de ott is ugyanez volt, így szinte semmilyen gond nem volt az elválással.
Brutálisnak tartom, hogy az esetleg 3 éve tartó szimbiózisnak egyik napról a másikra elvágólagosan vetnek véget, szerintem az nem egészséges, egészen biztos, hogy több gyereknek okoz életre szóló traumát. Semmiféle előnye nincsen a jövőre nézve ennek a ridegtartásnak, nem ez az ideje annak, hogy jól megtanulják, hogyan kell boldogulni...
Itt sincs napokig tartó beszoktatás. Első nap szülők is ott vannak, második nap reggel hazazavartak minden szülőt. A gyerekek többsége ott sírt.
Valahogy barátságosabbnak tűnik ahol a gyerekek egyéni jellemzőit is figyelembe veszik. Tényleg nem értem hova sietnek? Elsősorban a szülő problémája, hogy legyen elég szabadsága az 1-2 hétig tartó beszoktatásra.
Én sem hiszem, hogy jó a gyereknek hirtelen ekkora törés.
#6 vagyok
Ma volt a kicsi első napja, úgy sietett be a csoportba reggel hogy puszit sem akart adni, délben meg alig tudtam hazahozni...
Kedves utolsó! Ügyesek vagytok...hurrá!
Csak nem minden gyermek egyforma, így vannak akik nehezebben viselik a változást.. azt mondják az óvónők, akik így kezdik az első napot mint a te gyermeked, annál 2-3 hét múlva borul a bili, akkor fog majd rájönni, hogy ez nem is olyan jó buli....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!