A jog szerint vérszerinti gyerek vagy örökbefogadott?
Egy olyan kérdésem lenne hogy a feleségem és én gyereket akartunk. a feleségem egy spermadonortol adott minta utàn lett terhes és született egy kislànyunk lombikprogrammal. A kérdésem az hogy tudom hogy nem én vagyok a vérszerinti apja. De a jog annak minősíti vagy örökbefogadott gyereknek?
A vàlaszt előre is köszönöm
Plusz info (nem kellett túl sokat keresgélni utána a gugliban), olvasd el. Az utolsó bekezdés alapján tökmindegy, hogy vérszerinti vagy örökbefogadott. [link]
A különbség valószínűleg az lehet - amiért kérdezik is -, mert ha mondjuk egy 1 évest fogad örökbe valaki, akkor nem tudja a születést követő 2 hónapon belül igényleni, ilyenkor nyilvánvalóan az örökbefogadás napjától számítják ezt.
"Sajnos a jog igenis különbséget tesz vér szerinti és örökbefogadott gyerek között bizonyos esetekben ha nem így volna nem tettem volna fel a kérdést. :)"
Nem, nem tesz különbséget
"Jogilag akkor is te lennél az apa (igen, vér szerinti), ha a feleséged nem donorspermával, hanem normál módon egy másik pasitól esett volna teherbe, úgy hogy te nem is tudsz erről. Mégpedig azért, mert házasságban éltek, és a jog szerint a házastárs az apa. Utóbbi esetben nem is tudnád, hogy kvázi "donorsperma" volt a ludas a dologban."
Ez csak félig igaz így, ugyanis ha a feleség megcsalja a férjet, az megtámadhatja az apaságot, mégpedig egy éven belül attól kezdve, hogy tudomására jutott a dolog.
Örökbefogadás vagy lombik esetén erre nincs joga, ugyanis kezdettöl tudja, hogy nem ö a biológiai apa.
"Sajnos a jog igenis különbséget tesz vér szerinti és örökbefogadott gyerek között"
Engem 16 éve, 1 éves koromban fogadtak örökbe a szüleim, semmi különbség nincs jogilag köztem és egy vér szerinti gyerek között. Örökbefogadáskor új születési anyakönyvi kivonatot kaptam, amibe már a szüleim (akik örökbefogadtak) neve került be.
Vér szerintinek fognak bejegyezni az anyakönyvbe, gondolom, ez a kérdésed.
(Amúgy a gyerek jogai szempontjából mindegy, hogy a szülő vér szerint, vagy örökbefogadó.)
19!
Ahhoz azért igen komoly dolog kell hogy történjen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!