Hogyan deríthetném ki, hogy pontosan mikor adtak örökbe?

Figyelt kérdés
Nagyjából két éves koromban kerültem szüleimhez, előtte egy intézetben voltam. De nem tudom, hogy születésem után rögtön, vagy csak később kerültem oda. Van valamilyen mód arra, hogy ezt kideríthessem? Szülőanyám nem sokkal a szüleimhez kerülésem után meghalt, biológiai apám pedig letagadott.

2021. szept. 26. 17:56
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

Mint nagykorú magyar állampolgár, jogod van a titkos örökbefogadásod összes, személyedet érintő dokumentációját kikérni.

Ehhez a területileg illetékes gyermekvédelmi szakszolgálathoz kell bemenned, minden infót megkapsz, lépésről lépésre segítenek majd.

Ami fontos: megkaphatsz minden, téged érintő információt, pl.

pontosan mikor történt az örökbefogadás? Mi volt az örökbefogadás oka? Mi tudható a születésed körülményeiről, csecsemőkori egészségi állapotodról? Hol, kiknél voltál addig helyileg (pl. csecsemőotthon, intézet, nevelőszülő stb.)?

Nem kérhetsz viszont a vér szerinti családtagokról személyes adatokat (pl. elérhetőséget)

Amit kérdezhetsz róluk: ​Vannak-e a rendszerben vér szerinti (örökbefogadott) testvéreid? Él-e még vér szerinti apád, egyéb rokonod?

Ha mondjuk utóbbi kettőre igen a válasz, és szeretnéd felvenni velük a kapcsolatot, akkor sem adnak csak úgy hozzájuk címet-telefonszámot, hanem a hivatal majd levélben értesiti őket arról, hogy felbukkantál és ilyen szándékod van, hozzájárulnak-e az elérhetőségeik kiadásához? Ha igen, akkor megkapod a

kért adatokat. (Testvér esetén ez csak akkor, ha ő is nagykorú.) Ha viszont nem járulnak hozzá, akkor nincs mit tenni, mint ezt elfogadni.

Mindenképpen sokat megtudhatsz, szóval érdemes utánajárni, akár szeretnéd felvenni a kapcsolatot a vér szerintiekkel, akár nem:) Sok sikert!

2021. okt. 4. 21:16
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!