Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Csak szerintem káros a genders...

Csak szerintem káros a gendersemleges nevelés?

Figyelt kérdés

Tehát amikor nem “nevelik” se lánynak, se fiúnak a gyereket. Előre megjegyezném, hogy nem vagyok sem homofób, sem pedig transzfób. (Én magam is voltam már nővel, nő létemre, tehát nem lehetek homofób, ezzel ne vádoljatok.)

A probléma ezzel szerintem az, hogy egy kicsi gyereknek nincs identitása, nem kéne az énképét elferdíteni azzal, hogy majd eldönti milyen nemű. Hiszen bármennyire is divatos lett, transzneműnek lenni nem jó dolog. Nyilván el kell fogadni és megérteni, de az egy hatalmas lelki nehézség neki, rossz testben lenni. Nagyon sok esetben öngyilkosság/pszichés betegség a vége, hiszen ha nem műttetheti át magát, nem érzi teljesnek magát, ha meg igen, nagyon gyakran megbánják, akkor sem érzik jól magukat. Szerintem inkább mindent el kellene követni annak érdekében, hogy ez ne álljon fent, nem még belenevelni ebbe gyerekeket. Persze nem arról van szó, egy lány is autózhat meg egy fiú is babázhat, ha az érdekli, de pl instán is láttam egy családot, ahol abszolút semleges neműként nevelik a gyereket, szerintem maga a gyerek se tudja, hogy létezik két nem. Az ilyen kicsiből milyen férfi lesz például? Nem lesznek mindenféle elnyomott komplexusai stb? Meg hogy “majd ha nagy lesz eldönti, milyen nemű akar lenni”... De ez nem úgy megy, örökre meg lesz bélyegezve, csomó nem várt akadályba fog ütközni és bármennyire is elfogadó lesz a társadalom, sosem lesz “teljes” egy transznemű, szerintem sosem lesz teljesen elégedett magával. Ez egy mentális betegség, amit szerintem inkább valahogy kezelni kellene, mintsem erre biztatni a gyerekeket is. És félreértés ne essék, nem ítélkezem, van transznemű barátnőm is, de sosem akarnék az ő helyébe kerülni, elképzelni sem tudom, hogy milyen rossz lehet utálni azt a testet, amiben vagy. Ezért nem kéne még a gyerekeket is belevinni. Kinek mi a véleménye erről?

2019. júl. 8. 13:55
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
Hogyan lehet fiúnak vagy lánynak nevelni?
2019. júl. 8. 18:07
 22/26 A kérdező kommentje:

Okos: a they-t nem csak többesszámra használják, hanem amikor nem tudjuk meghatározni az illető nemét (mert nem ismerjük stb). :))))) felsőfokú angollal talán csak tudom, de nézz meg egy videót egy gendersemleges gyerekről a yt-n, mindegyik szülő a they-t használja rá.

Nekem teljesen mindegy amúgy, leszarom a dolgot, csak azért sajnálom szegény gyerekeket, hogy a vadbarom, frusztrált, saját identitását nemismerő szülők kivetítik ezt rájuk és meg lesznek bélyegezve örökre.

2019. júl. 8. 18:44
 23/26 anonim ***** válasza:
26%
Én a te gyerekedet sajnálom, mert az ostobaság bizony öröklődik.
2019. júl. 8. 18:49
 24/26 anonim ***** válasza:
84%

Szerintem attol fugg. Itt is a vegletekkel van problema. En nem nevelnem semlegesnek. De pl ha lanyom lenne nem adnek ra rozsaszint, kiveve ha o kerne, mert az tetszene neki. Lehetne kisautoja vagy sarkanyos legoja barmi. Es egy fiunak is vennek en kicsi ponim figurat ha az tetszene neki.

Egyebkent nem is hiszek benne, hogy lehet teljesen gender semlegesen nevelni, mert a gyerekek mar az oviban klikkesednek nem szerint. Szoval ha mas nem neveli a gyereket, megteszi a kozosseg.

De esszeru keretek kozott azzal egyet ertek hogy nem kell oket nemi sztereotipiak koze szorotani. Pl nem engedni egy fiut sirni ha elesik mert csak a lanyok sirnak stb.

2019. júl. 8. 20:26
 25/26 A kérdező kommentje:
Így van, teljesen egyetértek az utolsóval
2019. júl. 8. 21:11
 26/26 anonim ***** válasza:
66%

A gendersemleges nevelés elsősorban, és eredetileg nem ezt jelenti. Tudom, hogy van ilyen irányzata is, de nem ez az általános, hanem pont az, amiről te bizonygattad, hogy nem azt jelenti. Az a gendersemleges nevelés, amikor nem a neme szerinti szerepeket akarod ráilleszteni a gyerekre. Például van egy fiad és egy lányod is, és mindkettőt megtanítod főzni is, barkácsolni is, vagy hogy nem "lányos" meg "fiús" játékot veszel nekik, hanem szimplán játékot, olyat, amilyennel játszani szeretnének. És igen, ebbe az is beletartozik, hogy ha a kisfiad egyik nap azzal áll elő, hogy ő szoknyában szeretne lemenni a játszótérre, akkor nem szereled le azzal, hogy "de az lányos ruha, a fiúk ilyet nem hordanak", hanem hagyod, hogy felvegye. Vagy ha a kislányod full rövid hajat akar, akkor hagyod neki, és nem hivatkozol arra, hogy a lányoknak nem való az ilyen rövid haj.

Nekem ezzel semmi bajom nincs, és mondhatni, hogy így nevelem a gyerekeimet, de az az igazság, hogy egyikük sem állított még "próbatétel" elé, mert - fiaim vannak - nem akartak szoknyát hordani, hosszú hajat növeszteni, stb. De körömlakkozást már volt, hogy kértek. Simán megengedtem, egyszer volt nekik érdekes, aztán többet nem kérték. Vagy például a kicsi nagyon szereti a Mancs őrjárat sorozatot, és tavaly mindenáron olyan úszógumit akart. Viszont abból csak rózsaszín volt. Minden további nélkül megvettem neki, őt tök nem érdekli, hogy a rózsaszínt lányos színnek tartják, neki az volt a fontos, hogy a kutyák rajta vannak. Vagy amikor a nagyfiammal elmentünk megnézni a Lego movie 2-t, és a moziban lehetett kérni legós poharat, ő a Csoda Kitty-set kérte, mert azt csípi a legjobban a filmből. A pultos kétszer is visszakérdezett, hogy tuti az kell-e neki, de ő kitartott mellette. Pedig ő már nagy, 12 éves. Nekem nagyon tetszik, hogy nem hagyta magát lebeszélni, és azt kérte, amelyiket tényleg szerette volna, és nem másikat, csak mert azok "fiúsabbak". Nem nagy dolgok ezek, de igazából ez lenne az egésznek a lényege, hogy ne a nemi sztereotípiák és szerepek határozzák meg az ízlésünket, véleményünket, preferenciáinkat.

Az olyan fokú gendersemleges nevelés meg, amiről te írsz, szerintem pont annak a megelőzésére lett volna hivatott, hogy az esetlegesen transznemű gyerek akár egy pillanatig is azt érezhesse, hogy olyan nemi szerepet kényszerítenek rá, amivel ő nem tud azonosulni. Ez így nyilván hülyeség, mert a transzneműség nem annyira gyakori, hogy minden megszülető gyereknél erre kelljen készülni, és ha esetleg mégis ez a helyzet áll fenn, lehet egy támogató légkört teremteni otthon anélkül is, hogy kvázi elhallgatnánk a gyerek elől a saját biológiai nemét. Az lenne a fontos, hogy a gyerek a kezdetektől tisztában legyen vele, hogy elfogadjuk őt olyannak, amilyen.

De akármilyen nézetekről, irányzatokról is legyen szó, mindig is voltak és lesznek is olyanok, akik túlzásokba esnek. Általában nem ők vannak többségben.

2019. júl. 8. 22:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!