Szerintetek helyes dolog egy kisebb, mondjuk 10 év alatti gyerekkel híradót nézetni?
Volt ma egy poszt a Facebookon, aminek hatására kicsit elgondolkoztam a témán. Arról van szó, hogy egy anyuka felrakta a nyolc éves kisfia rajzát, amin a dunai hajóbalesetet rajzolta le, mert látta a híradóban. A lényeg a hozzászólások kb 90%-a, amelyek nagyrészt a hölgyet szidják, hogy minek nézet ilyeneket egy ekkora gyerekkel, ennyi idős korban semmi keresnivalója a híradó előtt stb. Szóval nagyjából egyetértés volt az anyuka hibáját illetően.
Azért érdekelne nagyon ez az egész, mert Anyumnak meggyőződése volt, hogy kicsi koromtól kezdve már legyek minél tájékozottabb, nyitottabb a világra, szóval mindig néztünk mindenféle hírműsorokat, Híradó, Panoráma meg Jó estét Magyarország meg Napló meg tudom is én már mik mentek akkoriban, hogy a fontos közéleti dolgokról tudjak, és utána az esti program része volt, hogy ezeket átbeszéltük, elmagyarázta mi miért történt, hogy befolyásol ez minket, szóval hogy tudjam helyén kezelni. Én ezt eddig teljesen pozitív dolognak gondoltam a részéről, mert tényleg azóta is nagyon érdekelnek a világ dolgai, szeretek naprakész, tájékozott lenni. Az egyetlen negatív emlékem, amikor néztük az ikertornyok leomlását, akkor nagyon féltem, de az is csak inkább azért, mert láttam hogy anyu is eléggé meg volt rémülve, de az tényleg extrém eset volt. Szóval nem értem, egy nyolc éves gyerek miért ne tudhatna például erről a katasztrófáról, feltéve persze, hogy utána el is van magyarázva neki? Tényleg jobb dolog egy gyereket "bezárni" a Minimax elé, hogy fogalma ne legyen semmiről?
Szerintem döntse el a gyerek maga, hogy mi érdekli.
Minden gyerek más, van aki nagyon érdeklődik a külvilág iránt, van akit inkább untat és nézne inkább egy mesét.
De én alapvetően jó dolognak tartom, ha képben van az aktuális eseményekkel.
El lehet titkolni előtte ezeket, de nem hiszem, hogy van értelme.
Nem értek egyet Veled, kérdező, 10 év alatti gyerekről van szó, bár nem mindegy, hogy 5 vagy 9 éves.
Bizonyos dolgok felnőtt döntést igényelnek, pl a képernyő idő és hogy mit nézhet.
Egyes eseményeket, amik megragadják a fülét, az ő színvonalán, egyszerűen el lehet magyarázni. De a tévében pl hosszan beszéltek arról, hogy mért nem lehet kimenekülni a hajóról, a nedves ruha, a hideg, a bezúduló víz, a sérülések miatt. Nézőkènt Te sem tudod előre, mi fog következni.
A gyereknek szüksége van gyerekkora és más más korban másként képi vagy fogalmi vagy elvont a gondolkodása. Nem alkalmas, nem is egészséges a híradók stílusa a számukra.
Ezek pszichológiai tények, amúgy szívesen meghallgatnám erről egy pszichológus előadását.
Még mindig javaslom az Egyszerűbb gyermekkor című nagyon jó könyvet, ahol ez is téma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!