Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kislányos anyukák, miért...

Kislányos anyukák, miért irtózik a bugyitól?

Figyelt kérdés

Van egy 4 éves kislányom. Okos, önálló kislány, hetek óta önállóan vécézik, öltözködik. Ahhoz ragaszkodom, hogy vécézés után nedves törlőkendővel megtöröljem a nuniját és a fenekét, ugyanis vszleg az én érzékenyebb bőrömet örökölte, és ha nem törlöm ki alaposan Neki, kicsípi a pisi a nuniját fenekét.

Most egy pár hete tapasztaljuk, hogy nem bírja elviselni, ha a szűkebb leggings szabású nadrágok rásimulnak a nunijára, fenekére, de legfőképpen a nunijára.

Most már nem csak a szűkebb nadrágokat nem viseli el, de a bugyit is csak úgy hajlandò viselni, ha letolja combközépig, hogy a nadrág ülepe tartja fönn. Ezzel egyidőben kijelentette, hogy nem veszi fel a leggingseit, azokat, amelyeket pár hete együtt vásároltunk, Ő választhatott szebbnél szebb, színesebbnél színesebb gatyókat. Vennem kellett Neki bő, buggyos nadrágokat, csak azokat viseli el.

Nyilván, én is megijedtem először, amikor sírógörcsöt kapott, hogy ne erőltessem rá a szűkebb nadrágot. Azóta csak egyre rosszabb a helyzet. A nuniján nem látok semmi különöset, kérdezgettem, az oviban senki sem bántotta, nem nyúltak a nemiszervéhez. El fogom vinni gyereknődokihoz, ha szükséges pszichológushoz is, csak szeretném tudni, más tapasztalt-e hasonlót a kicsi lányánál.

Köszönöm.

2019. ápr. 22. 14:20
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
57%
Én a dokira szavazok. Pl enyhe gombás fertőzést erdemes kizárni.
2019. ápr. 22. 22:26
 12/13 anonim ***** válasza:
53%

Dolgoztam óvodában, a válaszomban a molesztálás témát én személy szerint rövidre zárnám, nem kellene feleslegesen ijesztgetni a kérdezőt, de látatlanban nyilván ezt az eshetőséget se lehet kizárni.

Rátérnék a valószínűbb okokra, bár távból csak sejtést lehet írni, illetőleg léteznek életkori sajátosságok. De előbb idézem a kérdezőt:

"az oviban nem törölték meg rendesen még az elején a nuniját, és durván kipirosodott délutánra, mire Érte mentem. [...] én magam is be szoktam törölni a nagyajkaim közé pisilés után, nem csak kívülről végighúzom a papírt [...] Nyitott lennék a javaslataira ha valamelyik része nem lenne jó Neki, de még nem szólt."

Kezdjük ott -és erről itt még senki se írt, ezért térjünk rá most erre-, hogy kb 6 éves korig a gyerekek imádnak meztelenül lenni, ritka kivétellel. Kb 6 éves korig azonban hozzászoknak a társadalmi elváráshoz, hogy legtöbbször ruhában kell megjelenni.

Egyfelől a bőrük a műszálakra főleg érzékenyebb, nagyon érzékeny még az ovisok bőre is (hát még a babéké), de evvel talán egy anyukának se mondok újat. Azonban hangsúlyoznám, hogy itt van a kutya elásva! Tehát a kislányod kortársai bőre is nagyon érzékeny még, és lehet, hogy valóban a te gyermekedé meg különösen. Másfelől a természetesség iránti igényük is nagyobb, mint pl pucéran lenni, műszáltól függetlenül is. Sőt, van gyermek, akit meg egyébként a pamut, kit meg a gyapjú irritál.

Amit idéztem tőled, vegyük sorra:

A soraidat olvasva, nem derül ki, miért vagy biztos abban, h az oviban nem törölték meg rendesen / rendszeresen a nuniját. Bár ez se kizárt.

Ettől függetlenül én is tapasztaltam már kollégáknál és dajkák némelyikénél akár azt, hogy hátulról előre törlik a kislányok nemi szervét, ami hibás hozzáállás, mert a végbél körül mindig lehetnek féregpeték kisgyermekkorban, meg eleve mindenkinél -kortól függetlenül is- lehetnek a végbél körül maradék székletdarabok. Na most ezt a női nemi szervre tolni felelőtlenség és nem kívánt tünetek forrása lehet.

Olyan hibalehetőség is létezik, hogy attól pirosodik ki, ha erősen törlik, vagy csak mert extrém érzékeny a bőre. És mint említetted, a nagyajkak között kell törölni. Kisgyereknél hasonlóan célszerű, mint amikor kakilás után a popsijukat töröljük, tehát hajoljon előre a kislány, ezáltal könnyebb kivitelezni a hátrafelé törlést.

4 évesről lévén szó a nunitörlést meghagynám neki, mert kb 3 éves koráig segíteni is kell, és ellenőrzésképpen is, hogy alaposan töröl-e már, tehát ennek a szokásnak már korábban ki kellett alakulnia. Persze ha gyanakszol, hogy valami nem stimmel, akkor megkérheted néha, hogy te is megtöröld, miután ő megtette, és megnézed utána a wc papírt (nem a törlőkendőt!), hogy száraz-e, vagy volt-e még pisi.

A popsitörlés más eset, az az anatómiától függ: átlagban 5-6 évesen történik az első alakváltás, amikor a végtagok megnyúlnak aránytalanul. Ekkortól képes saját magának megtörölni a popsiját a gyermek, addig viszont a felnőtt kell, hogy tegye.

A ruhákra visszatérve még annyit, hogy tehát eleve a ruha annyiból nem a kisgyerekek kedvence kb 6 éves korig, hogy érintkezik a testükkel (bár a kislányok nagy része azonosul evvel a szocializációval, hogy ruhát hordunk). Ha ebbe belegondolsz, akkor hogyhogy furcsának találod, hogy simuló, szűk ruhák zavarják lelkileg a lányodat? És igen, akár fizikailag is kellemetlen lehet számára.

2019. ápr. 25. 22:30
 13/13 anonim ***** válasza:

* Lehagytam pár szót a végéről, korrigálva:

(bár egyébként a kislányok nagy része -a kisfiúk többségéhez képest- KORÁBBAN azonosul evvel a szocializációval, hogy ruhát hordunk.)

2019. ápr. 25. 22:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!