Akinek kövér a gyereke, miért nem változtat a rossz szokásokon?
Rengeteg kövér kisgyerek van manapság. Ezeknek a gyerekeknek a szülei is kövérek, főként az anyukák.
Általában nem sportolnak, egy kis futás után kapkodják a levegőt, és rettentő egészségtelenül étkeznek.
Chips, cukros üdítők, szendvicshegyek, mindenféle rágcsa, nasi, mert szegény gyerek éhes.
Nyilván egy kövér felnőtt érzi a túlsúly hátrányait: torzul a test, arc, mondjuk ki,rondább kinézetű lesz. Nehezebben mozog, egy ruha sem áll jól stb. tehát rengeteg hátránya van a kövérségnek.
Miért teszik ki ennek a gyereküket a kövér szülők, akit szeretnek? Hiszen akit szeretünk, a legjobbat akarjuk neki, hogy boldog élete legyen, egészséges legyen, tehát nem tömöm őt is szeméttel, mert kövér és csúnya lesz, az életét nehezítem meg. Olyan elkeserítő látvány, amikor a kövér anyuka bontja a pufit a kövér kisgyereknek, hogy egyen. Miért nem almát ad? Miért nem mondja azt, hogy ne akarj úgy kinézni, mint én, egyél egészségesebben?
Pont tegnap láttam egy anyukát, aki a 10 év körüli gyerekének a lépcsőn lefelé sétálás közben tartotta a fagylaltot, hogy az tudja nyalni közben..
A gyerekek étkezése brutális akkor is, ha mindent adnál neki, akkor is válogat a többség. Mivel nem ehetnek összesen 4 féle ételt, muszáj bedobni pár nasit.
A gyerekem milyen egészséges ételt eszik? Almát, banán, paprikát, répát. Utóbbi kettőt csak fél éve hajlandó egyáltalán megkóstolni.
Milyen egészségtelent eszik? Fehér, magnélküli péksütik puha belsejét(pedig én mindig a ropogós héjukat szerettem), virslit, ami nem roppanós, párizsit, rántott húst, és csak bizonyos fajta édességet hajlandó megenni. Hiába csupacukor a többi is, de azt neeeem..
Nem azt esznek, amit megszoknak.. Ez a legnagyobb marhaság a világon. Én sem azt eszem, amiket gyerekként szerettem.
Már hozzátáplálásnál kilöki a nyelvével, ami nem ízlik neki, aki etetett átlaggyereket, az tudja.
A gyerekem több egészségtelen dolgot eszik, mint egészségest, pedig én a kezdetektől minden(inkább zöldségevő) vagyok, ott botmixereztem az összes frissenfőtt zöldséget, anyatejjel vegyítve, mosolygós arc formára kirakva stb és mind mehetett a kukába(vagy belém)
Valahol megértem a kövér gyerekek szüleit, egy pontig, ahonnan a gyermek már husinak mondható. Na ott kell duplaadag sportot biztosítani neki.
Az én gyerekem kifejezetten vékony, pedig napi 2000 kalória körül visz be 5 éves 14 kilós létére, meg tud enni 17 db csibefalatot a mekiből krumplival és teával..Amint husis lesz, elkezdem keresni a sportolási lehetőségeket, de amíg nem az, addig örülök, hogy legalább ezt a kemény 13 fajta ételt(összeszámoltam) megeszi.
12es nagyon jókat ír.
Azért a gyerek ízlését is figyelembe kell venni. Hány sztorit hallottam, hogy a gyerek nem állhatott fel míg meg nem eszi az ételt, és nemes egyszerűséggel visszahányta a tányérba.
A másik. A rengeteg információáradat, a reklámdömping. Amikor a boltban a gyerek millió édességet lát. Amikor a társaiknál millió édességet lát. Ember legyen a talpán aki mindig nemet tud mondani a gyereknek.
Harmadik. Aki küzdött már túlsúllyal pontosan tudja micsoda küzdelem. A gyereknek százszor nehezebb. Ő nem gondol a jövőre, neki csak a most van.
Aztán az anyagiak. Egy öt fős családnál számold ki, hogy mondjuk mennyibe kerül egy lencsefőzelék vagy grillezett csirkemell bulgurral párolt zöldséggel. De ugyan ez a kenyér. Nézd meg egy 1kgos fehér kenyér, meg egy fél kgos teljes kiőrlésűnek az árát.
Aztán igen van genetika, van betegség, van nemtörődömség és lustaság is.
Rengeteg összetevője van ennek, nem olyan egyszerű, fekete vagy fehér.
Az én gyerekeim borzaszto sokat és nagyon sok nasit is esznek. Az egyik 11 évesen 30 kiló, a másik 13 évesen 40. Ők soványak, mondta doki mikor 1 évesen 8 kilósak voltak, hogy soha nem kell odafigyelni arra hogy mit esznek. Mert soha nem fognak elhízni. Nem is figyelünk.
Viszont van olyan baba, aki anyatejjel 9 kilós már 4 hónaposan, abból biztos egy dromedár lesz, bárhogy étkezzen is.
Egyébként a kérdés az étkezés-KÖVÉRSÉG összefüggéseiben volt. Nem étkezés-betegségek. Így én csak és kizarólag erre reflektáltam.
Egyébként nem betegek a gyerekeim. Természetesen. Mitől lennének? Én sem bagyok beteg pedig aztán én tényleg szemetet ettem és ízfokozón meg színezéken nőttem fel. A betegségeknek vajmi kevés közük van ahhoz mit eszel. A kövérségnek lehet, de szerintem annak sem sok.
Vagy nem akarják, hogy a gyerek kilógjon a sorból.
Az én fiam 13 éves. Amikor elkezdte a sulit már akkor is sok fiú az osztályában túlsúlyos volt vagy kövér. Akik meg nem, azok közül is a legtöbb kisebb nagyobb pocakot eresztett.
Azt gondoltam minket ez nem érint. Az én fiam sokat sportolt. Járt focizni is, úszni is. Vagány izmos kis srác lett. De aztán ahogy teltek az évek, úgy azt láttam hogy nem nagyon vannak barátai, az osztály fiúi közé nem tud beilleszkedni. Nem csinálnak közös programokat. Mert a többiek akármit csinálhattak suli után, addig ő edzésekre ment olyan fiúkkal, akikkel amúgy olyan sokat nem találkozik.Ez nagyon megviselte amennyire én láttam.
Férjemmel sokat beszélgettünk, és végül mondtuk neki hogy ha akarja akkor abbahagyhatja ezeket a sportokat a mostani tanévtől. (ez az előző tanév végén volt) Ennek nagyon örült és idén már nem is folytatta. Sokat beszélgettünk vele akkor, hogy milyen a suliban, hobbikról, sportról is. Ekkor mondta, hogy szeretne olyan lenni mint a többiek.
Ennek nem örültünk. Ki örülne? De végül arra jutottunk hogy fontosabb hogy a gyerek be tudjon illeszkedni és jól érezze magát meg legyen barátai, mint hogy sportos legyen.
Úgyhogy elkezdtem kicsit zsírosabban meg többet főzni. Nagyobb adagokat tettem elé. Sok nasi van otthon. Hagytuk hogy kicsit ellustuljon. Jöttek is a kilók.
Mostmár van pocakja úszógumija szépen, egész nagy. Lettek barátai is, már hívta is át őket. Több az önbizalma is.
15 kilót hízott tavaly nyár óta. Még max 5öt akarunk neki engedni. Már így is túlsúlyos. De később majd leadhatja.
Lehet más kövér gyerek szülei is ezzel a dilemmával küzdöttek. Nem tudom máshol milyen a helyzet.
Azt még leírnám, hogy a férjemnek van egy kis hasa, de én normál súlyú vagyok. Nem vagyunk kövérek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!