Mekkora baj, ha a szülők apróságokban kivételeznek az egyik gyerekkel?
Azért írtam, hogy "apróságokban", mert itt nem azt kell elképzelni, hogy az egyik gyereket ütik-vágják, a másikra meg hímestojásként tekintenek, mert szó sincs itt ilyen szélsőséges esetekről.
Szóval a nagyobbik gyerek 5 éves, a kisebbik 2-2,5. A nagytesó elég zárkózottá vált a kicsi születése után, a kicsi ezzel szemben viszont elég akaratos, és szereti, ha az ő akarata érvényesül.
A szülők pedig kisebb dolgokban a fiatalabb gyereknek kedveznek, pl. ha elindul sétálni az egyik szülő a két gyerekkel, és az 5 éves "A" játszótérre akar menni, a 2,5 éves meg "B"-re, akkor a "B" játszótérre mennek. Vagy amikor a két gyerek összekap valamin, akkor a nagyobbik kap szidást és néha taslit. Vagy ha kapnak valahonnan egy tál sütit, és a végén már csak 1 db marad a tálban, amire mindkét gyerek igényt tart, azt azt a kistesó kapja.
Szóval itt nem kell hatalmas megkülönböztetést képzelni, mert a szülők mindkét gyereknek ugyanolyan életminőséget biztosítanak, csupán apró, hétköznapi dolgokban kivételeznek a kisebbik gyereknek (amit mellékesen még maguk a szülők is elismernek).
Én vagyok a “nagyobb gyerek” es hidd el, ezek nem apróságok, ezek lelkileg taccsra tudjak tenni a gyereket...
A mai napig a legutaltabb mondatom, hogy azt ne edd meg, mert a kicsiké 😕
Ja es mar felnőtt nő vagyok azóta, de az a szálka mindig bennem lesz.
"mert a szülők mindkét gyereknek ugyanolyan életminőséget biztosítanak,"
Te nagy tévedésben vagy.
Messze nem ugyanolyan az életminősége egy uralkodó gyereknek, meg egy elnyomott gyereknek...
Nincs "C" játszótér? Nem lehet a sütit kettévágni? Ha összekapnak nem lehet mindkettőt szankcionálni????
Sajnos a kicsinek behódolnak a szülők, mert erőszakos személyiség. A nagy meg el van nyomva, mert ő "jobb természet". És nagyon elkeserítő, ha a szülők ezt a viselkedést normálisnak gondolják, amit ők csinálnak.
Szerintem vannak szituációk amikor akarva-akaratlanul is előfordul az ilyen. Amíg kicsit voltak a gyerekek és még nem értették, hogy mit miért, vagy nem tudtak türelemmel lenni a másik felé addig bizony annak lett kedvezve amelyik jobban sírt. Pl játszótéri szituáció, a kicsi még kevésbé érti meg a dolgokat így én is azt csináltam volna, hogy akkor a kisebbnek kedvezek, a nagynak meg próbálom elmondani, hogy most miért volt ez jobb döntés. Süti dolognál nem értem, nálunk felezés van ilyen szitukban, akár egy morzsát is inkább kettévágok ha mindkettő megenné. Ha balhé van a két gyerek között, az kap büntit aki hibás, ha mindkettő hibás akkor nálunk a kicsi is ment büntibe.
Hosszú távon nem jó az, hogy mindig a kicsinek kedveznek, ennyire nem szabadna különbséget tenni szerintem. Nem egyszerű 2 gyerekkel, állandó ellentét, viták stb... Figyelni kell, hogy igazságos legyen a döntés, én mindig erre törekszem, persze biztos én is hibáztam olykor, előfordul.
"a kicsi még kevésbé érti meg a dolgokat így én is azt csináltam volna, hogy akkor a kisebbnek kedvezek, a nagynak meg próbálom elmondani, hogy most miért volt ez jobb döntés."
Itt is pont ugyanez történik. A nagynak mindig elmagyarázzák, hogy miért mindig a kicsi döntésének kell emgedelmeskedni.
Ez így nem jó. A kicsi azt fogja megtanulni, hogy a nagy "felett" áll, és a nagy tesó alkalmazkodik hozzá, mert mindig az van, amit ő akar...
A kicsi beleszületett egy családba. Be kell illeszkednie, nem 3 embernek kell a kicsihez alkalmazkodni. Oda-vissza kellene ennek működnie.
Sajnos ezek a szülők alkalmatlanok több gyerek nevelésére.
Elég nagy baj. Én vagyok a nagytestvér es egy időben mindig az volt, hogy de ő a kisebb blablabla... adjam oda amit a kicsi akar stb.
Egy időben utaltam a tesomat emiatt, mert kb tőnkretette a napjaimat.
Hidd ez, a nagyobbnak ezek a kia dolgok is traumat okoznak, mert azt erezheti, hogy a kicsi miatt mellozve van. Pont ezert en ia az eleje óta mindig a nagyot latom el elobb, aztan a kicsi. Persze vannak extra esetek, mikor a kicsi mar annyira ehes, hogy nem birja a varakozast, de tenyleg a kicsinek kellene alkalmazkodni a csaladhoz elvegre ot konnyebb beleszoktatni egy ritmusba, mint a nagyet felboritani.
En a jatszoteres esetnel egy C verziot valasztottam volna, ha rosszalkodas van, mindkettonek a korahoz merten megfelelo buntetes jart volna, illetve a sutit kette lehet vagni konyorgom. Ezt az egyet meg anyam is betartotta, ha valamibol egy volt, elosztotta, nem a kisebbnek adta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!