Hogy lehet felkészíteni egy kisgyereket a szeretett személy halálára?
Attól függ, hány éves. Egyáltalán érti már, mennyi egy nap, egy hét, egy év? Ha nem, akkor felesleges ezzel terhelni. XY nagyon beteg, ennyit bőven elég tudni.
Veletek él esetleg, aki érintett?
Kisiskolás, 9 éves lesz. Érti az időt, annak múlását.
Nagyszülőről van szó és lényegében ha nem is napi kapcsolatról, de heti többször találkoznak.
Szerintem nem kell kimondottan arra készíteni, hogy meg fog halni. Elég, ha annyit mondasz, hogy nagyon beteg.
Ennyi idősen lehet, ő fog rákérdezni, hogy meg fog-e halni. Akkor beszélhetsz róla.
De te is tudod, hogy felkészülni nem lehet a szerettünk halálára. Ezért nem is terheld ezzel a gyereket.
1-es vagyok. Te ismered a gyereket, megértené-e, és nem kérdezné-e meg minden nap, mikor fog meghalni.
Ekkorát sem terhelnék ezzel.
Én elmondtam neki, hogy nagyon beteg és szerintem már nem fog meggyógyulni. Találkozott vele sokat ő is látta ahogy hatalmasodik el rajta a betegség.
Az utolsó 2 hetet kórházban töltötte az anyukám. Akkor már nem látta a gyerek, de mindig kérdezte hogy van mama és én nem hazudtam. Elmondtam, hogy már nem tud felkelni, hogy már nem tud beszélni. Mikor meghalt azt is rögtön mondtam neki.
Mivel egy hosszú, két éves folyamat volt amit szinte végigélt velünk együtt a gyerek, nem kellett külön felkékszíteni.
De sosem titkoltam vagy szépítettem anyukám betegségét előtte.
Tavaly halt meg anyukám, a lányom pont 9 éves volt, jó volt a kapcsolatuk, 2-3 hetente találkoztak, meg nyáron is szokott nála lenni.
Tudta, hogy beteg. Féltem is, hogy hogy viseli majd, hogy meghalt, de konkrétan le sem sz..arta. Én is meglepődtem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!