Mi a véleményetek arról, hogy fontos a gyereknek már nagyon kicsi kortól önvédelmet tanítani? Felkészíteni minden helyzetre, hogy tudjon reagálni ha meghúzzák a haját, megtámadják stb.
En sem értek vele egyet.
Inkább ilyen pici korban azt kellene egy küzdösportos edzönek a gyerekeknek megtanítani, hogy hogyan jöjjenek ki magukkal. Hogy azok a gyerekek akik túl aktívak, hogyan tudnak uralkodni az erejükön, hogy elmondani, és megmutatni, hogy ütögetni nem jó, hogy akkor menjen és inkább ölelje meg a másikat...
Az ilyen pici korban a gyerekek figyelem felhívás miatt ütögatik a többit, és ha egy ilyen gyerek meghuzza a másik haját, akkor a legjobb ellenszer ha a másik nem játszik vele, és otthagyja a huzogatót...
Istenem, milyen cuki elkepzeles.
Szerinted megis mire megy fizikai ero nelkul az onvedelmi technikakkal? Semmire. Egy atlagos izomzatu gyereknek eselye sincs a kortarsaival szemben, ha meg idosebb ember tamadja meg, akkor plane.
Tudom, a karatekolyok szeru filmekbol az jon le, hogy ha valaki kuzdosportol, az egy poccintessel elinzet barkit, meg a nalanal 30kgval nehezebbeket is...esetleg olimpiai szinten elkepzelhetonek talalom, de amugy lehetetlen.
A masik meg, hogy nem biztaztnam arra, hogy egy hajhuzasert szilankosra torje az osztalytarsa orrat... nem fizikai erovel kell ezt megoldani. Raszoktatni sem jo otlet h usson ha szekaljak, hiszen 18 eves kora utan mar egy kisebb pofonert, fellokesert, szoval barmilyen fizikai tamadasnal is rogton feljelentik.
Nem szilánkosra kell törni, de ha bántja valaki a kortársai közül, akkor igenis legyen elég önbizalma és eszköze arra, hogy megállítsa.
A felnőtt se tűrné, hogy a másik piszkálja, a gyereknek sem kell. Vagy most nem tudom. Akik ellenzik, azok hogy kívánják megoldani a konfliktust mondjuk óvodai csoporton belül? Mármint, ha valami kis neveletlenke terrorizálja. Nem megtanítod neki, hogy ne hagyja magát? Nem helyrerakod te is a másik kölyköt az anyjával együtt?
Anya dolga megvédeni és megtanítani, hogy álljon ki magáért, mert nincs mindig mellette valaki. Ha kell, basszus, igenis adja vissza, kétszeresen is, hogy a másiknak többet eszébe ne jusson...
Utolso, nem erted, hogy nincs eszkoze megallitani? Maximum visszaut, de azt nem tudja kontrollalni, hogy mekkorat, ha rossz helyen talalja el, igenis orr es fogtores lehet a vege. Ha meg meg erosebbet kap vissza, akkor megnezheti magat.
Felnott koraban pedig lehet h szamodra nem vilagos, de rogton rendort hivhatnak ra a legkisebb pofonert is, jarkalhat birosagra, priuszt kaphat.
En jartam kuzdosportolni, ahol azt tanitjak, hogy MINDIG a menekulesnek, elfutasnak kell lennie az elso reakcionak, hacsak nincs lefogva kezunk-labunk.
Akárhogy fölényeskedsz, felnőtt korban már nyilván van annyi esze, hogy nem így rendezzük a konfliktust, de egy gyereknek is kell, hogy eszköze legyen, és ha a szép szó nem használ, akkor üssön vissza.
De akkor maradjunk annyiban, hogy az enyém, ha rajtam múlik, akkor vissza fog, más meg olyan anyámasszony katonáját nevel, amilyet akar.
Senki sem mondta egy szóval sem, hogy nem kell előbb megkérni, hogy hagyja abba, vagy szólni az óvónőnek, vagy a játszótéren nekem, de ha nem használ, akkor mit javasolsz? Tűrje el? Meneküljön el? Milyen önbecsülése lesz az olyan gyereknek, aki csak menekül, mert nem bír kiállni magáért?
6-s
Tegyük fel, hogy a te Pistike fiad éppen jól érzi magát 4 évesen az oviban, és pörög, ugrál rohangál. Rászol a Józsika, hogy ne csináld, mert megütsz(persze Józsika azért 4 évesen még ilyet nem tud elöre átni és mondani sem), majd Pisitkéd a nagy hevében megüti Józsikát.
AKkor persze az a megoldás, hogy Józsika oda megy és jól földbe döngöli Pistikét???? 4 évesen???
Ugye tegyük fel Józsika földbe döngöli Pistikét, akkor Pistike nem fogja érteni mi is történt, ok ö kicsit túlkapott, de ezért ilyen módon kell vele bánni, mikor nem is direkt volt???
Vagy inkább az lenne a megoldás, hogy Józsika ekkor szól az ovonéninek, és Pistikének az óvonéni elmondja, hogy miért is történt ez, és hogy legközelebb figyeljen oda...
Értő olvasás megy? Ott írtam a 6-os kommentben, hogy szóljon az óvónőnek... És az előzőben pddig, hogy nem kell földbe döngölni, hiába kötekszel. Amúgy 2 lehetőség van. Ha rohangászik, és megüti, akkor bocsánatot kér, ez lenne ugye az ideális. Ha óvónéni viszont le se kakilja, akkor ugyan kaphat érte büntit a másik gyerektől, mert az csak jobban megmarad, és legközelebb jobban odafigyel, mint az, hogy csak annyit észlel belőle, hogy jaj, megütöttem véletlenül, következmények nélkül.
Nem vagyok híve az erőszaknak, mielőtt itt valaki meggyanúsít, de ez borzasztó már, hogy ilyen kis életképtelen mimózákat akarunk nevelni a gyerekeinkből. Mondjuk, én borsodi vagyok, nálunk vannak ám a csoportban olyanok, akiknek a szép szó akkor sem használ, ha felfeszülsz a szivárványra.
Amúgy a példában pedig semmi szándékosság nem volt, egy ilyen helyzetet is másképp kezelünk. Nem minden gyerek egysejtű, hogy ne lássa át a különbséget.
De tök mindegy, hogy mit mondok, ésszerű érveket még nem hallottam. Én el tudom fogadni, hogy ti más véleményen vagytok, ti neveljetek úgy, ahogy akartok. De ezt is leírtam már. Viszont kikérem magamnak, hogy támadás nélkül én nem formálhatok saját véleményét. Intelligens ember tiszteletben tartja ám. Sok sikert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!