Mennyire elterjedt az "állatkínzás" a gyerekek körében?
Nem feltétlenül gond ez. Nehéz a gyereknek azonosulnia a bogarakkal, kukacokkal. A macska szőrös, emlős, jobban hasonlít ránk, dumál hozzánk, szemkontaktust tart, könnyebb átérezni, hogy élőlény, és fáj neki, ha bántjuk.
Ettől függetlenül bogáreltaposásnál nagyobb vétkem nem volt gyerekkoromban. :)
"nem kutya-macska bántalmazásáról van itt szó (sőt, azokat a gyerek még szereti is"
Ez sem feltétlen igaz. Egy gyerek a kutyával macskával sem tud ösztönből bánni. Ezt megtanulja a szülőktől.
Gyerekként (kb 6 éves voltam) a szomszéd kisfiúval játszottam. Hívta a papája, és kiderült, hogy megtanítja macskát vízbe fojtani. Na én azt nem bírtam, eljöttem. A gyerek meg csinálta a papájával együtt. Mert falun az volt a szokás, hogy a nem kívánt szaporulatot megsemmisítik. Ő ezt látta. Ezt tanulta meg, gondolom felnőttként sem lett felelős állattartó...
Én azt tanítom a gyerekemnek, hogy az állatainkért felelősek vagyunk és nem hagyom, hogy a kutyánkat, vagy bármely állatot bántson. Nem feltétlen agresszióból teszi egy gyerek, csak ő neki az is játék lenne, hogy húzza a kutya farkát...
Meg kell tanulnia, hogy viszonyul a környezetéhez.
És ugyanez van más, kisebb állatokkal is. A gyereket vagy megtanítják bánni a környezettel, vagy nem. Ha nem, akkor lehet, hoyg nem is tiszteli az állatokat.
Ebben a korban még nem feltétlen ugyanaz a halál a gyerek szemszögéből egy békánál, mint ha pl a nagyi hal meg. Ok, hogy mindkettő halál, de ők ezt máshogy látják fogják fel. Ezért kell őket tanítani, nevelni.
Ettől még nem lesz pszihopata ha ez a kérdés lényege. Felfedezik a maguk módján a világot és ha a szülők ennek nem szabnak fizikai és erkölcsi gátakat akkor ez lesz..sok gyerek, főleg fiúk csinálnak ilyeneket.
Akkor van szerintem igazán gond ha kedvtelésből öl es kínoz kutyat/ macskát és kisebb emlősöket...
Én is folyamatosan magyarázok a fiamnak, de az, hogy a bogarak is érző lények, még "nem ment át". Mondjuk én sem vagyok jó példa, mert simán lecsapom a legyet és a szúnyogot, de még a molylepkét is, sőt restellem, de volt már hogy a pókot is. A katicát is a poloskát is simán kihajítom a hóba -15 fokban. De mégis mi lenne a helyes megoldás?
Egyébként a fiam nem kínozza őket, csak simán átgázol a katicákon pl.
Én bogarakra sose mondok olyat, hogy várják otthon stb.
Mivel én is lecsapom a házban, így a gyerekem is fogja a légycsapót és suhint. A darazsaktól nagyon irtózom, főleg aminek a seggén van valami izé (lopódarázs talán). Azokat simán lefújom, poloskákat felporszívozom.
Természetes élőhelyükön sosem bántom, de a lakásban nem tűröm.
Egyik gyerekem sem kínozza őket. Tavaly egy napra befogadtunk egy gyíkot. Neki is fogtak legyet vacsira. Másnap reggel elengedtük.
Nálam az állatkínzás ott kezdődik, amikor valaki élvezi amit csinál. Ott tényleg beszélgetni kell vele. Lehet a kérdésben szereplő gyereknek nincs elmondva miért rossz az amit csinál.
én csak abból tudok kiindulni, hogy bármennyire is rossz visszagondolni, amikor gyerekek voltunk akkor kisbékát gyűjtöttünk befőttes üvegben, és sokszor bántottuk.
visszagondolni erre nagyon rossz, és nem is teljesen értem, de minden gyerek ezt csinálta. már felnőtt vagyok, és persze egy pókot is inkább kitessékelek a lakásból ahelyett, hogy agyoncsapnám, és van egy 12 éves kutyám is.
a gyerekemnek valószínűleg nyomatékosan elmondanám hogy iyet nem csinálunk, de ránk nem figyelt senki. nem gondolom, hogy gond van a fejében, ettől még nem lesz sorozatgyilkos:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!