9 éves kislánynak aki duci de nem kövér mennyire lehet diétázni? Drasztikus a teljes nasi, lisztes zsíros, cukros dolgok megvonása?
A gyerekorvos szigorú diétát írt elő. Mindig is kicsit husis volt, tudtuk is. De kiderült vérvételkor cukorbetegség határán van, már most magas vérnyomással pajzsmirigy gondokkal. Mivel fiatal az endo doki szerint a gyógyszeres kezelést nem javasolja, diétával mozgással kellene próbálkoznunk.
Nem érti meg, hogy nem ehet sokat, nincs édesség gyümölcs is korlátozva van. A testvére 15 éves tőle nem vehetem el az ételt, ugye mások az igényeik és ezt a kicsi nem érti meg.
A héten már nem vettem semmi nasit itthonra, nem volt tészta, krumpli zsíros dolgok sem. Óriási hisztit levágott a lányom, hogy éheztetjük. De közben lenne mit enni, de az nem jó.
Eddig sem volt itthon sok ilyen étel de azért heti 2x biztos.
Egyedül kevésnek érzem magam, a nagyszülők folyton nyomják ide az édességet. Mióta megszületett ez van, nagyi hozza a nasit, én elraknám de mire észbe kapok 1 tábla csoki, chips nyalóka elpusztítva. Tegnap a nagyi a gyerek szobájába dugta a kekszet hogy ne tudjam elvenni. Mutattam a leleteket, milyen határon van a gyerek. Akkor is én vagyok a gonosz.
Tömegsportra nem járhat ami minden nap van, mert ütközik az angollal és zongarával. Így csak késő délutáni edzések vannak a suliban, kézi labda és ritmikus gimnasztika de a testalkata miatt oda nem járhat. Kéziben ügyetlen de oda már jár.
Úszni kezdünk jövő héttől és alakformáló szülő gyerek fitneszre járni de oda nem akar jönni. Semmi mozgás nem érdekli csak a laptop és tablet. Férjem semmit sem segít, ő vette a tabletet is a gyereknek. Ennyit tett, hogy a gyerek ne könyörögjön édességért.
Nagyon jó dolgokat írtak eddig, nem is ismételném.
Viszont! Ha nem szereti a kézit, ne járasd! Találjatok olyan sportot amit szeret. Tudom, hogy fontos a zeneiskola, de ha kell, írasd ki az ő beleegyezésével. Ha olyanra járatod amit utál, ételt is megvonod - csak tőle a családban, előbb-utóbb komoly gondokkal viheted pszichológushoz hidd el.
Ha megfogadod egy volt kövér gyerek javaslatát (ma már felnőtt egészséges,
bár nem a szüleimnek köszönhetem, mert ők is olyan határozatlanok voltak, mint te)
Ahogy látom, nem teljesen vagy az étkezéssel tisztában, mindenképpen menjetek el jó dieteikushoz együtt vagy csak te! Egy 9 éves gyereknél nem lehet azonnal csettintésre változtatni, főleg ha a suliban mindenhol azt látja HIBÁSAN hogy, csokit chipset zabál az összes kölyök.
Fő a fokozatosság elve! Először csak korlátozd mennyiségileg, aztán helyettesítheted is pl a sima lisztet durumra, teljes kiörlésűre, zabpehelylisztre.
Édességből steviást, eritritest, nyirfacukrost stb.
Lassú és gyors CH nagyon fontos ha a határon van.
Egy cukorbeteg diétája amúgy teljesen normális egészséges életmódkéne hogy legyen mindenkinek! Mindenkinek javára vállna!
Persze aki egészséges fogyaszthat mértékkel cukrot stb, de igazából a szervezetnek semmi szüksége rá. Gyümölcscukorra van, gyümölcsökből és lassú CH-ra teljesörlésű gabonákból, zöldségekből stb., fehérjére husokból, halakból, tejtermékekből.
Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!