Hogyan lehet trenírozni arra egy 5 éves kisfiút, hogy védje meg magát?
Soha nem verekedett, de nem is volt rá eddig szükség. Most bekerült a csoportjába egy verekedős kisfiú, akivel egy húron pendülnek, de sokszor ok nélkük csapkod. Hiába mondom a fiamnak, hogy ne játszon vele, mindig megtalálják egymást. Mondtam, hogy adja vissza, de azt sem csinálja.
Beszéltem az óvónőkkel, ők nem látják és szerintük nem komoly az...
Ugyanennyi idős fiam csoportjába ugyanilyen gyerek került.
Mi is mondtuk neki, hogy ne játsszon vele. Lassan-lassan megértette ezt. Őt sose ütötte meg ez a fiú, csak csapkodott, csúnyán beszélt, meg talán mást megütött (asszem óvónőt is). Viszont fiamat gúnyolta, csúnyát mondott neki, ami az ő érzékeny lelkét megviselte. Reggelenként cirkuszolt, hogy nem akar óvodába menni, annyira zavarta ez.
Fiamtól teljesen idegen az erőszak és nem is akarjuk rászoktatni. Lassan belátta, hogy ha nem keresi a társaságát, akkor az a fiú sem fog vele foglalkozni. Nálunk ezzel meg is oldódott a probléma. Közben azért egy kicsit a másik gyerek is alakult, hála az óvónők profi és szeretettel teli munkájának.
Visszaütni: én erre csak akkor biztatnám, ha kifejezetten rászállna a másik, nem tudna előle elvonulni, és az óvónők/tanítónők is fütyülnének rájuk.
Az a baj, hogy vegyes csoporta jár és a fiúk közül ez a kisfiú áll hozzá korban a legközelebb. Hiába mondom neki, hogy kerülje ki, ne játszanak, mindig megtalálják egymást.
Már az óvónő jellemzése is az volt a fiamról, hogy "kis aranyos mindig szól nekik, ha gond van". Persze és kb ennyival el is van intézve. Pistike kab egy ejnye-bejnyét, aztán minden megy tovább. Nem akarom, hogy benne ragadjon egy ilyen úgymond bántalmazó kapcsolatba.
Nem tudom hogyan segíthetnék neki. A témával kapcsolatos mesét hiába olvasok neki, mert mindegyik arról szól, hogy a rossz gyerek igazából egy kisangyal, akinek segíteni kell. És minden problémára az a megoldás, ha szól az óvónőnek. Hát a való életben ez nem így működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!