Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nem ismeri fel a színeket,...

Nem ismeri fel a színeket, mennyire gond?

Figyelt kérdés
A kisfiam januárban lesz 3 éves. Nagyon értelmes, okos kisfiú, viszont a színekkel nagyon nem állunk jól. Nagyon sokat gyakoroljuk, de sajnos nem megy neki. Többnyire eltéveszti, vagy már fél kimondani is annyira stresszes lesz ha kérdem mi milyen színű. Van, hogy eltalálja többször, de nem tudom mennyire tudatos. A pirost többnyire felismeri, de van, hogy azt is téveszti más színnel. Mit gondoltok? Hova tudjam elvinni vizsgálatra. A látásával nincs baj.

2018. okt. 31. 12:44
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
55%

Szerintem nem kell ezen ennyire stresszelni... egy 3 évest még egyáltalán nem kell úgy "tanítani" mint egy iskolást, hogy márpedig most leülünk és megtanuljuk a könyvből a színeket... egyszerűen mondókázik vele a szülő, mesét mesél neki neki, játszik vele, eteti, pelenkázza, öltözteti, játszótérre viszi, gyurmàznak, rajzolnak, faleveleket szednek stbstb... ezen tevékenységek során pedig beszélget vele, beszél hozzá, válaszol a kérdéseire... így pedig szép lassan a gyakorlatból megtanul mindent a gyerkőc ami fontos és érdekes számára (a színeket is)... már ha érdekli :) mindenki azt tanulja meg először, ami érdekli, így ha őt nem a színek érdeklik hanem a repülőgépek vagy az ételek vagy éppen az építőkockák, akkor előbb az ezekkel kapcsolatos dolgokat fogja megtanulni nem a színeket :D könyörgöm... bőven elég baj, hogy az iskolában szétstresszelik a gyerekeket ezzel a számonkérősdivel, nem kell már 3 évesen elkezdeni...

nekem ez a véleményem

2018. okt. 31. 18:29
 12/21 anonim ***** válasza:
93%
Ezzel nem értek egyet. Az átlag gyerek örömmel fejlődik. Ha fejlődés fájna, már rég kihaltunk volna.
2018. okt. 31. 18:58
 13/21 anonim ***** válasza:
54%

Mondtam én bármi olyat, hogy nincs semmi szükség arra, hogy fejlődjenek a gyerekek? 😮 Szerintem még csak hasonlót sem mondtam, valamit azthiszem nagyon félreérthettél...

2018. okt. 31. 19:26
 14/21 anonim ***** válasza:
73%
Hát persze, egész hozzászólásod erről szólt, csak kódolva, hogy nem kell stresszelni.
2018. okt. 31. 19:41
 15/21 anonim ***** válasza:
27%
Wow, jó tudni, hogy kódolva beszélek, és valójában olyat írtam, amit nem írtam 🤔 No mindegy, bocsi az offért 😄
2018. okt. 31. 19:50
 16/21 anonim ***** válasza:
Fejlődnek maguktól, ha nincs diagnózis olyan gondról, amire a fejlesztés a válasz (ami megint csak nem a szülő asztala), akkor ökörség fejleszteni, főleg kuruzsló színvonalon. Biztatás, bátorítás kis gondok esetén belefér, de az, hogy te csinálsz gondot valamiből, nagyon visszájára fog elsülni, és a gyereked issza a levét élethosszon. A te ráhatásod elég, ha abban merül ki, hogy együtt örömöt találtok olyasmiben is, ami inkább csak szerinted jó, és ahogy írták is, hétköznapi kommunikációban ismételni a tudásanyagot bőven elég, tehát csak ami úgyis kell a ténykedéseitekhez, hiszen pont a hétköznapi ismeretek ezek.
2018. nov. 1. 02:33
 17/21 anonim ***** válasza:
52%

Szegény gyerek, ne stresszeld már bakker. Kivizsgálni emiatt? :D Még nincs 3 se, ráér még.

Egyébként megtanítottad neki a színeket vagy csak várod a csodát? Ez nem úgy fog menni hogy 1x elmondod a gyereknek hogy ez piros és onnantól menni fog...

Enyémnek van fejlődésbeli lemaradása, sni-s de mindig azt mondták nem baj ha nem tudja elsőre a színeket, majd megtanulja. Én 2 évesen kezdtem el tanítgatni neki, de csak lazán. Ha rajzoltu k akkor mondtam mindig hogy piros ceruza, kék ésatöbbi. Sokszor ha néztünk valamit akkor mondtam neki a színeket. Sokáig tévesztette, cserélte fel a színeket, de 3 évesen már stabilan tudta, de én azerintem eleg korán elkezdtem neki tanítgatni. Most 4 lesz, már azt is tudja melyik a világos, melyik a sötét, de ha nem tudná akkor sem stresszelném szegényt. Ha fél válaszolni akkor valószínűleg túlerőltetted a dolgot, túl nagy jelentőséget tulajdonítottál a dolognak és érzi.

Szóval kezdj el lazulni. Ha téveszt ne akadj ki, senkire nem tanulja meg elsőre a dolgokat, de tudod van az a mondás: gyakorlás a tudás anyja :)

Arra kell figyelni csak ha már nagyjából tudja a színeket hogy a zöld-pirosat nem e cseréli fel állandóan, vagy a sárga-kéket, ez utalhat színtévesztésre. Az enyém a pirosat mindig kéknek mondta sokáig és mondták ez nem baj, az lenne a gond ha zöldet mondana :)

2018. nov. 1. 05:46
 18/21 anonim ***** válasza:
Érdekes ez, 17-es. Fejlődésneurológiai vizsgálaton már 18 hónaposan is mérte a pszichológus, hogy tud-e minimum 3 színt. 2 évesen megnevezéssel együtt kellett. 3 évesen az összes alapszínt "kikérdezte". És még így is megkésett fejlődés diagnózist kaptunk, hogy az összes árnyalat és nem csak az alapszínek mentek.
2018. nov. 1. 09:52
 19/21 anonim ***** válasza:

18,as

17es vagyok. Tényleg érdekes. Mi is jártunk neurológushoz, pszichiáterhez meg fene tudja hova mivel koraszülött, aztán meg a megkésett beszédfejlődése miatt. 2 évesen még senki nem cseszegette miért nem tudja a színeket, pedig szakértői bizottsághoz is járunk ahol felmérik minden évben hol tart.

Nekünk a gyógyped azt mondta 4 éves korig belefér ha nem tudja, minden gyerek más. Van akit érdekel, megtanulja hamar és van olyan gyerek aki megülni sem tud egyhelyben, állandóan focizna, szaladgálna, szabadban lenne ésatöbbi. Előbb-utóbb mind megtanulja. Ha színtévesztő lesz akkor az lesz akkor is ha 2 évesen tanulja meg és akkor is ha 4 évesen. De mivel a színtévesztés nem olyan gyakori, én nem gondolnék erre rögtön csak azért mert még nem tanulta meg melyik szín pontosan melyik.

2018. nov. 1. 17:00
 20/21 anonim válasza:

Ha véletlen tényleg színtévesztő, akkor remélem tudod, hogy a színeket nem lehet megtanulni.

Én is az vagyok, kisiskolás koromban nagyon szégyelltem, kinevettek, ha pirossal színeztem ki a fa kérgét például.

Tisztán emlékszem, hogy elsőben egy matek dolgozatom azért nem lett ötös, mert piros helyett barnával színeztem ki valamit.

Én amúgy mindent összekeverek, csak a legegyértelműbb színeket tudom megmondani. A kínai könyvből semmit sem látok. Gondolkodom a korrekciós szemüvegen.

Tehát az a tanácsom, ha véletlenül színtévesztő lesz a kisfiú, akkor ne erőltesd tovább neki színeket, mert úgysem fogja tudni azokat sajnos.

12,5 férfiből 1 színtévesztő.

2018. nov. 2. 20:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!