Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kikészít a 15 hónapos gyerekem...

Kikészít a 15 hónapos gyerekem. Másnak is ennyire szófogadatlan? Mivel tudnék rá hatni? Folyamatosan csak a "bajt" keresi,1 percig nem képes SEMMIVEL sem játszani, max a tiltott dolgokkal.

Figyelt kérdés

Tiltott dolgok: mosogatógép nyomkodás, sütőüveg csapkodás, üvegpüffölés, konnektor nyalogatás, radiátor tekerőn logaszkodás.

Folyamatosan csak ezeket csinálja, semmi egyéb nem érdekli, semmi más nem köti le, kb. 2 hónapja tart ez az időszak nála.

Lekeríteni sem tudom, mert egyben a konyha-étkező-nappali.

A nem-et egyszerűen nem érti, nem foglalkozik vele, inni is csak úgy tudok, ha a járokába teszem, mert annyi ideig nem lehet egyedül hagyni, mert rögötn olyat csinál, amitől a hajam égnek áll.

Mondtam már neki szépen, hangosan, halkan, egyszerűen nem fogja fel, hogy nem szabad.

2018. szept. 3. 10:22
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Én nem tiltom a gyerekem a konnektortól például. Ledugóztam még akkor amikor próbálkozott mászni. Odamegy megnézi, megpiszkálja, látja hogy semmi érdekes nincs benne és ott hagyja. Persze ha mondom neki valamire hogy nem, mindjárt az lesz a legérdekesebb játék a világon. Ülj oda vele, mutasd meg neki mi az, mond el neki hogy mire való.dugózd le. Lehet kapni biztonsági dugót konnektorba. Ha tiltod mindentől, annál inkább fog dacoskodni.

Adj a kezébe hétköznapi használati tárgyakat. Nálunk a kedvenc a műanyag merőkanál meg az ártalmatlan konyhai eszközök. De jól elvan egy rizzsel töltött pet palackkal is. Ez egy ilyen időszak. Nem azért csinálja hogy téged direkt hergeljen, szimplán kíváncsi. És ha szakítasz időt arra hogy megmutasd neki a dolgokat, hogy mi mire való, nem csak a NEM szót szajkózod,hidd el meg fogja tanulni hogy miként kell “használni” az adott dolgot.

A másik ugye hogy figyelemfelkeltésből csinálja. Szintén az a megoldás hogy leül az ember vele játszani vagy bevonod a tevékenységedbe.

Ha az én fiam nincs el, de például nekem mosnom/teregetnem kell, akkor viszem magammal. Adok neki valamit ami tudom hogy lefoglalja arra az időre.

Persze hosszadalmasabb így minden, de így haladsz a munkával is, és a gyerek se érzi magát nélkülözve.

Én hagyom neki hogy ki szedje a kosárból a szennyes, vagy vizes ruhát. Ettől még senkinek és semminek nem esik bántódása, viszont addig is velem van és elszórakozik. A takarításnál is ez van. Adok neki portörlő rongyot, beszélek hozzá, mutatom neki hogy mit csinálunk, a kezébe adom a kisseprűt, lapátot és had játszon vele..

Ha minden NEM és TILOS, akkor miből fogja megtanulni hogy mit hogyan kell használni? Minek mi a funkciója?

Nem kioktatást akart lenni, remélem senki nem is fogja annak venni.

Szuperanyu se vagyok, csak én se szeretem ha egész nap “vinnyog” “rosszalkodik” a gyerek. És én ezt a taktikát választottam a folytonos fegyelmezés és tiltás helyett.

Ja és főzni akkor főzök amíg alszik ☺️

2018. szept. 3. 11:08
 12/17 anonim ***** válasza:
Nekem is 15 hónapos a lányom és bár szeret rosszalkodni és hangosan röhög azon, hogy "nem szabad" szerintem nem olyan szörnyű ez az időszak. Amit tudsz keríts le, ha be van dugaszolva a konnektor, akkor nem lesz baj, nem kell leragasztani pluszban, mert attól csak izgalmasabb lesz neki, ha nem szólsz rá folyton egy idő után békén hagyja a konnektort. Nálunk is nyitogatja a mosogatogépet, hát ez van, azért ezt el lehet viselni.
2018. szept. 3. 11:15
 13/17 anonim ***** válasza:

Ugyan ez a fiam.Igazából semmi nem használ...hiába próbálom bevonni a dolgokba...ha az egyik szobában van dolgom ő tuti a másikba megy..főzni csak ha alszik, takarítani csak ha itthon van apa akkor tudok.

A járóka 10-20 percig jó, aztán elfogy a türelme.

Fél 8kor kel, fél 10kor indulunk a játszótérre.Addig próbálok kávézni, reggeliztetni, átöltöztetni, nagyjából összepakolni.

Délben leteszem aludni, gyors főzés, evés, mosogatás, mikor mennyi fér bele.

Délután attól függően apa itthon van e, mivel 4 műszakban jár dolgozni,vagy ő babázik én teszem a dolgom, vagy megyünk ki sétálni.

Én már letettem arról, hogy minden patent legyen itthon...persze igyekszem, de ha nem megy tőle akkor nem megy.

2018. szept. 3. 13:11
 14/17 anonim ***** válasza:
64%
Bírom mikor azt tanácsolják hogy "vond be a házimunkába". Én tudom milyen ha egy gyerek egyszerűen MINDENT úgy csinál, hogy abból baj van, de minimum égnek áll nekem is a hajam. Ha viszem teregetni, lefele tèpi a ruhàkat vagy felborítja a szárítót. Ha főzni akarok mindegy mit adok a kezébe, ő a késért visít. Ha porszívózok, ő akar, de egy helyben áll vele a végtelenségig, ha próbàlom terelgetni ordít. Stb. Kitartás, ez sajnos ilyen. Türelem.. nincs más megoldás.
2018. szept. 3. 13:44
 15/17 anonim ***** válasza:
Ha az egesz konyhat nem is, a sutot erdemes lekeriteni karammal.
2018. szept. 3. 17:44
 16/17 A kérdező kommentje:

Lehetetlen lekeríteni a sütőt, a konyhaszekrény közepére van beépítve, a vitrines tálalószekrényt sem tudom elkeríteni!

Én inkább arra pályázok, hogy megérti, hogy nem szabad! És pontosan tudom, hogy tudja, hogy nem szabad, csak "direkt" hergel minket. Néz rám és röhög közben püfföl ezt-azt.

2018. szept. 4. 14:02
 17/17 anonim ***** válasza:
Persze, erti, mikor mondod neki, hogy nem, csak ok meg ezt a nem-et teljesen mashogy fogjak fel, nem ugy, mint mi. 2 eves koraig kell kihuzni, onnantol majd el is kezd ugy viselkedni egyre tobbszor, ahogy kered tole a tiltott dolgok eseten is, de meg akkor is lesz olyan, hogy kiserletezik, vagy mert tetszik neki a reakcio, vagy csak mert keresi a hatarokat.
2018. szept. 5. 09:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!