Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Végülis most mi a törvény,...

Végülis most mi a törvény, hány éves gyerek mehet egyedül pl. iskolába, boltba vagy maradhat egyedül a lakásban?

Figyelt kérdés

Eddig nem érintett, de most egy munka úgy adódna, hogy ellenkező irányba kell odaérnem mint az iskola (másik településre járunk).

A fiamat és a lányomat is eddig mindenhova én vittem kocsival.

A lányom 9 éves, a fiam 11.

Volt mostanság nem egy eset, amikor felhoztak valami törvényt , aminek értelmében 12 év alatt nem lehet szülői felügyelet nélkül a gyerek, illetve nem mehet el pl. az ovis kistesóért (vagy tanári, szóval felnőtt). Nem foglalkoztam annyira vele, mert nem érintett egyik sem minket.

Tudom, hogy a saját meggyőződésem szerint akkor hagynám egyedül őket vagy engedném egyedül a suliba, ha megbízhatóak, nem mennek el idegennel, tudnak közlekedni biztonságosan stb stb.

Ez mind fennáll náluk, de engem most a törvény érdekelne.

2018. aug. 22. 09:34
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
92%

Ennyi idős gyerekeknek,főleg a 11 éves fiúnak,az már kamasz,már rég egyedül el kellene tudnia menni suliba.Elég gáz az,hogy ha erre képtelenek,ketten vannak már rég egyedül járhatott volna iskolába.Csodálom,hogy nem cikizték ki még emiatt,hogy anyuci cipeli.

11 éves gyerekeknek már bőven otthon is el kellene lennie.Pont a sok megkímélés miatt,meg hogy nem kamasznak kezelik,hanem dedosnak nevelkedik ki egy életképtelen generáció,akik semmire sem képesek.

11 évesen már az egész családi házat takarítottam,megcsináltam a szendvicseim,a 15 km-re lévő nagymamámhoz egyedül bevonatoztam,néha bebuszoztam,a vonatot jobban kedveltem,már a saját tankönyveinket magunk csomagoltunk,teát,kakaót csináltunk,ha kellett krumplit meg húsit(igaz gyors fagyasztott)kisütöttünk magunknak.És igen van egy 1,5 évvel idősebb bátyám,de fiú létére ő is önálló volt,ez volt a normális.Ez a túlkényeztetés,jaj most mi lesz,mindent megcsinálok helyette egy iszonyatosan semmire se képes generációt fog kinevelni.

Ma is a felsős gyerekek egyedül járnak suliba,ciki is lenne,ha anyuci cipelgetné el,de sok alsós is.

2018. okt. 6. 16:58
 22/24 anonim ***** válasza:
6.-7.-esek már lazán mennek egyedül.
2020. máj. 28. 10:23
 23/24 anonim ***** válasza:
69%
Elég siralmas, hogy a népesség felfogóképessége ennyi, a kérdés a törvény, as válasz meg a hőzöngés, hogy ő nem borította magára a stelázsit, mikor egyedül volt. A kérdés megértésének fokából ítélve csak azért nem, mert a stelázsi oda volt erősítve a falhoz. :D
2020. okt. 2. 21:28
 24/24 anonim válasza:

Habár nem friss kérdés, válaszolok mert nem láttam a helyes megoldást a válaszok közt. A jogszabály szerint 6 éves kortól közlekedhet egyedül a gyerek gyalogosan és 12 éves kortól kerékpárral! Más megkötés nincs. Természetes ez nem jelenti azt, hogy innentől feltétlenül engedni kell neki. Nyilván függ a környék biztonságosságától, a gyerek tanult közlekedési kultúrájától, megbízhatóságáról és magabiztosságától, az út közben előforduló közlekedési helyzetektől. Stb.

A lehetőségek ellenére ez hat évesen többnyire azért túl korai. A kerékpáros rész viszont elég szigorú megkötésnek tűnik nekem, de az hozzá tartozik, hogy én ovodás (3-4) korától tanítom a kerékpáros közlekedésre, az alapokat gyakorlatilag már futóbiciklivel megtanultuk. Gyalog pedig azóta közlekedünk szinte napi szinten, hogy járni tud. 4 évesen mentünk először úgy nagyobb távot, forgalmas kereszteződéseken is keresztül, hogy ő még futó biciklivel ment elöl én kerékpárral mentem mögötte, 5-6 éves korában már kerékpárral is viszonylag biztonságosan tudott közlekedni. Ennek ellenére én felsős kora előtt nem szívesen engedném el sehova egyedül. Valójában még ekkor is féltem elsősorban nem önmaga, hanem mások miatt, viszont az önbizalma és a megfelelő fejlődése szempontjából azért 9-10 éves kortól már kell engedni, hogy legalább részben egyedül is közlekedhessen.

Ami azt illeti, ha addig autóval voltak az iskolába hordva akkor előbb meg kellene tanítani őket, hogy miképpen tudnak eljutni biztonságosan a suliba illetve haza. A kérdező esetében ez azóta nyilván megoldódott.

2022. jan. 22. 01:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!