Végülis most mi a törvény, hány éves gyerek mehet egyedül pl. iskolába, boltba vagy maradhat egyedül a lakásban?
Eddig nem érintett, de most egy munka úgy adódna, hogy ellenkező irányba kell odaérnem mint az iskola (másik településre járunk).
A fiamat és a lányomat is eddig mindenhova én vittem kocsival.
A lányom 9 éves, a fiam 11.
Volt mostanság nem egy eset, amikor felhoztak valami törvényt , aminek értelmében 12 év alatt nem lehet szülői felügyelet nélkül a gyerek, illetve nem mehet el pl. az ovis kistesóért (vagy tanári, szóval felnőtt). Nem foglalkoztam annyira vele, mert nem érintett egyik sem minket.
Tudom, hogy a saját meggyőződésem szerint akkor hagynám egyedül őket vagy engedném egyedül a suliba, ha megbízhatóak, nem mennek el idegennel, tudnak közlekedni biztonságosan stb stb.
Ez mind fennáll náluk, de engem most a törvény érdekelne.
Nem tudok róla, hogy lenne ilyen törvény. Mi kis vidéki faluban élünk, itt már nem egy nagycsoportos ovis egyedül meg az oviba. Nemhogy az iskolába. A mi fiunk most kezdi a második osztályt, őt még kísérjük, viszont én is falun nőttem fel, tisztán emlékszem, hogy második fél évnél mondtam azt az apukámnak, hogy na, jó, akkor most már szeretnék egyedül menni és egyedül is mentem.
A férjem és az öccse között 6 év van. Amikor a sógorom óvodás lett, akkor már a férjem vitte őt az óvodába, majd ment onnan iskolába. Szóval ez abszolút gyerekfüggő. Ha úgy érzed, hogy a két gyereked képes eljutni egyedül az iskolába, nem lesz semmi gond, akkor engedd el őket, mert mint mondod, az utazás nagy úr. Sőt, a testvérem gyerekei pl. nem helyben jártak iskolába, hanem 25 km-re arrébb a városba, ott vasúti átjáró is van. Az első években még kísérte őket a nővérem, de aztán kb. 12 volt a fia, 14 a lánya, amikor már egyedül jártak.
Nincs ilyen törvény. Valószínűleg azért terjedt el, mert Nagy-Britanniában, és talán máshol is van olyan javaslat - ott sem törvény, csak javaslat! -, hogy 12 éven aluli gyereket ne hagyjanak huzamosabb időre magára otthon. Éltem ott évekig, a házakba nem láttam be, de sokkal fiatalabb gyerekek is bóklásztak kint felügyelet nélkül, szóval felénk nem volt ez olyan szigorúan véve.
Itthon ilyen nincs. Nyilván a józan ész alapján nem hagyunk otthon pici gyerekeket egyedül, de nincs kimondva konkrét életkor, hogy honnan szabad. Abban igazad van, hogy az ovik saját hatáskörben gyakran előírják, hogy csak 14 vagy 16 évesnél idősebbnek adják ki a gyerekeket, de ez nem törvény. Az iskolák is maguk szabályozzák ezt a dolgot, de a 11 évesed már gondolom felsős, őket mindenhonnan haza szokták engedni egyedül, és jó eséllyel a húgát is elengedik vele. Ezt nézd meg a házirendben, vagy kérdezz rá.
Mármint pontosítok, az iskolák nagyrészében nem adják oda. :)
Nekünk kizárólag nagykorú hozhatja el a gyereket, és "idegen" - aki nincs beírva -, az nem, hiába nagybácsi pl.
Nincs rá törvény,sok helyen 8-9 éves gyerek már bőven egyedül jár iskolába,a mi időnkbe meg eleve ez volt a normális,nem a kocsival cipelés,elkényeztetés.
A kolleganőm gyereke 12 éves korától úgy döntött,hogy a 25 km-re lévő városba szeretne járni suliba és egyedül jár,bebuszozik a városba,majd onnan kibuszozik a suliba.De amikor a közelbe volt az iskolája oda is egyedül járt el már elsős korától.(ja és most 13 éves)
Ahogy a másik kollega gyereke szintén a városba jár be busszal,ő meg csak 9 éves volt.
Egy 9 és 11 éves gyerek már rég egyedül eljárhat iskolába,főleg hogy ketten vannak és egyedül is el kellene lennie pár órát otthon egyedül.
Ma is egy csomó gyerek jár alsósként egyedül suliba,sőt sok ha a tesója még ovis és az iskolába útba estik az oviba,egyedül beadja a gyereket.Annyi hogy pár iskolába és az óvodába is a szülő szól,hogy a testvér fel van hatalmazva hogy a kistesót haza vigye és oviba is beadja.
Elég gáz lenne ha 12 éves 6-7. osztályos gyerekek nem lennének képesek egyedül a suliba eljutni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!