Lokálpatriótának nevelitek a gyereketeket? Hogyan teszitek ezt?
Úgy értem, hogy például Lipótvárosban laktok, vagy mondjuk Szegeden, és akkor valahogy helyinek nevelitek a gyerekeket, akár szavakkal akár tettekkel (helyi programok, helyi aktivitás vagy adakozás vagy bármi).
Csináltok ilyesmit?
Így tudatosan nem. Pécsiek vagyunk, szeretjük a várost, bár sok hibája is van, azokat sem hallgatjuk el. Én úgy vagyok vele, hogy a gyerekeink ismerjék meg a várost, ahol élnek, tudják, mik a nevezetességei, mik a helyi különlegességek, amik csak itt vannak. A nagyobbik fiammal elkezdtünk egy albumot készíteni a városról például. Nem azért, mert Pécs akkora überkirályság, hanem egyrészt mert ez közös program, másrészt amiatt, amit az előbb említettem, hogy megismerje a várost, ahol él, harmadrészt mert talán majd sok év múlva érdekes lesz végiglapozni, hogy az ő gyerekkorában milyen volt a város. Nekem nagyapám volt nagy fotós, nálam vannak az albumai, van közöttük több is, amiben csak utcaképek vannak, szobrok, terek, parkok, épületek. Imádom őket nézegetni :)
A mi albumunk nem egészen ilyen, a képek mellett szöveg is van, beleírjuk, hogy hol mit csináltunk, amikor a kép készült, vagy ha valamihez van valami sztori (akár családi, akár városi közszájon forgó történet), akkor azt is.
De nem mondanám, hogy tudatosan "helyinek nevelem" a gyereket, csak ez tényleg egy jó elfoglaltság, és sok mindent tanul is belőle. Na meg már abban a korban van, hogy kezd egyedül is közlekedni, és ez például fejleszti a tájékozódását is, amire egyre nagyobb szüksége lesz.
Semmi baj, kérdező.
Ettől te még nyugodtan nevelheted másként a gyereked vagy élhetsz, ahogy akarsz.
Kedves kérdező, én szívesebben beszélgetnék egy zsákfalú tiszta szívű, őszinte lakójával, mint azzal a féreg mészáros lőrinccel. Nem is értem, miért pont ő jutott eszedbe ellenpéldaként. Hányadék.....
Amúgy nem, nem nevelem lokálpatriótának a gyerekem, sőt éppenhogy mi is menekülnénk a városunkból, remélhetőleg nem sokára sikerül családostól elköltöznünk innen külföldre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!