A ti gyereketek tudott mar iskola elott olvasni, felismerte a betuket?
Nem nagyon tudott még. Néhány nyomtatott nagybetűt ismert már, ki tudta olvasni, hogy ANYA, MAMI, APA, STOP, NYITVA, ZÁRVA, kb. ennyi. Ja, meg a saját nevét le tudta másolni. De úgy igazán nem tudott olvasni, ha a fenti szavak betűit más kombinációban látta volna, azt nem olvasta volna ki.
Félt is tőle, hogy ő nem fog tudni megtanulni olvasni (ezt nem tudom, honnan vette). Ehhez képest nagyon gyorsan megtanulta, másodikban már a legjobban olvasó gyerekek között volt, sőt, akkor már önállóan olvasott regényeket.
Ismerték a betűket és olvastak is (nyomtatott nagybetűt).
Ez törekvésem volt, mivel meggyőződésem, hogy az iskolában nem tanulnak meg olvasni.
32-es, mint azt előtted írtam, az én gyerekem sem tudott olvasni (néhány szó kivételével), első osztály végére mégis tökéletesen megtanulta. Mint ahogy az összes többi osztálytársa is, azok is, akik egyáltalán nem tudtak olvasni iskolakezdéskor.
A direkt olvasástanítás iskolás kor előtt amúgy elég káros, ennek megvan a technikája, egy tanítónak ez a szakmája, tudja, hogyan kell csinálni. Te nem. Elég ártalmas lehet így belekontárkodni. Nem mindig okoz bajt, de sajnos sok esetben igen.
Az persze más, ha a gyerek kérdez, és a szülő elmondja, hogy mi van odaírva, de szándékosan olvasni tanítani nagyon rossz ötlet.
3 gyerekem van,mindhárom úgy került iskolába,hogy tudott olvasni és nyomtatott betűvel írni,de nyilván nem én erőltettem.Érdekelte őket,azóta is humán beállítottságúak,sőt a lányom már tanít.
DE!Ettől függetlenül nem tartom okos dolognak és semmiképp nem erőltetném szülőként.Az első félévben elég uncsi volt a gyerekeknek a suli és bár a legjobb olvasók voltak 1-2 évig az osztályban,természetesen utolérték őket a többiek bőven.
Nehéz lehet a tanítónak is,hogy az egyik gyerek folyékonyan ír-olvas,a másik félig-meddig,a harmadik meg egyáltalán.Sőt rossz beidegződések is lehetnek,amiket nehezebb lesz leküzdeni később.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!