A ti gyereketek tudott mar iskola elott olvasni, felismerte a betuket?
Én is úgy tudom, szándékosan tanítani rá felesleges. De ha a gyerekben megvan az igény a vágy és kérdezget, nyilván nem tudod leinteni vagy figyelmen kívül hagyni, ha egyszer kérdezi. Nekem nagyon sok ismerősöm, barátnőm van, akinek a gyereke nem túlzok 4 évesen! ismerte a betűket, 5 évesen már összefüggő levelet írtak a Jézuskának...:O
Az én gyerekeim közül az első eleve majdnem 8 volt mire iskolába ment, és nem ismerte előtte a betűket. Flottul, szépen folyékonyan olvasott már első osztály felénél (tehát nem származott hátránya belőle).
A középső gyerekem 6.5 évesen ment, nem ismerte a betűket, de ő is szépen olvas, ráadásul imád is, elsős kora óta egyedül olvas magának.
A harmadik (fiú) 6.5 évesen fog menni idén suliba, 1 éve ismeri a betűket, összeolvasni most kezdte nyár közepén. És semmit nem tanítottam neki belőle, a nagyoktól ráragadt ahogy gyakoroltunk.
A lányom még nem tart itt, én viszont tudtam nagycsoportban írni (nyomtatottan) és olvasni. Ezért engedtek iskolába, mert amúgy májusban voltam 6 éves, és nagyon kicsi voltam a korosztályomhoz képest, felmerült, hogy maradnom kéne, de mivel ezekben a dolgokban meg előrébb jártam, inkább küldtek suliba.
Engem se tanítottak amúgy direkt, én kérdezgettem, hogy ez milyen betű, az milyen betű, és mikor már megjegyeztem őket, egyszercsak magamtól kezdtem őket összeolvasni.
Amúgy miért lettem lepontozva? :O
Nem hiszed el, hogy 3 évesen ismeri az ábécét?
Van róla videó is!
Nagyfiaim megtanultak maguktól olvasni. Suli előtt két évig jártak logopédiára, ami nagyon sokat számított a hangok felismerésében, és ugye minden lapra fel is volt írva a hanghoz tartozó betű. Innen jöttek az első információk.
Másrészt kaptak játék laptopokat, ahol a géphang kimondja, ami le van írva, és a billentyűzetről megtanulták a többi betűt, a kisbetűket is.
A harmadik, ami sokat tett, hogy odavannak a képregényekért, és el akarták olvasni őket egyedül, s megszerzett tudásukat felhasználva találgatták ki, hogy hova mi van írva. Aztán ők maguk is rajzoltak és rajzolnak képregényeket, szövegbuborékkal és párbeszédekkel együtt. Szerintem tök jól nyomják.
Írott betűkkel nem foglalkoznak, és én sem - ráérnek a suliban megtanulni. Kérték is a tanítók, hogy ne tanítsuk őket, mert nehezebb a hibás írást korrigálni, mint megtanítani írni.
Nem. Sőt, most kezdi a 2. osztályt, utál olvasni, utál írni, persze tud, de sokat kell vele foglalkozni. Nem megy neki tökéletesen.
Én viszont már óvodában tudtam írni és olvasni is. Olvasni folyékonyan, írni pedig nyomtatott betűkkel. Hát, nem rám ütött a gyerek. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!